Διεθνές Δίκαιο a la turca: Embargo πλοίων κυπριακής σημαίας

Της Δρ. Άννας Μπρεδήμα
Senior συμβούλου Ευρωπαϊκής πολιτικής Κυπριακής Ένωσης
Πλοιοκτητών

 

ΠΟΛΥΣ λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδος με επίκεντρο την οριοθέτηση της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας και άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία, πλην αποσιωπάται το τουρκικό embargo των πλοίων κυπριακής σημαίας, πλοιοκτησίας, διαχείρισης, ναύλωσης.

Με το embargo απαγορεύεται σε πλοίο οποιασδήποτε σημαίας που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία να αγκυροβολεί σε τουρκικά λιμάνια. Τα πλοία αυτά μπορούν να συλληφθούν ή να καθυστερήσουν στα τουρκικά λιμάνια. Παρά το γεγονός ότι το embargo επεβλήθη από το 1987 και το 1997 επεξετάθη κατά των πλοίων όλων των σημαιών, και παρά την καταδίκη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), εξακολουθεί να ισχύει.

Όμως το embargo και οι πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις του θα έπρεπε να απασχολήσουν την Ε.Ε. στο ανώτατο επίπεδο στα πλαίσια των σχέσεων με την Τουρκία. Με το embargo δεν θίγεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία και ναυτιλία. Έχουν θιγεί στο παρελθόν πλοία κρατών-μελών της Ε.Ε. που έθεσαν το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς αποτέλεσμα και έκτοτε σταμάτησαν να προσεγγίζουν σε τουρκικά λιμάνια.

ΤΟ EMBARGO παραβιάζει τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. (άρθρο 21 αρχή περί μη διάκρισης λόγω εθνικότητας/σημαίας), τον Κανονισμό 4055/86 περί ελεύθερης παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, τον Κανονισμό 4058/86 περί συντονισμένης δράσης προς εξασφάλιση πρόσβασης στις υπερωκεάνιες μεταφορές φορτίων, τη Συμφωνία Σύνδεσης της Άγκυρας (1963) που εγκαθιδρύει την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας (άρθρο 2). Η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου/Ε.Ε. που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και τη Διακήρυξη (21/9/2005) μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης (29/7/2005) και του Πλαισίου Διαπραγματεύσεων (31/10/2005). Το embargo αποτελεί εμπόδιο στο θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, παραβιάζει την αρχή του ελευθέρου και δικαίου ανταγωνισμού, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών και των άλλων θιγόμενων πλοίων, αυξάνει το κόστος μεταφοράς, υποσκάπτει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής στα πλαίσια της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας.

H άρση του θα είχε πολύ θετικές οικονομικές συνέπειες. Θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας και της Κύπρου με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε εμπόριο, ναυτιλία, ναυπηγήσεις, επισκευές, ανακύκλωση πλοίων, μεταφορτώσεις, ανεφοδιασμούς. Θα βοηθούσε στην προώθηση της Ανατολικής Μεσογείου ως προορισμού κρουαζιέρων και σκαφών αναψυχής.

Στα πλαίσια του αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan) που ευαγγελίζεται η Τουρκία, πώς ερμηνεύεται η φραστική διαβεβαίωσή της ότι «συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»; Για ποιο διεθνές δίκαιο της θάλασσας ομιλεί; Τη Συνθήκη περί Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης (UNCLOS 1981) που δεν έχει καν υπογράψει;

Μάλλον το embargo των πλοίων κυπριακής σημαίας από την Τουρκία αποτελεί εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης a la turca!

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του