Δυο γέφυρες κατέρρευσαν, δυο τρένα εκτροχιάστηκαν στη νοτιοδυτική Ρωσία – Τουλάχιστον 7 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Σιδηροδρομική γέφυρα κατέρρευσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ (νοτιοδυτικά), η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί διερχόμενος εμπορευματικός συρμός, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξάντερ Χινστάιν, διευκρινίζοντας πως κατά τα πρώτα στοιχεία, τραυματίστηκε μηχανοδηγός.

Η καταστροφή καταγράφτηκε μερικές ώρες μετά την κατάρρευση οδικής γέφυρας στην γειτονική περιφέρεια Μπριάνσκ με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί επιβατικός συρμός – το δυστύχημα αυτό έχει απολογισμό τουλάχιστον επτά νεκρούς και σχεδόν εβδομήντα τραυματίες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Μπόγκομαζ.

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό περιφερειάρχη της Κουρσκ Χινστάιν, ο εμπορευματικός συρμός «έπεσε στον δρόμο που περνά κάτω από τη γέφυρα» και «πήρε φωτιά». Οι μηχανοδηγοί του τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, πρόσθεσε.

«Εξαιτίας της κατάρρευσης γέφυρας πάνω σε σιδηροτροχιές, δυστυχώς έχουμε επτά θανάτους», ενημέρωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης της Μπριάνσκ Μπόγκομαζ μέσω Telegram, αφού αρχικά είχε κάνει λόγο για τρεις νεκρούς. Ακόμη, έκανε λόγο για «66 τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά», προσθέτοντας ότι από αυτούς, «τρία θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους παιδί» και ότι «έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία 44 άνθρωποι».

Αντιδρώντας στις καταστροφές, ρώσος γερουσιαστής δήλωσε σήμερα πως δείχνουν ότι η Ουκρανία «έχει μετατραπεί σε τρομοκρατικό θύλακο», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως θεωρεί ότι οφείλονταν σε ουκρανικές ενέργειες δολιοφθοράς.

Ως τη δήλωση του γερουσιαστή, οι αρχές δεν έκαναν δημόσια σύνδεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει.

Ωστόσο κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας έκαναν εξαρχής λόγο για σαμποτάζ.

Ο εκτροχιασμός του συρμού υπ’ αρ. 86, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κλίμοφ, στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ (νοτιοδυτικά) με προορισμό τη Μόσχα, έγινε στις 22:44, στο επίπεδο της περιοχής Πίλτσινο-Βιγκόνιτσι, διευκρίνισε η εταιρεία Σιδηρόδρομοι της Μόσχας μέσω Telegram.

Σύμφωνα με την εθνική επιχείρηση σιδηροδρόμων, η κατάρρευση της γέφυρας στην Μπριάνσκ οφειλόταν σε «παράνομη επέμβαση». Η κυκλοφορία άλλων συρμών δεν είχε επηρεαστεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κατά το κανάλι Baza στο Telegram, το οποίο θεωρείται γενικά πως έχει πηγές στις -αν όχι σχέση με τις- ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η γέφυρα ανατινάχτηκε.

Σε βίντεο από τον τόπο της καταστροφής στην Μπριάνσκ που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζονται σωστικά συνεργεία επιτόπου και μεγάλος όγκος συντριμμιών γύρω από αυτόν που μοιάζει να είναι ο εκτροχιασμένος συρμός.

Οι περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ γειτονεύουν με την Ουκρανία. Το σημείο όπου έγινε η καταστροφή απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο χωρών, εμπόλεμων από τον Φεβρουάριο του 2022.

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις δολιοφθορών με στόχο τρένα σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

Στις αρχές Απριλίου, η δικαιοσύνη στην περιφέρεια Βολγκαγκράντ (νοτιοδυτικά), που δεν γειτονεύει με την Ουκρανία αλλά είναι σχετικά κοντά, ανακοίνωσε την καταδίκη 23χρονου να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό σιδηροδρομικών υποδομών. Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, ομολόγησε την πράξη του, που χαρακτηρίστηκε ενέργεια υπέρ της Ουκρανίας.

Στη γειτονική περιφέρεια Σαράταφ (νοτιοδυτικά), δυο 24χρονοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές 14 και 12 ετών κάθειρξης για παρόμοια υπόθεση.

Οι περισσότερες ενέργειες αυτού του είδους αποδίδονται σε νεαρούς – ενίοτε ανήλικους.

Η Ουκρανία κατά κανόνα αποφεύγει να σχολιάσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη ρωσική επικράτεια. Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως έχει εκφράσει ικανοποίηση, κρίνοντας πως πρόκειται για θεμιτές ενέργειες αντιποίνων στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του δικού της σιδηροδρομικού δικτύου – υποδομής καίριας σημασίας σε αυτόν τον πόλεμο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του