Ηχηρά καμπανάκια, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, στέλνουν οι πολίτες μέσω της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα.
Η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ασφαλώς επηρεάζει τους Ελληνες, οι οποίοι ωστόσο δεν βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πολιτική λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6% (με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί σημαντικά από τον Οκτώβριο που είχε βρεθεί στο 20,3% και βρίσκεται οριακά πάνω (0,3 μονάδες) από την έρευνα για το Βήμα.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για την κυβέρνηση εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας στην αγορά και της αγωνίας για την οικονομία.
Και η αδυναμία να επιστρέψει δυναμικά ως κόμμα εν αναμονή διακυβέρνησης της χώρας φαίνεται και από τις δημοφιλίες, αλλά και από το πώς κρίνουν οι πολίτες της στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βλέπουμε το Κίνημα Αλλαγής να σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 10% και συγκεκριμένα 9,6% κάτι που δείχνει ότι η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη έχει δώσει φτερά στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και ενισχύει έναν τρίτο πόλο ο οποίος μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το Μέρα 25 με 3,3%, οι Ελληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.
Η συσπείρωση είναι επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 83% στους δεξιούς, στο 85% στους κεντροδεξιούς και στο 70% στους κεντρώους, δείχνοντας ότι είναι σωστή και πετυχημένη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους αριστερούς είναι στο 81%, υποχωρεί στους 72% στους κεντροαριστερούς και πέφτει μόλις στο 49% στους κεντρώους, κάτι που δείχνει ότι τους έχει χάσει από το εκλογικό «καλάθι» που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί μακριά ο Αλέξης Τσίπρας μόλις με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%. Διαχρονικά βλέπουμε μια πτώση του νυν πρωθυπουργού από το 46% τον περασμένο Μάιο στο 39% σήμερα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά στο 16% κι έχει υποχωρήσει 3 μονάδες από τον Οκτώβριο.
Αξιολόγηση
Η κυβέρνηση συνολικά αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά 53%. Η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες από τον περασμένο Μάιο ως προς τις θετικές γνώμες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «κάνει ταμείο» καθώς από το 15% πριν έξι μήνες υποχωρεί. Συγκεκριμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά μόλις το 14% των πολιτών και αρνητικά το εντυπωσιακό 78%.
Ως προς την αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούμε ότι:
Το 45% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 50% αρνητικά, περισσότερες δηλαδή οι αρνητικές από τις θετικές. Μάλιστα τον Μάιο του 2021 οι θετικές γνώμες ήταν στο 52%, υποχώρηση δηλαδή 7 μονάδες. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας από 21% θετικές γνώμες υποχωρεί στο 18%.
«Καμπάνα» χτυπά για τα κόμματα ως προς την πορεία της χώρας. Το 51%, μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες κρίνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 40% προς τη θετική.
Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 43% ότι είναι στην ίδια κατάσταση προσωπικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 37%, δηλαδή ένας στους 3 λέει ότι είναι σε χειρότερο και μόλις το 20% ότι είναι σε καλύτερη.