Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 σημάδια “καμπανάκια” – Τι πρέπει να κάνουμε – Τέσσερις κινήσεις που σώζουν ζωές

Εγκεφαλικό επεισόδιο:  Συμβαίνει όταν κομμάτι του εγκεφάλου δεν έχει παροχή αίματος.  Επιπλέον, σταματά να λειτουργεί και το μέρος του σώματος που ελέγχεται από το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου.

Από εκεί και πέρα, η έλλειψη παροχής αίματος μπορεί να είναι ισχαιμική.  Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό επεισόδιο:

Συμπτώματα

– Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση

– Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος

– Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος

– Μερική απώλεια όρασης

– Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)

– Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας

– Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος

Πώς καταλαβαίνετε κάποιον που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.  Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Η λέξη FAST είναι ένα αρκτικόλεξο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε γρήγορα τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.  Στα ελληνικά το αντίστοιχο αρκτικόλεξο είναι ΠΟΧΤ.

Τα τέσσερα σημεία του ΠΟΧΤ που εφαρμόζονται σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού

– Π: Πρόσωπο.  Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει».  Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.

– Ο: Ομιλία.  Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου.  Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη.  Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.

– Χ: Χέρι.  Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια.  Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά;  Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.

– T: Τηλέφωνο στο 166!  Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ:  truelife.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ