Drone της Frontex θα επιχειρεί από το αεροδρόμιο του Τυμπακίου…

Η πρώτη πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους, που διατέθηκε από τον Οργανισμό FRONTEX και θα μπορεί να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του θαλασσίου πεδίου στα επιχειρησιακά κέντρα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Τυμπάκι της Κρήτης όπου και θα βρίσκεται πλέον η βάση του.
Το.. εν λόγω Μ.Ε.Α θα πραγματοποιεί πτήσεις στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, που διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λιμενικού και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.
Σε αυτή την πρώτη πτήση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja και o Αρχηγός Λιμενικού Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης.
Στην τοποθέτησή του ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης υπογράμμισε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, θα συμβάλει και αυτό, όχι μόνο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., αλλά τόσο στην πάταξη εγκληματικών ενεργειών στη θάλασσα, όσο και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα είναι ικανό να επιχειρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει πληροφορίες και να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα του FRONTEX και στους εταίρους, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και αντίδραση σε διάφορα περιστατικά – συνθήκες, όταν κρίνεται απαραίτητο.
Τόνισε, επίσης, ότι η αποστολή του αεροσκάφους για τους επόμενους μήνες θα είναι η υποστήριξη των ελληνικών Αρχών, μέσω του ελέγχου των συνόρων και του εντοπισμού και αποτροπής του διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ θα συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, οι οποίοι συχνά είναι θύματα διακινητών.
Τέλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, αλλά και για τη Χώρα μας γενικότερα το γεγονός ότι για τους επόμενους έξι μήνες θα δραστηριοποιείται ένα υπερσύγχρονο εναέριο μη επανδρωμένο μέσο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του θαλασσίου πεδίου στα επιχειρησιακά μας κέντρα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.