Δίκη για το Μάτι – Λιότσιος: Το Λιμενικό ενημερώθηκε προφορικά από πολίτη, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο

«Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα», ανέφερε στο δικαστήριο ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος που έχει καταγράψει και αναλύσει όλες τις παραμέτρους επιχειρησιακές και μη, που επέδρασαν ώστε η πυρκαγιά στο Μάτι να εξελιχθεί σε μία από τις πιο φονικές παγκοσμίως, συνέχισε σήμερα την κατάθεση του ενώπιον του του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, που διενέργησε πραγματογνωμοσύνη με εντολή της Εισαγγελίας για τα αίτια της τραγωδίας, απάντησε σε ερωτήσεις από Έδρας για τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στην έναρξή της. Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τα καθηλωμένα πτητικά μέσα και για την έλλειψη επίγειων σε κρίσιμα σημεία και σε κρίσιμους χρόνους, που θα μπορούσαν να κατευνάσουν την ορμή της φωτιάς όταν ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου. Είπε επίσης ότι κανένας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε το Λιμενικό για την κατάσταση και για τον λόγο αυτό περίπου 700 πολίτες σώθηκαν από ιδιώτες που έσπευσαν και περισυνέλεγαν ανθρώπους από τη θάλασσα και τις ακτές.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας τόνισε και πάλι, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν, ή μάλλον δε συνέβησαν όπως επισήμανε από την αρχή της κατάθεσης του, στην Ανατολική Αττική, την υποδειγματική απομάκρυνση κατοίκων στην Κινέτα όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά. Ο Δημήτρης Λιότσιος κατέγραψε και πάλι τα εναέρια μέσα που παρέμειναν καθηλωμένα και δεν πέταξαν τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασε η φωτιά σε αντίθεση με όσα έγιναν στη φωτιά στην Κινέτα, όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν στο σημείο έναρξης της φωτιάς στα Γεράνεια τέσσερα εναέρια μέσα. Όπως είπε: «Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς».

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι?

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Ο μάρτυρας τόνισε πως σε αντίθεση με την αδράνεια για το Μάτι, στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα υπήρξε η υποδειγματική, όπως εξελίχθηκε και αποδείχθηκε, απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πώς έγινε η εκκένωση?

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση και η διαδικασία προχώρησε αμέσως.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία?

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

Ο μάρτυρας τόνισε πως από τα στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, προκύπτει πως το Λιμενικό Σώμα δεν ενημερώθηκε από επίσημο φορέα για τη φωτιά, αλλά από έναν πολίτη στις 18.50. Έτσι οι διασώσεις έγιναν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού…

Μάρτυρας: Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά το Λιμενικό και όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό?

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν φορέα.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με ερωτήσεις που θα υποβάλλει στον κ. Λιότσιο ο Εισαγγελέας Έδρας Παναγιώτης Μανιάτης.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο