Δόμνα Μιχαηλίδου: Στο μέλλον οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων και τις συντάξεις χηρείας

Η προτεραιότητα της νέας υπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου είναι «οι καλοπληρωμένες δουλειές»

Στις καλένδες φαίνεται να μετατίθεται η επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις συντάξεις χηρείας, όπως και η αναμενόμενη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), ενώ παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της νέας υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας.

Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας περιγράφει η κυρία Μιχαηλίδου την αύξηση των μισθών έτσι ώστε «να οδηγηθούμε σε καλοπληρωμένες δουλειές, έως το τέλος της τετραετίας».

Παρά ταύτα δεν φαίνεται να συναινεί στην επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην αρμοδιότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ούτε αναφέρεται αλλαγή του νομικού πλαισίου για υποχρεωτικότητα, την επέκταση και τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των αμοιβών θέτει ως άμεση προτεραιότητα και την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του επιδόματος ανεργίας, το οποίο «θα πρέπει να είναι ανταποδοτικό» και να συνδέεται με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Στο μέλλον

Ωστόσο η νέα υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αντιμετωπίζει – άμεσα – την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα θέματα εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά και το θέμα των συντάξεων χηρείας.

Πρόκειται για αλλαγή πλεύσης στα θέματα αυτά, καθώς ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι εντός του Φεβρουαρίου θα φέρει νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύει τα θέματα αυτά.

«Δεν υπάρχει ανάλογο νομοσχέδιο, ούτε είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας» δηλώνει η κυρία Μιχαηλίδου. Μάλιστα σημειώνει ότι η εισφορά αλληλεγγύης αποφέρει 700 εκατομμύρια ετησίως και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει σε μία περίοδο που το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμένο και επηρεάζει σημαντικά και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδίαζε την «κλιμακωτή βελτίωση» της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων.

Μάλιστα η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ξεκαθαρίσει ότι η αναμόρφωση της εισφοράς, θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζονταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προέβλεπαν: Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου.. Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Συντάξεις χηρείας

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αφορά τις περιπτώσεις των δικαιούχων σύνταξης χηρείας, οι οποίοι εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος. Σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, επί μία τριετία.

Μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Μέχρι ώρας η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πολιτική θα ακολουθήσει στο θέμα αυτό και απ’ ότι φαίνεται το θέμα παραπέμπεται στο μέλλον.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο