Χριστούγεννα 2021: Κοινό μήνυμα Πολιτείας και Εκκλησίας προς ανεμβολίαστους

Πάντως η Ιερά Σύνοδος «ένιψε τας χείρας της» για τους πιστούς, θέση που δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης.
Την πόρτα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, όπως έγινε γνωστό χθες από εκκλησιαστικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες υπήρξε επικοινωνία των συνεργατών του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ιεράς συνόδου προκειμένου να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία προκειμένου να πειστούν οι πιστοί ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τις μέρες των εορτών. Το ραντεβού αναμένεται να «κλειδώσει» μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ακούσει δια ζώσης όσα θα μεταφέρουν στην κρίσιμη συνεδρίαση οι ίδιοι οι ιεράρχες, που έχουν ευρεία εικόνα ποια είναι η κατάσταση σε μεγάλες μητροπόλεις της χώρας και να ευχαριστήσει όσους εξ αυτών έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία του εμβολιασμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, όπου αρθρώνεται εκκλησιαστικός λόγος υπέρ των εμβολίων, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται σημαντικά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και μεταξύ των επιστημόνων, υπάρχει μεγάλη αγωνία για τις συνέπειες από τον συνωστισμό που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών στις εκκλησίες. Πολύ περισσότερο όταν είναι κοινό μυστικό ότι ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο δειγματοληπτικά και στο εξωτερικό των ναών.

Με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να σταλεί από κοινού με τον κ. Ιερώνυμο και τους ιεράρχες, ένα ηχηρό μήνυμα τόσο σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων, όσο όμως και για την ανάγκη εμβολιασμού όλων των πολιτών, είτε με τρίτη δόση -ιδιαίτερα για τους άνω των 60 ετών- είτε με την πρώτη.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η πολιτεία και η Εκκλησία είναι στην ίδια όχθη» τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο iEidiseis.gr.

Παρ ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού κληρικών και μοναχών, επιστημονικές πηγές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ιερείς είναι ανεμβολίαστοι και ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών, εκφράζει και από άμβωνος αντιεμβολιαστικό «μένος», ενώ στους μοναχούς και τις μοναχές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% με 90.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ένας σημαντικότατος αριθμός ιερέων, ακόμα και μητροπολιτών, είτε έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, είτε βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, μετά από παράκληση της κυβέρνησης, προ μηνός κάλεσε τους πιστούς και τον κλήρο να «τηρεί επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας», ενώ συνέστησε σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί, να προσέρχονται στους ναούς αφού έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Τόνισε, ακόμα την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κα, να υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως. Για τους τελευταίους, ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Για τους πιστούς, ωστόσο, «ένιψε τας χείρας της», υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου των πιστών. Θέση, που είναι προφανές ότι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη διασπορά σε χώρους μαζικής προσέλευσης όπως οι ναοί κατά την εορταστική περίοδο, που είναι δυνατόν να συμβάλουν καίρια σε ένα νέο πανδημικό κύμα.

Χριστούγεννα 2021: Κοινό μήνυμα Πολιτείας και Εκκλησίας προς ανεμβολίαστους

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,