«Εύσημα» για τις εκκρεμείς συντάξεις, «αστερίσκοι» για τη νέα γενιά αναδρομικών

Η εξέλιξη των δύο θεμάτων του υπουργείου Εργασίας παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» όσων κατέγραψε η έκθεση της 13ης ευρωπαϊκής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

«Εύσημα και αστερίσκους» για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει η 13η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που συνέταξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενόψει της αναμενόμενης εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τον Ιούνιο του 2022.

Τα εύσημα αφορούν την πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», και χαρακτηρίζονται ως ένα εν δυνάμει «κρυφό χρέος» από τους ευρωπαίους εταίρους.

Οι «αστερίσκοι» αναφέρονται στις δικαστικές εκκρεμότητες για παλαιότερες περικοπές συντάξεων και στο ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών που θα θέσουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

«Η πρόσθετη δημοσιονομική αβεβαιότητα σχετίζεται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής αποζημίωσης για περικοπές συντάξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Για άλλο μεγάλο θέμα που αφορά στην πορεία της εκκαθάρισης και απονομής των εκκρεμών συντάξεων η έκθεση αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι θα εκκαθαριστούν πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022». Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν – επίσης – ότι «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα», λόγω των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να επαναφέρει την εκκαθάριση σε τροχιά.

Πάντως εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα κρίνει – εν πολλοίς – το «χρονοδιάγραμμα» για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «κρυφό χρέος» της χώρας, τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θέτει επιτακτικά την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Τα τελευταία στοιχεία, καταγράφουν σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση κατά 82%) στο ρυθμό έκδοσης των νέων κύριων συντάξεων από τον e – ΕΦΚΑ κατά το 2021 συγκριτικά με το 2019.

Αναδρομικά συντάξεων

Το δεύτερο θέμα που αναφέρεται – συνεχώς – στις ευρωπαϊκές εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας αφορά τις δικαστικές εκκρεμότητες από τις οποίες θα κριθεί η αναδρομική επιστροφή παλαιότερων περικοπών συντάξεων.

Αυτή την περίοδο σε μεγάλη καθυστέρηση είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για τον ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Τυχόν θετική – για τους συνταξιούχους – απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των αναδρομικών δικαιολογεί και το «ενδιαφέρον» όπως και την «ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη είναι η ανησυχία και ο πονοκέφαλος των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης, καθώς σταθμίζουν τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα που θα σημάνει μια ανάλογη απόφαση.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δις. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο