Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρώτη προτεραιότητα»

Η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στο σεμινάριο εξειδίκευσης για τον “Οδηγό εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας για τα λιμενικά έργα” (Ίδρυμα Ευγενίδου, 28.3.2024)

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σεμινάριο εξειδίκευσης για τον “Οδηγό εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας για τα λιμενικά έργα” που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό τη διοργάνωση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του προγράμματος «Jaspers» και της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027».

dsc_9176

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι απαιτούνται επαρκείς και σύγχρονες λιμενικές υποδομές για τη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας αλλά και τη διαφύλαξη της εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής του νησιωτικού χώρου. «Η δράση “Ανάπτυξη νησιωτικών λιμενικών υποδομών” – που έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα “Μεταφορές 2021-2027” του Υπουργείου μας – περιλαμβάνει κρίσιμες παρεμβάσεις σε πάνω από 30 λιμένες εκτός του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Από τα Διαπόντια Νησιά έως το Καστελόριζο και από τη Γαύδο έως τη Σαμοθράκη. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας των λιμενικών υπηρεσιών που παρέχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

DSC_9188

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρη συνείδηση των προκλήσεων. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Επενδύουμε λοιπόν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων (Capacity Building) όλων των ανθρώπων που αποτελούν σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα υλοποίησης των δράσεων αυτών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης και συνεχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων επί του πεδίου, η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση και στην ασφάλεια των λιμενικών υποδομών, προωθώντας παράλληλα την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

Ακολουθεί κατά αντιπαραβολή η ομιλία του κ. Στυλιανίδη:

«Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο σεμινάριο εξειδίκευσης για τον οδηγό εκπόνησης των μελετών σκοπιμότητας για τα λιμενικά έργα. Και σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας. Ευχαριστώ, επίσης, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – την κ. Φωκά και την ομάδα της – καθώς και την ομάδα των εμπειρογνωμόνων του προγράμματος Jaspers και τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027» για τη διοργάνωση αυτού του σημαντικού σεμιναρίου εξειδίκευσης. Αλλά και για την αποτελεσματική συνεργασία μας κατά το σχεδιασμό και προγραμματισμό των δράσεων. Συγχαρητήρια, επίσης, στην Jaspers για την εξαιρετική δουλειά που έκανε για την εκπόνηση του οδηγού. Θερμές ευχαριστίες και στον κύριο Μαρκουλίδη και τον κύριο Κινδύνη – τους εκπαιδευτές μας – για την αφοσίωσή τους και τη συμβολή τους στο σημερινό σεμινάριο.

Φίλες και Φίλοι,

Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρώτη προτεραιότητα. Για να πετύχουμε την μέγιστη ασφάλεια απαιτούνται επαρκείς και σύγχρονες λιμενικές υποδομές. Ακριβώς γι’ αυτό, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό τον τομέα. Που συνδέεται φυσικά και με την διαφύλαξη της εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής του νησιωτικού χώρου. Η δράση “Ανάπτυξη νησιωτικών λιμενικών υποδομών” – που έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» του Υπουργείου μας – περιλαμβάνει κρίσιμες παρεμβάσεις σε πάνω από 30 λιμένες εκτός του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Από τα Διαπόντια Νησιά έως το Καστελόριζο και από τη Γαύδο έως τη Σαμοθράκη.

Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας των λιμενικών υπηρεσιών που παρέχονται. Η υλοποίηση αυτών των έργων είναι μια απαιτητική και δύσκολη αποστολή. Χρειαζόμαστε συμμάχους για να την πετύχουμε. Προσβλέπουμε στη δική σας συμμετοχή και βοήθεια, τους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης των Λιμένων. Η δική σας συμβολή είναι καθοριστική για να φέρουμε εις πέρας αυτήν την αποστολή. Έχουμε πλήρη συνείδηση των προκλήσεων. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται το σημερινό εκπαιδευτικό σεμινάριο, το οποίο έχει ως στόχο την παρουσίαση του οδηγού εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας και την εξοικείωση όλων των εμπλεκομένων με τις αναγκαίες διαδικασίες και απαιτήσεις.

Επενδύουμε λοιπόν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων (Capacity Building) όλων των ανθρώπων που αποτελούν σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα υλοποίησης των δράσεων αυτών.

Κυρίες και Κύριοι,

Το μέλλον των λιμενικών υποδομών μας εξαρτάται από τη συνεργασία και την αφοσίωσή μας στους κοινούς μας στόχους. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι αποδοτική και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση και στην ασφάλεια των λιμενικών υποδομών μας, προωθώντας παράλληλα την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιωτικών μας περιοχών. Σας ευχαριστώ και πάλι, όλους για την παρουσία σας και την αφοσίωσή σας σε αυτό το σημαντικό έργο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας αυτό το 2ήμερο».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική θητεία των γυναικών: αναγκαία και αναπόδραστη

Όταν προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για στελεχώσεις μονάδων στο  20-30%, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ότι ο Στρατός Ξηράς είναι τόσο υποστελεχωμένος  που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική μας ακεραιότητα. Μια που παρά την αλλαγή του γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων €870 εκατ. – Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις και αυξήσεις

Ο σχεδιασμός του 2025 είναι τελικά πιο φιλόδοξος από τις αρχικές παραδοχές του οικονομικού επιτελείου. Ακόμα κι έτσι, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι, πάντως, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το «πακέτο» των μόνιμων εισοδηματικών

Μισθοί: Τράπεζες και υψηλή τεχνολογία προσφέρουν τις καλύτερες αμοιβές

Ποιοι κλάδοι δίνουν τις καλύτερες αμοιβές; Ποιες παροχές επιλέγουν να προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζόμενούς τους, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού; Τι ζητά από τους εργοδότες η νέα γενιά; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η Director Advisory της KPMG, Γεωργία Καλεμίδου επικαλούμενη την πρόσφατη

Νέες τουρκικές βολές για το ελληνικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Ο αναπληρωτής πρόεδρος και τομεάρχης Άμυνας του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, εκτόξευσε νέες βολές σχετικά με το θέμα της δημιουργίας από την ελληνική κυβέρνηση θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο. Σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη

Μετάβαση στο περιεχόμενο