Στις 4-9-2023 εστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων (ΒτΕ) η ακόλουθη αίτηση, που κοινοποιήθηκε και στον (τότε) κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε.
1.- Με το από 10-01-2023 Πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης [………………………], ως στελέχους του Λ/Χ Σύμης, διαπιστώθηκε ότι ο θανών σύζυγός μου, Σημαιοφόρος Λ.Σ./ΕΛΑΚΤ (ε.α.) ΔΕΣΛΗΣ Αθανάσιος του Ιωάννη (ΑΜ 4683), απεβίωσε στις 12-4-2022 στη Σύμη και ενώ υπηρετούσε στο Λ/Χ Σύμης και ήταν “παθών στην υπηρεσία”, “παθών κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας” και “παθών εξαιτίας της υπηρεσίας”.
2.- Ο σύζυγός μου είχε αποσπαστεί από το Λιμεναρχείο Στυλίδας, όπου ανήκε οργανικά, στο Λιμεναρχείο Σύμης Δωδεκανήσου (από 01-04-2022) προς ενίσχυση της εν λόγω Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Στη Σύμη εκτελούσε αφενός περιπολίες ως σύνδεσμος με τα πλωτά μέσα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX (σκάφη Δανέζικης Διοίκησης Εθνικής Άμυνας) και με τα ταχύπλοα σκάφη τύπου MAGNA του ΕΣ. Επίσης, εκτελούσε υπηρεσία μέτρων τάξης στο λιμένα Σύμης ή όπου αλλού υπήρχε ή παρουσιαζόταν υπηρεσιακή ανάγκη. Δυστυχώς ο σύζυγός μου δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του και στο παιδί του καθώς, όπως προανέφερα, απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας στο λιμένα Σύμης αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στη ζωή μας.
3.- Προς επίρρωση των όσων αναφέρω, Σας υποβάλλω με την παρούσα το πόρισμα της διενεργηθείσας ΕΔΕ. Όλα τα στοιχεία του φακέλου της εν λόγω υπόθεσης υπάρχουν στο ΥΝΑΝΠ/Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ/Διεύθυνση Προσωπικού/Τμήμα Δ’ του Αρχηγείου Λ.Σ./ΕΛΑΚΤ.
4.- Σήμερα πλέον ένεκα της απώλειας του συζύγου μου είμαι χήρα και μητέρα ενός ανήλικου τέκνου ηλικίας μόλις 5 ετών της […………………] με ημ/νία γέν. […………] το οποίο τέκνο μεγαλώνει μαζί μου στο Βόλο.
5.- Με την παρούσα Σας ενημερώνω για το γεγονός του θανάτου του συζύγου μου που ως στέλεχος του Λ.Σ/ΕΛΑΚΤ έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής και σας παρακαλώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο η Βουλή των Ελλήνων να στηρίξει το ανήλικο τέκνο μου, το οποίο πλέον μεγαλώνει χωρίς τον πατέρα του ο οποίος έχασε τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία υπηρετώντας με αυταπάρνηση το υπηρεσιακό καθήκον και την Πατρίδα .
Επισυνάπτονται :
Α) Πόρισμα ΕΔΕ.
Β Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Βόλος 04.09.2023
Με εκτίμηση
Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος της αιτούσας»
Σήμερα πληροφορήθηκα (άτυπα) ότι το αίτημα της χήρας Αθανασίου Δεσλή δεν μπορεί να γίνει δεκτό διότι σύμφωνα με την αριθ. Πρωτ. 7069, αριθ. Διεκπ. 4689 (ΦΕΚ 171 Α /5-8-2011) ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ η “υιοθεσία” του ανήλικου τέκνου γιατί ο Λιμενικός Αθανάσιος Δεσλής δεν υπάγεται σε κάποια περίπτωση αφού δεν έχασε τη ζωή του από δολοφονική ενέργεια ή πτώση αεροσκάφους ή κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς.
Έτσι οδηγούμαστε για ακόμη μία φορά σε ετούτη τη Χώρα να αναζητούμε τη λογική και τη δικαιοσύνη μέσα από κάποιες αράδες διατάξεων της ως άνω Απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 29ης Ιουλίου 2011.
Δυστυχώς φαίνεται ξεκάθαρα η παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ειδική πρόνοια και μέριμνα για τα ανήλικα τέκνα των Λιμενικών που έχασαν ή χάνουν τη ζωή τους κατά το καθήκον τους σε κάποιο ακριτικό νησί του Αιγαίου σε έναν ακήρυκτο πόλεμο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η Βουλή των Ελλήνων, παρόλο που κατά το παρελθόν ΣΩΣΤΑ “υιοθέτησε” τα ανήλικα τέκνα του ήρωα Κυριάκου Παπαδόπουλου, φαίνεται ότι δεν συμπεριέλαβε ανάλογη πρόβλεψη στην Απόφασή της, με αποτέλεσμα σήμερα να αδικείται το ανήλικο τέκνο ενός στελέχους Λ.Σ./ΕΛΑΚΤ που αποδεδειγμένα έχασε τη ζωή του κατά την υπηρεσία του και ένεκα αυτής σε ακριτικό νησί της Πατρίδας μας στο οποίο είχε διαταχθεί να υπηρετήσει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει όμως της προσοχής μας ότι ήρωας είναι ο κάθε Λιμενικός που αφήνει την οικογένεια και το σπίτι του για να ταχθεί στο υπηρεσιακό του καθήκον στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Έτσι, λοιπόν, δεν χωρούν στη Δημοκρατία μας εκπτώσεις και αποκλεισμοί στην απονομή τέτοιων δικαιωμάτων (οικονομική ενίσχυση τέκνων) γιατί η απώλεια ενός πατέρα στιγματίζει για πάντα τη ζωή του παιδιού του.
Νομίζω ότι με αφορμή την εν λόγω υπόθεση είναι η κατάλληλη στιγμή το Λιμενικό Σώμα να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να αναγνωριστεί με τρόπο ισότιμο και δίκαιο η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ στην κοινωνία και να συμπεριληφθεί στην ως άνω Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ειδική πρόβλεψη για όσα στελέχη Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ έχασαν ή χάνουν τη ζωή τους με οιαδήποτε υπηρεσιακή ιδιότητα στην άνιση μάχη της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών στις θάλασσές μας.
ΞΥΝΟΜΠΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ