Δορυφόρος HELLAS-SAT 2: Κλείνει σήμερα 21 χρόνια στο διάστημα

Σήμερα κλείνουμε 21 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της @hellassat, που πραγματοποιήθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 13 Μαΐου 2003. Ενώ η αναμενόμενη ζωή του ήταν 12,5 χρόνια, ο δορυφόρος HS-2 βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία και είναι ο μοναδικός του είδους του που είναι σήμερα στο διάστημα.

Από ό,τι φαίνεται από το πιο κάτω ιστορικό βίντεο, η επιτυχής εκτόξευση γιορτάστηκε με παραδοσιακό ελληνικό τρόπο από την εκεί Ομογένεια. Στα 21 χρόνια λειτουργίας του δορυφόρου μας, ξεχωρίσαμε τη συνεισφορά του στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα και την Κύπρο που έγινε εφικτή με την εγκατάσταση δορυφορικού ίντερνετ στις απομακρυσμένες κοινότητες των δύο χωρών.

Ο Hellas Sat 2, ήταν ο πρώτος ιδιόκτητος ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Πρόκειται για το μοντέλο Eurostar E2000+ της γαλλικής εταιρείας Astrium. Την ευθύνη εκτόξευσης του Hellas Sat 2 είχαν οι εταιρείες Lockheed Martin και International Launch Services. Η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στο διάστημα από έναν πύραυλο Atlas V, που μεταξύ των σχεδιαστών του έχει και τον, ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Καρά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed Martin. Μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, ο Hellas Sat 2 τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά (στην αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου, που βρίσκεται πάνω από την Κένυα).

Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές δέσμες με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αμερικής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής – Κεντρικής Ασίας. Με τον Hellas Sat 2, η Hellas Sat ξεκίνησε τη διεθνή δραστηριότητά της αποκτώντας περισσότερους από 100 πελάτες σε 32 χώρες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

Μετάβαση στο περιεχόμενο