Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ κερδίζει τον Μπάιντεν σε 2 πολιτείες «κλειδιά»

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει το πάνω χέρι έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε δύο κρίσιμες πολιτείες – το Μίσιγκαν και την Τζόρτζια – με ευρείες πλειοψηφίες και στις δύο πολιτείες να έχουν αρνητικές απόψεις για τις επιδόσεις του εν ενεργεία προέδρου στην εργασία, τις πολιτικές θέσεις και την οξύτητα, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις του CNN που διεξήχθησαν από την SSRS.

Σύμφωνα με το CNN στην Τζόρτζια, μια πολιτεία που ο Μπάιντεν κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά το 2020, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι προτιμούν τον Τραμπ (49%) από τον Μπάιντεν (44%) για την προεδρία σε μια υποθετική αναμέτρηση. Στο Μίσιγκαν, το οποίο ο Μπάιντεν κέρδισε με μεγαλύτερη διαφορά, ο Τραμπ έχει 50% υποστήριξη έναντι 40% του Μπάιντεν, με το 10% να δηλώνει ότι δεν θα υποστήριζε κανέναν από τους δύο υποψηφίους ακόμη και μετά από ερώτηση προς τα πού κλίνει. Τόσο στο Μίσιγκαν όσο και στη Τζόρτζια, το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα υποστήριζαν κανέναν από τους δύο υποψηφίους είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο και η διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ.

Οι δύο πιο πρόσφατοι ένοικοι του Λευκού Οίκου φαίνεται να είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για τα αντίστοιχα κόμματά τους στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, με τους προκριματικούς διεκδικητές του Μπάιντεν να μην έχουν σε μεγάλο βαθμό έλξη στις δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των Δημοκρατικών και τον Τραμπ να προηγείται κατά πολύ των αντιπάλων του από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις -συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ερευνών- σχετικά με την κούρσα για το χρίσμα.

Η διαφορά του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν στην υποθετική αναμέτρηση ενισχύεται σημαντικά από την υποστήριξη των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν το 2020, με τους ψηφοφόρους αυτούς να κερδίζουν τον Τραμπ κατά 26 μονάδες στη Τζόρτζια και κατά 40 μονάδες στο Μίσιγκαν. Όσοι δηλώνουν ότι ψήφισαν το 2020 λένε ότι «λύγισαν» υπέρ του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε εκείνες τις εκλογές, αλλά από τώρα γέρνουν υπέρ του Τραμπ για το 2024 και στις δύο πολιτείες, με τον Μπάιντεν να κρατά λιγότερους από τους υποστηρικτές του 2020 από ό,τι ο Τραμπ.

Τα νούμερα αυτά υποδηλώνουν πιθανές προκλήσεις και για τους δύο υποψηφίους στη μακρά προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσει. Το πλεονέκτημα του Τραμπ στηρίζεται στην υπόθεση ότι μπορεί τόσο να διατηρήσει την υποστήριξη μιας ασταθούς, πολιτικά αποστασιοποιημένης ομάδας όσο και να την πείσει να ψηφίσει πραγματικά, ενώ ο Μπάιντεν θα πρέπει να κερδίσει πίσω την υποστήριξη των δυσαρεστημένων πρώην υποστηρικτών του που δείχνουν ελάχιστο ενθουσιασμό για την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

Οι δυσκολίες του Μπάιντεν και στις δύο πολιτείες είναι εμφανείς στις εντυπώσεις των ψηφοφόρων για την απόδοσή του ως προέδρου, καθώς και στις απόψεις τους για το πώς οι πολιτικές του θέσεις, η ικανότητά του να κατανοεί τα προβλήματά τους, η αντοχή και η οξυδέρκειά του δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουν για έναν ιδανικό πρόεδρο.

Συνολικά, μόλις το 35% στο Μίσιγκαν και το 39% στην Τζόρτζια εγκρίνουν την απόδοση του Μπάιντεν στην εργασία του, σύμφωνα με τις έρευνες, και οι πλειοψηφίες και στις δύο πολιτείες λένε ότι οι πολιτικές του έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα (54% στην Τζόρτζια, 56% στο Μίσιγκαν).

Αυτά τα ζοφερά ποσοστά αντανακλούν εν μέρει την αδυναμία της βάσης του: Περίπου το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και των ψηφοφόρων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα σε κάθε πολιτεία αποδοκιμάζουν τον Μπάιντεν και λίγο περισσότεροι από 4 στους 10 λένε ότι οι πολιτικές του δεν έχουν βοηθήσει την οικονομία της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους για την επιτυχία της οικονομικής του ατζέντας, με μια διαφήμιση που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Μίσιγκαν και επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει επίσης μικρή συναίνεση μεταξύ των ψηφοφόρων και στις δύο πολιτείες σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς από την Αμερική, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ρήγμα στο Δημοκρατικό Κόμμα, με τους πιο προοδευτικούς και νεότερους Δημοκρατικούς να πιέζουν τον Μπάιντεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Συνολικά, περίπου 4 στους 10 σε κάθε πολιτεία λένε ότι οι ΗΠΑ κάνουν το σωστό ποσό για να βοηθήσουν το Ισραήλ, ενώ περίπου το ένα τρίτο λέει ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά και περίπου το ένα τέταρτο πολύ λίγα.

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών και στις δύο πολιτείες, ωστόσο, λένε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά (49% στο Μίσιγκαν, 46% στη Τζόρτζια), ποσοστό πάνω από 20 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω (23% και στις δύο πολιτείες).

Περισσότερα προβληματικά σημεία για τον Μπάιντεν με τους νέους ψηφοφόρους
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι και στις δύο πολιτείες λένε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι 81 ετών, δεν έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούν σε έναν πρόεδρο όσον αφορά τις πολιτικές του θέσεις (57% στο Μίσιγκαν, 56% στη Τζόρτζια), την ικανότητά του να κατανοεί τα προβλήματα των ανθρώπων σαν αυτούς (60% στο Μίσιγκαν, 56% στην Τζόρτζια) ή την οξυδέρκεια και την αντοχή του (69% στο Μίσιγκαν, 66% στην Τζόρτζια).

Λιγότεροι σε κάθε πολιτεία λένε ότι ο Τραμπ, ο οποίος είναι 77 ετών, υπολείπεται των προσδοκιών τους για έναν πρόεδρο σε αυτά τα ίδια μέτρα. Αλλά ο Τραμπ τα πάει χειρότερα από τον Μπάιντεν όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία – το 57% στο Μίσιγκαν και το 58% στην Τζόρτζια λένε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει την ιδιοσυγκρασία που αναζητούν, σε σύγκριση με τους μισούς περίπου που λένε το ίδιο για τον Μπάιντεν.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που λένε ότι υποστηρίζουν τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ σε μια αναμέτρηση του 2024, υπάρχουν αμφιβολίες για κάθε υποψήφιο. Λιγότεροι από το ένα τρίτο των υποστηρικτών του Μπάιντεν σε κάθε πολιτεία τον περιγράφουν ως αυτό ακριβώς που αναζητούν όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις, την ικανότητα κατανόησης των προβλημάτων τους ή την οξύτητα και την αντοχή, ενώ λιγότεροι από τους μισούς λένε το ίδιο για την ιδιοσυγκρασία του. Αλλά αυτοί οι υποστηρικτές του Μπάιντεν λένε σε συντριπτική πλειοψηφία ότι ο Τραμπ δεν έχει τις ιδιότητες που αναζητούν. Οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι εξίσου αρνητικοί για τον Μπάιντεν- περίπου οι μισοί ή περισσότεροι περιγράφουν τον Τραμπ ως τον ιδανικό υποψήφιό τους όσον αφορά την πολιτική, την κατανόηση των προβλημάτων τους και την οξύτητα και την αντοχή, αν και μόνο το 29% στο Μίσιγκαν και το 34% στην Τζόρτζια θεωρούν την ιδιοσυγκρασία του ιδανική.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι και στις δύο πολιτείες είναι ιδιαίτερα απίθανο να θεωρήσουν ότι ο Μπάιντεν ταιριάζει με το όραμά τους για έναν πρόεδρο, καθώς μόνο το 9% των ψηφοφόρων κάτω των 45 ετών δήλωσε ότι είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε να δει σε έναν πρόεδρο όσον αφορά τις πολιτικές του θέσεις, και μόνο το 11% στη Γεωργία και το 9% στο Μίσιγκαν δήλωσαν ότι είναι ακριβώς αυτό που θέλουν όσον αφορά την ικανότητά του να κατανοεί τα προβλήματα των ανθρώπων σαν αυτούς.
Οι νεότεροι ψηφοφόροι και στις δύο πολιτείες σπάει υπέρ του Τραμπ σε μια υποθετική αναμέτρηση (50% προς 40% μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 45 ετών στην Τζόρτζια, 49% προς 38% στο Μίσιγκαν).

Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε αποστασίες μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς. Και στις δύο πολιτείες, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει πάνω από το 90% των ψήφων μεταξύ των Δημοκρατικών και των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς και είναι ηλικίας 45 ετών και άνω.

Όμως, έχει μόλις 78% υποστήριξη μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς στο Μίσιγκαν και 80% μεταξύ αυτής της ομάδας στην Τζόρτζια.

Οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια εγκρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του Τραμπ στην υπόθεση της πολιτείας Φούλτον Κάουντι σχετικά με την παρέμβαση στις εκλογές του 2020 (52% εγκρίνουν και 47% αποδοκιμάζουν), με το 47% να δηλώνει ότι, αν αληθεύουν, οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποκλείσουν τον Τραμπ από την προεδρία, και ένα άλλο 14% να τις θεωρεί ότι δημιουργούν αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για τη θέση, αν αποδειχθούν αληθινές. Παρόμοιο ποσοστό των ψηφοφόρων του Μίσιγκαν, 46%, δηλώνει ότι οι ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σχετικά με τις προσπάθειες ανατροπής των τελευταίων προεδρικών εκλογών είναι ανίσχυρες και ότι αν αληθεύουν, ένα επιπλέον 14% λέει ότι θα δημιουργούσαν, τουλάχιστον, αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για τη θέση.

Οι πιθανοί ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών του GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), ωστόσο, λένε ως επί το πλείστον ότι, ακόμη και αν αληθεύουν, οι ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σχετικά με τις προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020 δεν έχουν σχέση με την καταλληλότητά του για την προεδρία (το 64% στο Μίσιγκαν και το 70% στην Τζόρτζια πιστεύουν έτσι). Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι από εκείνους που λένε ότι θα υποστήριζαν τον Τραμπ σε γενικές εκλογές, αν και και στις δύο πολιτείες, το 27% εκείνων που υποστηρίζουν τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν λένε ότι μια καταδίκη του Τραμπ θα δημιουργούσε τουλάχιστον κάποιες αμφιβολίες για την καταλληλότητά του να ξαναπάρει το Οβάλ Γραφείο.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ κερδίζει τον Μπάιντεν σε 2 πολιτείες «κλειδιά»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο