Eκπαίδευση των Ομάδων Υποβρυχίων Διασώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στις τεχνικές κατάδυσης δημόσιας ασφάλειας τεχνικού επιπέδου (Dive Rescue -1)

Στις τεχνικές κατάδυσης δημόσιας ασφάλειας, εκπαιδεύτηκαν είκοσι δύο (22) μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Διασώσεων της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το τριήμερο πρόγραμμα, με τίτλο “Ειδικός Δύτης Διασώστης Επιπέδου 1 (Dive Rescue -1)” αφορούσε την εντατική, ρεαλιστική και σύγχρονη επιχειρησιακή εκπαίδευση δυτών δημόσιας ασφάλειας στο πεδίο, με σκοπό, την ασφαλή ανέλκυση, σε συνδυασμό με την ασφάλεια του δύτη.

Αναπτύχθηκαν με επιτυχία οι κάτωθι θεματικές ενότητες:

 • Δύτης Στεγανής Στολής
 • Δύτης Ολοπρόσωπης Μάσκας
 • Πάροχος Οξυγόνου Έκτακτης Ανάγκης
 • Ειδικός Δύτης Διασώστης Επιπέδου 1 (Dive Rescue-1)

Σκοπός της συγκεκριμένης εκπαίδευσης ήταν η αύξηση της αποτελεσματικότητας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη χρήση ηλεκτρονικών, αμφίδρομων, ενσύρματων υποβρύχιων επικοινωνιών, σε συνδυασμό με την ασφάλεια των δυτών.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, τα μέλη των Ομάδων Υποβρυχίων Διασώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος πιστοποιήθηκαν:

 • σε όλες τις πτυχές της κατάδυσης δημόσιας ασφάλειας με στεγανή στολή σε μολυσμένα ύδατα και
 • στη χρήση της ολοπρόσωπης μάσκας κατά το υποβρύχιο έργο τους, ώστε να προστατεύονται από την έκθεση στο κρύο και στους μολυσματικούς παράγοντες που υφίστανται στο υδάτινο περιβάλλον.

Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τεχνικού επιπέδου (Dive Rescue -1) θα καλύπτουν πλέον τις εργασιακές προϋποθέσεις των προτύπων:

α) NFPA 1006 (Πρότυπα ικανοτήτων επαγγελματικού προσωπικού τεχνικής έρευνας και διάσωσης) και

β) NFPA 2500 (Επιχειρησιακά και εκπαιδευτικά πρότυπα για συμβάντα τεχνικής έρευνας και διάσωσης. πρότυπα).

Επίσης, απέκτησαν γνώση, δεξιότητες και ικανότητες κατάδυσης δημόσιας ασφάλειας στα παρακάτω:

 • Εκτίμηση πεδίου
 • Μέθοδοι έρευνας
 • Ανάσυρση θύματος και ανέλκυση αντικειμένων
 • Ατυχήματα με οχήματα στο νερό
 • Τεκμηρίωση σκηνής ατυχήματος και
 • Χρήση ειδικού εξοπλισμού

Ταυτόχρονα, θα μπορούν να παρέχουν βασικές πρώτες βοήθειες, σε ένα ή περισσότερα θύματα πνιγμού, νόσου της αποσυμπίεσης ή της αρτηριακής εμβολής αερίου.

Εκπαιδευτής του συγκεκριμένου προγράμματος, ήταν ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, εκπαιδευτής καταδύσεων της PADI, SSI, A.D.I.P. και της Dive Rescue International, με ειδίκευση στη κατάδυση δημόσιας ασφάλειας Ο ίδιος, είναι επίσης εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και εκπαιδευτής θαλάσσιας επιβίωσης για δύτες. Μετά από εκτενή εμπειρία πεδίου, ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του δύτη δημόσιας ασφάλειας στη Πυροσβεστική Υπηρεσία του Panama City της Φλόριντα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, το 2021 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του ως εκπαιδευτής ειδικών δυτών διασωστών 2 στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Νασβίλ στο Τεννεσί και τον Ιανουάριο του 2023 αποφοίτησε από άλλα δύο τεχνικά σχολεία εκπαιδευτών στην αστυνομική υπηρεσία του Φορτ Λοτερντέιλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο