Ειδικό Δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση στον Νίκο Παππά – Χρηματική ποινή σε Καλογρίτσα

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των δύο ετών επέβαλε ομόφωνα το ειδικό δικαστήριο στον Νίκο Παππά ο οποίος καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος

Με την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, που ομόφωνα νωρίτερα κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος.

Στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ, ενώ απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα απόσπασμα των πρακτικών της δίκης από την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Oμόφωνα το Δικαστήριο διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για περαιτέρω έρευνα.

Και αμέσως μετά η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάππα κήρυξε το τέλος των συνεδριάσεων του πέμπτου κατά σειρά του Ειδικού Δικαστηρίου ευχαριστώντας όλους τους παράγοντες για τη συμβολή τους στη διαδικασία.

Δεν αιτήθηκε ελαφρυντικών

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η πρόταση του κ. Ασπρογέρακα ήταν ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο κ. Ασπρογέρακας, αναπληρωτής εισαγγελέας, παρίστατο στη δίκη καθώς η τακτική εισαγγελέας, κ. Ολγα Σμυρλή, ήταν ασθενής.

Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

Τα ελαφρυντικά του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Οι δηλώσεις των συνηγόρων του Νίκου Πάππα

Εκδικητική δίωξη

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του» είπε ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μαντζουράνη

«Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία» 

Σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Μαντάς χαρακτήρισε «ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη» τη δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

«Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», κατέληξε ο κ. Θ. Μαντάς.

Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος επεσήμανε πως «σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Δικαίωση για Καλογρίτσα η απόφαση

 Οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος σε δηλώσεις τους επεσήμαναν:

«Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει  σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.

Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η  σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι  έλεγε την αλήθεια».

Βίντεο από το Δικαστήριο

 

Είσοδος Ανδρέα Λοβέρδου

Είσοδος Γιάννη Μαντζουράνη

Video και φωτογραφίες: Δημήτρης Πέρρος και Νίκος Κλόκας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο