ΕΦΚΑ: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά σε συντάξεις

Νέες πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς και λανθασμένους επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για το αμέσως προσεχές διάστημα. Τα ποσά ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 15.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί, είτε έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και γίνονται διορθώσεις. Οι διορθώσεις είναι συνήθως προς τα πάνω, και οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση μαζί με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019.

Τα πιο συχνά λάθη εντοπίζονται από τον ΕΦΚΑ στους επανυπολογισμούς των παλαιών συντάξεων (πριν τον Μάιο του 2016) και αφορούν:

*Στο χρόνο ασφάλισης που έχει αποτυπωθεί στην αρχική απόφαση και σε πολλές περιπτώσεις έχουν “ξεχαστεί” να περαστούν στον επανυπολογισμό οι μήνες ή ακόμη και οι ημέρες ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη με 37 χρόνια, 4 μήνες και 18 μέρες, επανυπολογίστηκε με 37 χρόνια, χωρίς τους 4 μήνες και τις 18 μέρες. Η παράλειψη αυτή του έκοψε σύνταξη την οποία του επιστρέφει ο ΕΦΚΑ μαζί με τα οφειλόμενα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

*Στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα και εδώ να έχουν αδικηθεί συνταξιούχοι που δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά.

*Στις κρατήσεις επιπλέον εισφορών κύριας ασφάλισης. Σε πολλές περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών) οι εισφορές κύριας ασφάλισης ήταν πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019. Το λάθος διορθώνεται τώρα υπέρ των συνταξιούχων.

Η πηγή των λαθών ήταν στα στοιχεία που έδωσαν τα ταμεία των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για να γίνει ο πρώτος επανυπολογισμός συντάξεων με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, τα λάθη μεταφέρθηκαν και στον επόμενο επανυπολογισμό με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020  (νόμος Βρούτση).

Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ έχει ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο πλήθος των συνταξιούχων.

Τον Ιούνιο καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί ανά συνταξιοδοτικό φάκελο.

Σε εξέλιξη είναι ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων του ταμείου της Εθνικής Τράπεζας (ΤΣΠ-ΕΤΕ) και δρομολογείται η πληρωμή της πρώτης “ομάδας” συνταξιούχων (περίπου 500 άτομα)  τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών για περίπου 5.000 συνταξιούχους της Εθνικής και άλλους 800 της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθών επανυπολογισμών στου περισσότερους συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενώ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών για ορισμένους που παρουσιάζουν δυσκολίες  στον επανυπολογισμό.

Τον Απρίλιο καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

Τον Μάιο έγινε καταβολή των αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων της Αγροτικής και τον Ιούνιο του 2024 για τους συνταξιούχους της Ιονικής.

Αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού πληρώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024, οι  συνταξιούχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία με με κοινές διατάξεις (ΙΚΑ αντί Δημοσίου) έχοντας καταβάλλει εισφορές κύριας σύνταξης υψηλότερες του 20%.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο