DNV: Τα κράτη πρέπει να επιτύχουν 10 χρόνια νωρίτερα το net zero (πίνακες)

O τομέας της ενέργειας πρέπει να είναι ο πρώτος που θα φτάσει στο καθαρό μηδέν το 2043

O νορβηγικός νηογνώμονας DNV δημοσίευσε την έκθεσή της Pathway to Net Zero Emissions ως συνοδευτικό της έκθεσης Energy Transition Outlook, καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) του 2023.

Η έκθεση παρουσιάζει την πιο εφικτή διαδρομή της DNV για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C.

Σύμφωνα με την DNV, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 6 γιγατόνους (Gt) εκπομπών ετησίως μεταξύ 2050 και 2100 για να πετύχουμε τον στόχο του 1,5°C.

Αυτό είναι υψηλού κινδύνου και εξαρτάται από την κλιμάκωση μη αποδεδειγμένων τεχνολογιών, όπως η άμεση δέσμευση του άνθρακα και η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, αλλά δεν υπάρχει καμία εύλογη πορεία προς το net zero χωρίς την αφαίρεση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

«Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος καθαρός μηδενισμός το 2050, οι χώρες υψηλού εισοδήματος και οι κύριοι τομείς της ζήτησης πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και ταχύτερα. Όλες οι περιφέρειες πρέπει να επιτύχουν τους στόχους τους για το καθαρό μηδέν σχεδόν δέκα χρόνια νωρίτερα από τις δηλωμένες φιλοδοξίες» δήλωσε ο Remi Eriksen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DNV.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DNV, κάθε χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα και να δράσει ταχύτερα. Αν και κάθε περιοχή πρέπει να υπερβεί τις τρέχουσες φιλοδοξίες της και να τις επιτύχει, θα ισχύουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Η πορεία του DNV προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές βασίζεται στην αρχή της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), δηλώνοντας μια κοινή αλλά διακριτή ευθύνη για την επίτευξη του καθαρού μηδενός.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ο κύριος παράγοντας για την πορεία των εκπομπών προς το 2050. Όλες οι χώρες πρέπει να επιτύχουν τους στόχους net zero πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα: Ο ΟΟΣΑ πριν από το 2045, η ευρύτερη Κίνα πριν από το 2050 και ο υπόλοιπος κόσμος πριν από το 2060, σημειώνει ο DNV.

Τέλος, οι τομείς και οι βιομηχανίες θα απαλλαγούν επίσης από τις ανθρακούχες εκπομπές με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, με τον τομέα της ενέργειας να είναι ο πρώτος που θα φτάσει στο καθαρό μηδέν το 2043, καταλήγει ο DNV.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο