ECDC: Σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών το 2020…

Πτώση κατά 18,3% στην κατανάλωση αντιβιοτικών καταγράφηκε στην Ευρώπη το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με μελέτη του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων). Η… μεγαλύτερη σε ετήσια βάση εδώ και δύο δεκαετίες μείωση παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν (26 από τις 27) και η αιτία της είναι κατά κύριο λόγο η πανδημία του κορονοϊού.

Από το 2016 έως το 2019 είχε παρατηρηθεί μια μέση ετήσια μείωση 1,8% στη χρήση αντιβιοτικών, ενώ μεταξύ 2018-2019 η μείωση ήταν περίπου δεκαπλάσια (18,3%). Η μείωση αφορούσε διάφορα είδη αντιβιοτικών, όπως πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολιδικά κ.α.

efsyn.gr

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Natal’ya Buzuevskaya | Dreamstime.com
18.11.2021, 12:03
ECDC: Σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών το 2020
efsyn.gr
A-A+

Πτώση κατά 18,3% στην κατανάλωση αντιβιοτικών καταγράφηκε στην Ευρώπη το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με μελέτη του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων). Η μεγαλύτερη σε ετήσια βάση εδώ και δύο δεκαετίες μείωση παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν (26 από τις 27) και η αιτία της είναι κατά κύριο λόγο η πανδημία του κορονοϊού.

Από το 2016 έως το 2019 είχε παρατηρηθεί μια μέση ετήσια μείωση 1,8% στη χρήση αντιβιοτικών, ενώ μεταξύ 2018-2019 η μείωση ήταν περίπου δεκαπλάσια (18,3%). Η μείωση αφορούσε διάφορα είδη αντιβιοτικών, όπως πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολιδικά κ.α.

ADVERTISING

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση των ερευνητών του ECDC στο «Eurosurveillance», τα επίπεδα αντιμικροβιακής αντίστασης παραμένουν υψηλά για αρκετούς σημαντικούς συνδυασμούς βακτηρίων, ιδίως στις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης. Mένει να φανεί επίσης κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών θα συνεχιστεί και το 2021, καθώς και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στην αντιμικροβιακή αντίσταση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, «η αντιμικροβιακή αντίσταση παραμένει σοβαρή πρόκληση παγκοσμίως. Είναι μια σιωπηλή πανδημία που συμβαίνει εδώ και τώρα. Μολονότι η κατανάλωση αντιβιοτικών γενικά μειώθηκε στην ΕΕ/ΕΟΧ, πρέπει να αυξήσουμε την αντίδραση μας σε επίπεδο δημόσιας υγείας».

Η διευθύντρια του ECDC Αντρέα ‘Αμον δήλωσε ότι «παρά την εστίαση μας στη συνεχιζόμενη πανδημία, είναι ανάγκη να επιμείνουμε στις προσπάθειες μας να μειώσουμε περαιτέρω την περιττή χρήση αντιβιοτικών».

Η μείωση στη χρήση αντιβιοτικών πέρυσι συνέβη κυρίως λόγω της μείωσης των επισκέψεων σε γιατρούς εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν λιγότερες συνταγογραφήσεις φαρμάκων για ήπιες λοιμώξεις που δεν χρήζουν νοσηλείας. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνες τις χώρες όπου πριν την πανδημία γινόταν κατάχρηση αντιβιοτικών για πάσα νόσο. Άλλη μια βασική αιτία της μείωσης των αντιβιοτικών είναι η πολύμηνη επιβολή των κανονισμών και απαγορεύσεων για τον κορονοϊό (μάσκες, αποστάσεις, λοκντάουν κλπ.), που οδήγησαν σε σημαντικό περιορισμό των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με το ECDC η αντίσταση στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής άμυνας, όπως η βανκομυκίνη και οι καρβαπενέμες, παραμένει σοβαρό ζήτημα. Όταν αυτά τα αντιβιοτικά συναντούν αντίσταση από τα μικρόβια, υπάρχουν πλέον πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, συχνά με μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς.

Το ECDC εκτιμά ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη συμβαίνουν περισσότερες από 670.000 λοιμώξεις λόγω βακτηριακής αντίστασης στα αντιβιοτικά και περίπου 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας τους. Το κόστος σε ζωές από την αντιμικροβιακή αντίσταση είναι συγκρίσιμο με εκείνο από τη γρίπη, τη φυματίωση και το AIDS μαζί.

Φέτος, μεταξύ 17 και 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Αντιμικροβιακής Ενημέρωσης, μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Ευρώπη η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά πραγματοποιείται στις 18 Νοεμβρίου.

 

«Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη»

Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη», είναι και πάλι το βασικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων(ECDC)σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για τους περισσότερους πονόλαιμους, αφού δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς που προκαλούν 8 στους 10 πονόλαιμους. Όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο σώμα σας μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στην αντιβίωση. Αυτά τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια μπορούν να μείνουν στο σώμα έως και 1 έτος. Ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια είναι δυσκολότερο ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις θα γίνουν μην αντιμετωπίσημες.

«Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Δεν έχουν δράση άμεσης ανακούφισης από τον πόνο -οπότε ο λαιμός παραμένει επώδυνος με ή χωρίς αντιβιοτικά.

Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια και να διαταράξουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (μικροβίωμα) που είναι σημαντικά για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα», αναφέρει με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών ο Σ. Σκληρός, γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Βοηθήστε τον να αξιολογήσει σωστά τα συμπτώματά σας και φυσικά θα πρέπει να ελεγχθείτε για covid-19», καταλήγει ο κ. Σκληρός.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυσάρεστη αλήθεια για τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Ο Δημήτρης Παπανώτας κατάφερε να γίνει το πρόσωπο της ημέρας με τα όσα είπε πρόσφατα για τις «γυναίκες στην Ευρώπη που δεν έχουν πραγματικά προβλήματα, εκτός αν πάνε μόνες τους και διαλέξουν έναν σκάρτο άντρα» ή κάπως έτσι. Εξίσου μεγάλος

Νέο Στεγαστικό Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πρόβλημα στέγασης που επηρεάζει τις συνθήκες της ζωής και της εργασίας πολλών μελών των Ενόπλων Δυνάμεων: οι αυξημένες τιμές ενοικίασης ακινήτων έχουν καταστήσει τη εύρεση και την συντήρηση κατοικίας μια δύσκολη αποστολή, ιδιαίτερα για νέους

Ένοπλες Δυνάμεις 2030: Νέα Εποχή στην Εθνική Άμυνα

Γιατί είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση; Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν ριζική μεταρρύθμιση στην Εθνική Άμυνα. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της πολιτικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας οφείλει να λαμβάνει

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Μετάβαση στο περιεχόμενο