Διάσωση 92 μεταναστών από το πλοίο-ασθενοφόρο Ocean Viking ανοιχτά της Λιβύης

Διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο, καθώς το παραφορτωμένο φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει – Περίπου 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Στη διάσωση 92 μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης προχώρησε το Σάββατο το Ocean Viking, το πλοίο-ασθενοφόρο που μισθώνει η SOS Méditerranée.  Οι επιζήσαντες διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο, καθώς επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος που ήταν παραφορτωμένο και είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Μασσαλία.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν ήταν «εννέα γυναίκες και περίπου 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι» προσέθεσε η ΜΚΟ σε μήνυμά της στο Twitter.  Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν «εξαντλημένοι», ενώ ορισμένοι έφεραν εμφανή χημικά εγκαύματα από καύσιμα και τραύματα.  Τους προσέφεραν φροντίδες μέλη της SOS Méditerranée και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού.  Όσοι ήταν υπερβολικά αδύναμοι χρειάστηκε να μεταφερθούν με φορείο και το πλήρωμα του πλοίου τους τύλιξε με κουβέρτες για να τους ζεστάνει.

Η οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης γνωστοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ότι οι ιταλικές Αρχές της υπέδειξαν το Σαλέρνο (δυτικά) ως «ασφαλές λιμάνι για αποβίβαση».  Ο λιμένας απέχει 450 ναυτικά μίλια (833 χλμ.) από το σημείο όπου βρισκόταν το Ocean Viking.

«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για επιδείνωση, φοβόμαστε ότι το παρατεταμένο ταξίδι θα βλάψει τους διασωθέντες, που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση» υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κατήγγειλαν πως η ιταλική κυβέρνηση κάνει συστηματική προσπάθεια ώστε να παρεμβάλλονται προσκόμματα στην προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.

Επεσήμαναν ιδίως τις συνέπειες διατάγματος που υποχρεώνει τα πλοία τους να κατευθύνονται «αμέσως» έπειτα από κάθε διάσωση σε λιμάνι της Ιταλίας, καθώς και ότι τους υποδεικνύονται πλέον μόνο μακρινά λιμάνια, έτσι ώστε να μειώνεται η δυνατότητά τους να προσφέρουν βοήθεια.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.  Ο ΔΟΜ εκτιμά πως το 2022 έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τουλάχιστον 1.417 πρόσφυγες και μετανάστες.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο