Χρήστος Στυλιανίδης: Οι 4 προτεραιότητες για την ελληνική ναυτιλία

Τέσσερις προτεραιότητες έχει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης ώστε η ελληνική ναυτιλία να πάει ένα βήμα πιο πέρα.  Και είναι αξιοσημείωτο ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τη Ναυτιλία  εστιάζουν στα εξής:

Ναυτική Εκπαίδευση

Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του Υπουργείου Ναυτιλίας

Η δρομολόγηση της μετάβασης σε μια ανταγωνιστική, πράσινη ναυτιλία και

η ασφάλεια στα λιμάνια μας και ευρύτερα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες αυτές παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στη διάρκεια της Γ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Oπως  ανέφερε:

« 1) Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η δραστική αναβάθμιση του τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Το έχουμε συζητήσει και στην συνάντηση με το συμβούλιο της ΕΕΕ αλλά και με πολλούς από εσάς και κυρίως με την Πρόεδρο πάρα πολλές φορές και μου το έχετε μάθει χειροπιαστά ότι, η ναυτιλία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας βασίζεται στον άνθρωπο και στη ναυτιλιακή μας τεχνογνωσία. Στόχος λοιπόν να προσελκύσουμε φρέσκο ανθρώπινο δυναμικό. Να δώσουμε στους Έλληνες ναυτικούς τα εφόδια και τις δεξιότητες για να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική ναυτιλία ψηλά. Να τους δώσουμε δεξιότητες που θα φτάνουν στην σωστή και στην πιο αποτελεσματική χρήση, ακόμα και της τεχνητής νοημοσύνης. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να κάνουμε ελκυστικό το επάγγελμα του ναυτικού. Και γι’ αυτό ονομάσαμε το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης». Αλλά δεν είναι εύκολος στόχος. Έχω δει και τις διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις, τις σεβόμαστε όλες, ανοίξαμε ένα διάλογο αλλά για να πετύχουμε την συνεργασία, όχι με μια λογική του τέλειου, γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θέλουμε την συνεργασία σας. Γιατί είναι περισσότερο από αναγκαία. Είστε οι άνθρωποι που το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους.

Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, έχουμε μεθοδεύσει αυτή τη συνεργασία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και με τη δική σας συμβολή θα φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα βάλουμε ένα μεγάλο λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα που μπορεί να μην τελειώσει το 2024 αλλά θα συνεχίσει.

2) Η δεύτερη προτεραιότητα είναι κάτι που σας βασανίζει χρόνια και αν μου επιτρέπετε, χρειάζεται μια απολογία από την πολιτεία γι’ αυτό το πράγμα. Είναι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του Υπουργείου μας. Ειδικά το νηολόγιο και η ένταξη σε αυτό. Έχουμε ήδη δρομολογήσει το e-νηολόγιο. Πάμε καλά, θέλουμε δουλειά ακόμη, συνεργαζόμαστε και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με άλλους φορείς, αλλά και πάλι η δική σας συμβολή είναι τεράστια. Καθημερινά με την Πρόεδρο και με τη Διευθύντρια, οι άνθρωποι που ασχολούνται κι εμείς προσωπικά, κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία γιατί μείναμε πίσω κι είναι κρίμα.

3) Η τρίτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της μετάβασης σε μια ανταγωνιστική, πράσινη ναυτιλία. Αυτός ο στόχος ταυτίζεται με τις προτεραιότητες του ΙΜΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό κουβεντιάσαμε με το Γενικό Γραμματέα πως η Ελλάδα, ίσως και με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος, θα γίνει η γέφυρα για να συνδέσει τον ΙΜΟ με την ΕΕ. Γιατί η ΕΕ έχει λειψή γνώση στο θέμα και πρέπει να το πούμε. Είχαμε θετικές ενδείξεις στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και νομίζω ότι μπήκαν τα πράγματα στην θέση τους κι αυτό είναι καλό και πιστεύω ότι θα λειτουργήσουμε ως ένας διαμεσολαβητής μεταξύ ΙΜΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και λέμε ισχυριζόμαστε, γιατί ξέρουμε και ξέρετε ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου πρέπει να γίνει ισορροπημένα και ορθολογικά. Με συλλογικότητα, μεθοδικότητα και παγκόσμιους κανόνες που να διασφαλίζουν δίκαιους όρους ανταγωνισμού. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του Πρωθυπουργού και στo COP28 “Ναι, να είμαστε πρωτοπόροι αλλά με ρεαλισμό, αλλιώς η πρωτοπορία και η καινοτομία που αφορά στην αγορά και δεν έχει ρεαλισμό, βρίσκεται πάρα πολύ εύκολα στο κενό.” Γι αυτό πάση θυσία θα προσπαθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ναι, να πρωτοπορούμε, αλλά μην αγνοώντας την αγορά, μην αγνοώντας τους πιο σημαντικούς συμμάχους, όλους εσάς.

4) Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η μέγιστη ασφάλεια στα λιμάνια μας και ευρύτερα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Με κυρίαρχο πάντα γνώμονα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι κι αυτός δύσκολος στόχος, πάλι μας βοηθάτε πάρα πολύ, θα δείτε τα αποτελέσματα, ετοιμάζουμε κάποια καινούργια πράγματα βασιζόμενοι στην τεχνολογία, σε αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα αυξήσουμε την ασφάλεια των λιμανιών μας, την ασφάλεια των νησιών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία για την παγκόσμια ναυτιλία, καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε αποτελεσματικά απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο επαγγελματισμός, οι γνώσεις και η εμπειρία σας που την έχετε όσο κανείς άλλος, είναι τα πολύτιμα εφόδια σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο