Δορυφόρος HELLAS-SAT 2: Κλείνει σήμερα 21 χρόνια στο διάστημα

Σήμερα κλείνουμε 21 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της @hellassat, που πραγματοποιήθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 13 Μαΐου 2003. Ενώ η αναμενόμενη ζωή του ήταν 12,5 χρόνια, ο δορυφόρος HS-2 βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία και είναι ο μοναδικός του είδους του που είναι σήμερα στο διάστημα.

Από ό,τι φαίνεται από το πιο κάτω ιστορικό βίντεο, η επιτυχής εκτόξευση γιορτάστηκε με παραδοσιακό ελληνικό τρόπο από την εκεί Ομογένεια. Στα 21 χρόνια λειτουργίας του δορυφόρου μας, ξεχωρίσαμε τη συνεισφορά του στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα και την Κύπρο που έγινε εφικτή με την εγκατάσταση δορυφορικού ίντερνετ στις απομακρυσμένες κοινότητες των δύο χωρών.

Ο Hellas Sat 2, ήταν ο πρώτος ιδιόκτητος ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Πρόκειται για το μοντέλο Eurostar E2000+ της γαλλικής εταιρείας Astrium. Την ευθύνη εκτόξευσης του Hellas Sat 2 είχαν οι εταιρείες Lockheed Martin και International Launch Services. Η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στο διάστημα από έναν πύραυλο Atlas V, που μεταξύ των σχεδιαστών του έχει και τον, ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Καρά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed Martin. Μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, ο Hellas Sat 2 τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά (στην αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου, που βρίσκεται πάνω από την Κένυα).

Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές δέσμες με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αμερικής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής – Κεντρικής Ασίας. Με τον Hellas Sat 2, η Hellas Sat ξεκίνησε τη διεθνή δραστηριότητά της αποκτώντας περισσότερους από 100 πελάτες σε 32 χώρες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσουκαλάς: Γιατί δεν πληρώνει η κυβέρνηση τα αναδρομικά του 11μήνου στους συνταξιούχους;

«Το ΣτΕ και το ΑΕΔ έχουν αποφανθεί οριστικά, και τους αναγκάζει σε δικαστικά έξοδα», όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ «Τον Μάρτιο αυξήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων 2%. Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού και όχι ο πληθωρισμός», ανέφερε για

33χρονος πέθανε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Χανίων

Ο άνδρας είχε συλληφθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και συνεχιζόταν η κράτησή του μέχρι την απέλασή του από τη χώρα Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος στα Χανιά, με έναν 33χρονο να εντοπίζεται νεκρός από τον αστυνομικό

Το Λιμενικό Σώμα σκοτώνεται…

*Γράφει ο Στρατής Κοκκινέλλης Όσο διάφοροι ανθρωπιστές αλά καρτ, βουλευτές και κυρίως ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν το ιδιαίτερα ευαίσθητο, κρίσιμο και βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα του μεταναστευτικού για καθαρά μικροπολιτικά οφέλη και διατήρηση της όποιας εκλογικής τους πελατείας, στα ανοιχτά των νησιών μας

Νέα μεγάλη επιτυχία των Λιμενικών της Μυτιλήνης – Συνέλαβαν 31χρονο για 8.552 κάνναβης και 1.017 γρ. κοκαΐνης

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, προέβησαν στη σύλληψη ενός 31χρονου, για παράβαση του νόμου 4139/13 περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα κατά την εκφόρτωση

Μετάβαση στο περιεχόμενο