Δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις…

Δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις…

Κατά  την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην ολομέλεια την περασμένη Τετάρτη, τον λόγο έλαβε και ο πρώην Υπουργός κ. Παναγιώτης ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ο οποίος προς έκπληξη όλων εξαπέλυσε προσωπική επίθεση και σε συνδικαλιστή αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος

Συγκεκριμένα Κατηγόρησε τον νυν Υπουργό  κ. Πλακιωτάκη, γιατί «δεν βάζει στη θέση του» και ανέχεται τους συνδικαλιστές εκείνους (κατονομάζοντας συγκεκριμένο συνδικαλιστή ), που ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν  κριτική στα πεπραγμένα του κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ως Υπουργού, τα οποία έφεραν σε αδιέξοδο  μετά την ψήφιση του ν. 4504/2017  την λειτουργεία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.

Κατηγόρησε επίσης τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή που «…αντί να στηρίζει τους συναδέλφους του που διώκονται, έρχεται εδώ να κάνει τον υπερασπιστή της Κυβέρνησης. ………”, δημιουργώντας σωρεία ερωτηματικών για το σε ποιες διώξεις στελεχών του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται σήμερα.

Μετά τις υποδείξεις αυτές, εύλογα διερωτάται κανείς:

·         Μήπως τελικά διέφυγε της προσοχής του κ.  Κουρουμπλή, ότι άλλος ο θεσμικός ρόλος του Βουλευτή και άλλος ο ρόλος του συνδικαλιστή στην σύγχρονη δημοκρατική  κοινωνία μας;

·         Μήπως τελικά διέφυγε της προσοχής του κ.  Κουρουμπλή, ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των ασκούντων αυτές.

Στο Σύνταγμα πουθενά δεν αναφέρεται η  οποιαδήποτε μορφής φίμωση και περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ούτε στην κατευθυνόμενη συνδικαλιστική έκφραση απόψεων.

Αυτές οι μορφές συνδικαλιστικής έκφρασης αποτελούσαν προσφιλή τακτική κυβερνήσεων που λειτουργούσαν σε περιόδους ή συστήματα  περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών.

 Άραγε τι είναι αυτό που  ζητά από τον κ. Πλακιωτάκη ο κ. Κουρουμπλής;

Μήπως τελικά του προκαλεί ευεξία κάθε κριτική που ευλογεί το έργο του και αισθάνεται εντελώς άβολα και επιδιώκει την εξάλειψη ακόμη και κάθε πρόθεσης για κριτική που δεν εξυμνεί το έργο του;

Αναφέρθηκε ο κ. Βουλευτής, ότι συγκεκριμένος συνδικαλιστής  δεν στηρίζει τους συναδέλφους που διώκονται και πραγματικά νιώθουμε έκπληκτοι από το γεγονός.

Δεν μας είπε ούτε σε ποιες διώξεις αναφέρεταιούτε ποιοι είναι αυτοί «οι άλλοι συνδικαλιστές» που άραγε συμμερίζονται την άποψή του αυτή ή κατακρίνουν αυτές τις «διώξεις».

Να τονίσουμε όμως ότι,  το Λιμενικό Σώμα δεν είναι φέουδο κανενός, ότι έχει συνέχεια και κανείς δεν δικαιούται  να διακόπτει αυτήν την συνέχεια. Σε διαφορετική περίπτωση πάντα οι συνέπειες είναι τραγικές και δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Προτρέπουμε τον κ. Κουρουμπλή να εξετάσει με περισσότερη προσοχή τις σημερινές επιλογές στην ηγεσία του Σώματος. Ίσως  διαπιστώσει  στοιχειώδη σεβασμό προς όλα τα  στελέχη, ανεξάρτητα της θέσης που κατείχαν και επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

Ίσως αυτό  να αποτελεί παράδειγμα σεβασμού στην συνέχεια του Σώματος και  δημοκρατικής ευαισθησίας.

Γενικότερα όμως και  από τα πεπραγμένα του  κ. βουλευτή ως Υπουργού Ναυτιλίας μάλλον η σχέση του  με την αξιοκρατία δεν ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων του. Γι΄ αυτό και θέσπισε με νόμο όχι μόνο οι μεταθέσεις αλλά και μια απλή απόσπαση ενός λιμενοφύλακα να γίνεται με απόφασή του ως Υπουργού.

Θεώρησε επίσης  –προφανώς από παντελή άγνοια της Ιστορίας του Λ.Σ. και της προσφοράς του στο «θαύμα της Ελληνικής Ναυτιλίας»- μεγάλη κατάκτηση την θέσπιση με καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια  της διάταξης για την εισαγωγή των αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στις Παραγωγικές Σχολές μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων.

Αξιωματικών που από ιδρύσεως του Σώματος προέρχονταν από Πανεπιστημιακές σχολές ή τις ΑΕΝ.

Δεν άκουσε  τις φωνές, ότι το αντικείμενο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ επιβάλλει την υψηλού επιπέδου μόρφωση, με ανοικτούς ορίζοντες.

Αγνόησε  τις φωνές για αντικειμενικές προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, όπως γίνεται με όλο το δημόσιο, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να συνεχίσει το Λιμενικό να προσλαμβάνει Αξιωματικούς, με νομικές, οικονομικές και τεχνικές γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου, αποφοίτους σχολών που καταλαμβάνουν πολύ υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ΑΕΙ, αποφοίτους με μεταπτυχιακές σπουδές που ομιλούν περισσότερες της μιας ξένες γλώσσες.

Να προσλαμβάνει δηλαδή από αυτά τα παιδιά, που λόγω της κρίσης αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την πατρίδα μας και να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε ξένες χώρες.

Σπουδαγμένους ανθρώπους που το κόστος εκπαίδευσής των, που καταβλήθηκε από την πατρίδα μας, το καρπώνονται άλλες χώρες.

Η πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ θα εκμηδένιζε πλήρως τους τότε ισχυρισμούς του κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ “Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα κλείσουμε την πόρτα στους ημετέρους, στην αναξιοκρατία, θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα των στελεχών κ.λ.π. κ.λ.π”….,

Η προχειρότητα της θέσπισης ενός ψηφοθηρικού μέτρου, προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις, ούτε για Κανονισμό Εκπαίδευσης, ούτε για κατάλληλα προγράμματα σπουδών, ούτε για εκπαιδευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα το σύστημα σήμερα  να λειτουργεί χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό και μέσα.

Προτιμήθηκε η εκπαίδευση των φοιτούντων στις παραγωγικές σχολές από φιλότιμους μεν, αλλά στερούμενων ακαδημαϊκών προσόντων δε, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από τους καθηγητές των ΑΕΙ και την συγκροτημένα παρεχόμενη από αυτά γνώση.

Και όλα αυτά για να παραχθούν αξιωματικοί με την ειδικότητα του Πλοιάρχου και του Μηχανικού για να αποτελέσουν πληρώματα σκαφών μέχρι 70 μέτρα. Δεν είχε  ακούσει ο κ. βουλευτής για την αξιοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΝ, που οι απόφοιτοί τους μπορούν να διακυβερνήσουν υπερωκεάνεια;

Ίσως από άγνοια αλλά ένα είναι βέβαιο. Με τις πρωτοβουλίες του ως Υπουργός ο κ. Κουρουμπλής την υποβάθμιση των Αξιωματικών ενός Ιστορικού Σώματος ήθελε και καθώς φαίνεται εξακολουθεί να θέλει.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός, ότι οι « υποδείξεις για συμμόρφωση προς συνδικαλιστές » ενός εκπροσώπου του Λαού δεν έχουν  προκαλέσει  μέχρι σήμερα την κοινή αντίδραση και απάντηση από όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Να θυμίσουμε όμως προς  όλους, ότι κανείς δεν πρέπει να επιχαίρει ,όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα…

Δημήτρης Α.Σαϊτάκης

Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ

Γενικός Γραμματέας  ΕΑΑΛΣ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορά του βουλευτή Αργολίδας Α. Πουλά για την αναβάθμιση του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου

Την αναβάθμιση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς: ΑΝΑΦΟΡΑ Προς τον

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Η “προσωρινή” μεταστέγαση της ΜΥΑ/ΛΣ ενέχει πολλούς κινδύνους

Επιστολή ποεπλσ στον Αρχηγό ΛΣ Προς: Αρχηγό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη Κοιν.: Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη Θέμα: “Μεταστέγαση ΜΥΑ/ΛΣ στις κτιριακές εγκαταστάσεις Παγόδας Πειραιά” κ. Αρχηγέ, Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος αποτελεί μία υπηρεσία, η οποία

Γράφει ο Ανθυπ/στης ΛΣ Λάλας Π. : Ιταλικές εκλογές 2022 – Η αγωνία της Ευρώπης για το μέλλον της

Γράφει ο ΛΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ   ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, έχουν ανοίξει οι κάλπες για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων

Έρευνες από βατραχανθρώπους του Λιμενικού στη λίμνη Κρεμαστών για την 48χρονη αγνοούμενη

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό με εντολή του Αρχηγού ΛΣ Αντιναυάρχου κ. Γιώργου Αλεξανδράκη διατέθηκε κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής στις έρευνες που διεξάγονται προς εντοπισμό 48χρονης αγνοούμενης στη Λίμνη Κρεμαστών Δήμου Αγράφων. Πρόκειται για τετραμελές