Εισφορά αλληλεγγύης: Όσα κερδίζουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με την κατάργηση – Ποια εισοδήματα αφορά ο «πάγος»

Μετά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που εδώ και μια διετία δεν πληρώνουν την εισφορά αλληλεγγύης έρχεται και η σειρά των δημοσίων υπαλλήλων. Από το 2023, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα «παγώσει» και για τους Κρατικούς λειτουργούς η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, ο οποίος επιβαρύνει και τους συνταξιούχους. Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα φέρει έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα περιοριστούν οι κρατήσεις. Αυξήσεις που ήδη έχουν δει στις αποδοχές τους οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.  

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σήμερα στους «χαμένους» -εκείνους δηλαδή που συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης- συγκαταλέγονται Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση (για το 2021 και το 2022) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Υιοθετήθηκε λοιπόν ως ένα μέτρο στήριξης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις αναταράξεις που προκαλούνται στην οικονομία και εκτεθειμένοι σε μειώσεις μισθών και σε αναστολές εργασίας, όταν τέτοιο κίνδυνο δεν αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Κράτους και φυσικά οι συνταξιούχοι.

Εισφορά αλληλεγγύης- τελεσίγραφο δικαστών

Τι αλλάζει με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού

Πλέον ο Πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς και σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, πιθανότατα και στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για γενική και.. οριστική κατάργηση του φόρου!  Μόνο που οι δημόσιοι υπάλληλοι για να απαλλαγούν από τον φόρο θα πρέπει να… περιμένουν … ως το 2023!

Έτσι, κάποιοι ήδη βλέπουν αυξήσεις… δια της πλαγίας στους μισθούς τους και κάποιοι άλλοι… απλά συνεχίζουν να πληρώνουν αυτόν τον βαρύ φόρο: Με άλλα λόγια στους κερδισμένους είναι όσοι αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.

Τι διαφοροποιείται με τον «πάγο» στην εισφορά αλληλεγγύης

Η περιβόητη εισφορά αλληλεγγύης έχει  «παγώσει» λοιπόν για το 2022 στον ιδιωτικό τομέα και οι σχετικές κρατήσεις μηδενίζονται.

Έτσι, τα χρήματα αυτά, που ξεκινούσαν από 1,07 ευρώ και ξεπερνούσαν και τα 306 ευρώ μηνιαίως, αντί να τα παρακρατά η εφορία, συνεχίζουν να πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη του κάθε μισθωτού.

Εδώ πρέπει να γίνει καθαρό ότι οι συγκεκριμένες έμμεσες αυξήσεις μισθών -λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης- αφορούν σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και είναι επιπλέον των αυξήσεων «δια της πλαγίας» που θα προκύψουν από την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης «πιάνει» ολόκληρο το 2022 -με άλλα λόγια «μηδενίζεται» η σχετική παρακράτηση για ολόκληρη την νέα χρονιά – και αφορά μόνο στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα: Διευκρινίζεται επίσης ότι «κερδισμένοι» από αυτή την εξέλιξη θα είναι όσοι παίρνουν πάνω από 858 ευρώ «καθαρά» χρήματα στο χέρι.

Χαμηλότερες από αυτό το επίπεδο αποδοχές ήταν έτσι και αλλιώς «γυμνές» από κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης, οι κρατήσεις δηλαδή ήταν μηδενικές.

1.200 ευρώ

Τι «κερδίζουν» οι μισθωτοί από τον «πάγο» στην εισφορά αλληλεγγύης

Για να δούμε όμως πόσο περισσότερα χρήματα θα πάρει κάθε εργαζόμενος ανάλογα με τον μισθό του:

  • Για μεικτό μισθό της τάξεως των 1.070 € η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης είναι η ελάχιστη και διαμορφώνεται στο 1,07 €/μήνα: Αυτό το μικρό ποσό θα πηγαίνει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.
  • Μεικτές αποδοχές των 1.630 €, έχουν σήμερα παρακράτηση 11,5 € τον μήνα, άρα και αντίστοιχη μηναία αύξηση από τη νέα χρονιά.
  • Μεικτός μισθός 1.980 €, πληρώνει κάθε μήνα 24,94 € για την εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την προσωρινή κατάργησή της το ποσό αυτό θα μεταφραστεί πια σε έμμεση αύξηση αποδοχών.
  • Μεικτές αποδοχές 2.330 €, η μηνιαία αύξηση θα είναι 39,79 € όσο είναι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μεικτός μισθός 2.820 €, πληρώνει κάθε μήνα 64,22 € για την εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την κατάργησή της το ποσό αυτό θα μεταφραστεί πια σε έμμεση αύξηση.
  • Μεικτές αποδοχές των 3.180€, έχουν σήμερα παρακράτηση 84,05 € τον μήνα, άρα και αντίστοιχη μηναία αύξηση από τη νέα χρονιά.
  • Για μεικτό μισθό της τάξεως των 3.590 € η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 108,43 €/μήνα: Αυτό το ποσό θα πηγαίνει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.

Και όσο αυξάνει ο μισθός τόσο ανεβαίνει και η εισφορά αλληλεγγύης: Είναι ενδεικτικό ότι σε μεικτές αποδοχές 6.500 € η εισφορά διαμορφώνεται στα 306,15 €/μήνα.

Πηγή: enikonomia.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο