«Δεν είναι πλέον ταμπού η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα»

Handelsblatt: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί την Ελλάδα σε δεύτερες ενεργειακές σκέψεις. Σπάνια ομοθυμία στο μεταναστευτικό ακόμη και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στην ελληνική ενεργειακή πολιτική και την μεταστροφή της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αφιερώνει το άρθρο του ο ανταποκριτής στην Αθήνα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει στροφή 180 μοιρών» υπενθυμίζει ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν έχει πυρηνικά εργοστάσια και ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ. «Αλλά για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία ως χώρα προμήθειας φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής» υπογραμμίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Και η πυρηνική ενέργεια, που μέχρι τώρα δεν ανήκει στο ενεργειακό μείγμα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. Με τους γείτονες Βούλγαρους συνομιλεί αυτόν τον καιρό η Ελλάδα για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας πυρηνικής ενέργειας, μια πρώτη συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Μητσοτάκη».

Επιτάχυνση υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Εκτός από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι η Βουλγαρία σχεδιάζει και ένα δεύτεροΕκτός από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι η Βουλγαρία σχεδιάζει και ένα δεύτερο

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις συνομιλίες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Handelsblatt «υπάρχουν επαφές». Και επειδή ενδιαφέρον για εισαγωγή ενέργειας έχουν επιδείξει κι άλλες χώρες, όπως η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, είναι πιθανόν η Βουλγαρία να αποτελέσει την οικονομική βάση για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν σχεδιάζει δικούς της πυρηνικούς σταθμούς, η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους» επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι «δεν είναι πλέον ταμπού η πυρηνική ενέργεια για τη χώρα». «Ήδη σε συνέντευξη στην Handelsblatt ο Μητσοτάκης είπε ότι ‘όταν κοιτάζω το συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, δεν μπορώ να διακρίνω πώς μπορούμε χωρίς πυρηνική ενέργεια να επιτύχουμε ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα’. Έκτοτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν κλονίσει την αγορά ενέργειας. Και όπως λέγεται στον περίγυρο του Έλληνα πρωθυπουργού, αυτό θα αναγκάσει όλους να κάνουν δημιουργικές σκέψεις με την πυρηνική ενέργεια».

Ο αρθρογράφος παραθέτει αναλυτικά τις ενέργειες για σχέδια ανάγκης που κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου. «Οι ελλείψεις που θα προκύψουν θα αντισταθμιστούν με περισσότερες προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθετες εισαγωγές LNG.Οι Έλληνες επιταχύνουν την επέκταση υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η κοινοπραξία Gastrade, που σχεδιάζει τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές αυτήν την εβδομάδα για έγκριση δεύτερης εγκατάστασης. Με αυτήν αυξάνεται η χωρητικότητα αποθήκευσης του τερματικού σταθμού από τα 170.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στα 340.000 κυβικά μέτρα.

Η χαμένη τιμή της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής

Βερολίνο πρόσφυγεςΒερολινέζοι περιμένουν στο σταθμό για να προσφέρουν κατοικία σε Ουκρανούς πρόσφυγες

«Αυτή τη φορά σε σχέση με την προσφυγική κρίση του 2015 η ΕΕ δίνει ομόφωνα μια ιστορική απάντηση στη μεγαλύτερη ίσως προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Με αυτή τη φράση η Süddeutsche Zeitung περιγράφει το ομόφωνο «ναι» που έδωσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 σε μια κατευθυντήρια οδηγία της Κομισιόν για «μαζική εισροή» που ελήφθη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν τέθηκε σε εφαρμογή το 2015, τη χρονιά του μεγάλου προσφυγικού κύματος. «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων όλο και περισσότερων ασυνόδευτων παιδιών» σημειώνει η εφημερίδα.

«Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες πολλές μητέρες θέλουν να στηρίξουν τους συζύγους τους που πρέπει να μείνουν στη χώρα για τον αγώνα, μεγαλύτερη ευθύνη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και έτσι υπό την επήρεια του σοκ στην Ουκρανία, υπάρχει τουλάχιστον ελπίδα για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να αξίζει το όνομα».

Πολλοί αρθρογράφοι επισημαίνουν με έκπληξη ότι ακόμη και χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που το 2015 μέχρι και σήμερα αρνούνταν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά συμμετέχουν. «Ήταν άραγε ρατσισμός όσα έγιναν στην Ευρώπη πριν από 7 χρόνια;» διερωτάται ο σχολιαστής της Rheine-Neckar Zeitung. «Οι άνθρωποι απωθούνταν επειδή είχαν σκούρο δέρμα ή επειδή ανήκαν σε άλλους πολιτισμούς; Η ερώτηση είναι δικαιολογημένη σε σχέση με τις αντιδιαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις στα δύο προσφυγικά κύματα. Αλλά είτε άνθρωποι φεύγουν από τις βόμβες στο Χαλέπι, είτε κάνουν το μακρύ ταξίδι από το Χάρκοβο μέχρι Κρακοβέτς στα πολωνικά σύνορα, και στις δύο περιπτώσεις ήταν κολλητοί του Πούτιν αυτοί που προκάλεσαν βάσανα και καταστροφές. Ωστόσο θα ήταν δηλητήριο για την ανθρωπότητα εάν ξεκινούσε μεταγενέστερα μια συζήτηση για πρόσφυγες πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Σημαντική είναι η ίδια η βοήθεια. Και η Ευρώπη του 2022 φαίνεται πιο ώριμη από ότι το 2015» καταλήγει ο σχολιαστής.

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο