ΕΦΚΑ: 9 ασύνδετες ψηφιακές πλατφόρμες ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους

Οι ουρές των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, όπου πάνω από 350.000 αιτήσεις στοιβάζονται μέσα σε κούτες στα υπόγεια, ενώ άλλοι φάκελοι έχουν χαθεί ή καταστραφεί, είναι εικόνες ντροπής για την κυβέρνηση και την κοινωνία μας.

Ειδικά όταν η σχετική λίστα αυξάνει αντί να μειώνεται. Πόσο μάλιστα όταν έχουν αφεθεί χωρίς εισόδημα περισσότεροι από 150.000 «απόμαχοι», πολλοί εκ των οποίων έως και 3 ή 4 χρόνια. Την ίδια στιγμή που η οικονομική και υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ακραία ακρίβεια αποσταθεροποιούν τις οικογένειες.

Για την… αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα αρκετά νομοσχέδια και τροπολογίες. Με τελευταία την πρόσληψη διευθυντών από την αγορά με μισθό έως και 8.500 ευρώ.

Αλλά εκεί που κάνει θραύση ο ΕΦΚΑ είναι στα διαδοχικά άλματα στην… ψηφιακή εποχή. Δεν έχει ένα ή δυο πληροφοριακά συστήματα, αλλά εννέα. Με αποτέλεσμα να μην δουλεύει κανένα…

Ας δούμε κάπως πιο αναλυτικά τις παθογένειες που, παρά τις διακηρύξεις, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το υπουργείο Εργασίας, αλλά μάλλον επιδείνωσε την όλη κατάσταση με τις αντιφατικές αποφάσεις.

1. Κατ αρχή στον ενιαίο(;) ΕΦΚΑ λειτουργούν 9 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα των ενοποιημένων (επιμέρους) ταμείων, τα οποία δεν «βλέπουν» το ένα το άλλο. Κατά συνέπεια η… ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ αφορά επιμέρους τα πρώην ταμεία. Και όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε ένα ταμείο, η σχετική πράξη όχι μόνο δεν διαβιβάζεται αυτόματα, αλλά δεν στέλνεται ούτε καν με mail (δεν έχει αυτή την ευχέρεια το ΙΚΑ). Ακόμη λειτουργεί(;) το υπηρεσιακό ταχυδρομείο. Περνάει ο αγγελιοφόρος κάθε εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες και μαζεύει την αλληλογραφία. Αυτή κατευθύνεται στο κέντρο διαλογής. Μετά την διαλογή την παίρνει άλλος υπάλληλος να την μεταβιβάσει στο αρμόδιο γραφείο. Αποτέλεσμα: Πράξη εκδοθείσα στις 18/1/22 στο ΙΚΑ Νέου Κόσμου ακόμη δεν έχει φτάσει στο ΕΤΑΠ/ΜΜΕ στη Αχαρνών ενάμιση μήνα μετά…

2.Την περασμένη άνοιξη νομοθετήθηκε η ευχέρεια ιδιωτών (εργατολόγων) να εκδίδουν συντάξεις, αλλά ένα χρόνο μετά έχουν εμπλακεί (αναλάβει και εκδώσει συντάξεις) μόλις 50 δικηγόροι. Και οι οποίοι εξέδωσαν 70 πράξεις (πολλές εκ των οποίων με λάθη). Και να σημειωθεί ότι στους εργατολόγους ανατίθενται μόνο οι εύκολες περιπτώσεις (π.χ. ασφάλιση σε ένα μόνο ταμείο). Τις οποίες «το ΙΚΑ (για ασφάλιση μισθωτού) τις εκδίδει εντός τριών μηνών πλέον» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕ/ΙΚΑ Δημήτρη Αντωνακάκη. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και καταφεύγουν στους ειδικούς, είναι όσοι έχουν χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα ταμεία ή χρόνο στο εξωτερικό. Αλλά, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η εμπλοκή των ιδιωτών.

3. Στον «Πύργο Ελέγχου» (Κηφισίας) του ΕΦΚΑ ναι μεν οι ιδιώτες μηχανοργανώνουν τα στοιχεία (ψηφιοποίηση από τις καρτέλες) μέσα σε 20-30 ημέρες, αλλά η επικύρωση αυτών γίνεται μετά 7 ή 8 μήνες.

4.Όποιος ασφαλισμένος ή εργοδότης έχει χρέος στο ΙΚΑ κ.λπ. και επιθυμεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα (π.χ. για να λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή, δάνειο, επιχορήγηση κ.α.), αν πληρώσει την οφειλή στο ταμείο του μπορεί να την… πατήσει. Γιατί η καταβολή δεν θα μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ. Απλώς θα εμφανίζεται πιστωτικός στον ΕΦΚΑ. Θα πρέπει έτσι να πληρώσει ξανά την οφειλή, αυτή τη φορά απ ευθείας στο ΚΕΑΟ, ώστε να βγει από τη «μαύρη» λίστα των οφειλετών.

5.Όσοι είναι διπλοασφαλισμένοι, για παράδειγμα γιατρός του ΕΣΥ στο δημόσιο και το ΤΣΑΥ, κινδυνεύει να χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα και να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν δεν έχει πληρώσει την εισφορά του στο ταμείο Υγειονομικών. Καίτοι όμως το δημόσιο έχει καταβάλει τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στο ΤΣΑΥ πληρώνει για τη δεύτερη σύνταξη. Ιατροφαρμακευτικά είναι καλυμμένος από το δημόσιο και την εργασιακή του σχέση στο ΕΣΥ!

6. Στον Έλεγχο Δηλωθέντων Καταβληθέντων (ΕΔΚ) χρεώνουν στους εργοδότες εισφορές στην διάρκεια της πανδημίας και τους εμφανίζουν σαν οφειλέτες σε καθυστέρηση.

7.Τις δύο προηγούμενες ημέρες (2 και 3/3) είχε «πέσει» το σύστημα της «ΗΔΙΚΑ» με αποτέλεσμα να εμφανίζοντας ανασφάλιστοι και να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, ακόμη και οι συνταξιούχοι.

Χρήστος Μέγας

ΕΦΚΑ: 9 ασύνδετες ψηφιακές πλατφόρμες ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάγκη βελτίωσης υποδομών σε 102 λιμάνια

Αναγκαία χαρακτηρίζει τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στα βασικότερα λιμάνια της χώρας με καθημερινή χρήση και με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Παναγιώτης Γιγής. Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΠΕΠΕΝ

To νέο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου (ΦΕΚ)

Σε συγκρότηση σε σώμα προχώρησε το νεοσύστατο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου, μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ στις 25 Σεπτεμβρίου. Το Λιμενικό Ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και στην «περιουσία» του μετά την εξαίρεση της πώλησης του Λιμένα Ηρακλείου στον Grimaldi,

Ελληνικό παράδοξο: 4 στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερα από το ετήσιο καθαρό εισόδημά τους με τα περισσότερα να είναι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και φτωχά νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει μελέτη του ΚΕΠΕ για την επίπτωση του πληθωρισμού στα νοικοκυριά, ο βαθμός υπέρβασης των καταναλωτικών δαπανών

Γιάννης Στουρνάρας: Η συμβολή της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία

Στη σημαντική συμβολή της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών την περίοδο 2019-2023 ξεπέρασαν

Μετάβαση στο περιεχόμενο