Έκτακτο επίδομα: Ποιοι θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας και πότε – Ο εφιάλτης του πληθωρισμού και οι πρόωρες εκλογές

Πηγές του Μαξίμου με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST διαψεύδουν κατηγορηματικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να τις κάνει ακόμη και τον Μάιο.

Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες και στα τέλη της άλλης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης που αφορούν ιδιαίτερα στους ευάλωτους που πλήττονται από το κόστος του ενεργειακού σοκ. Την πληροφορία έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά 90,1». Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα προφανώς είναι η «επιταγή ακρίβειας» όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για ένα κοινωνικό βοήθημα προκειμένου να δοθεί έστω μία μικρή ανάσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 300 €. Η επιταγή θα δοθεί πριν από το Πάσχα. Δεν θα είναι οριζόντιο μέτρο. Το εύρος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα παρθούν στην Σύνοδο Κορυφής που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας αλλά και τις εξελίξεις στα μέτωπα του ρωσο- ουκρανικού πολέμου.

Στο Παρίσι

Οι «27» στο Παρίσι εξετάζουν μέτρα ως απάντηση στην ακρίβεια που έχει εκτραχυνθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 14 μέρες. Ανάμεσα τους είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το οξύμωρο το οποίο παρατηρείται είναι ότι εκτοξεύεται η τιμή του φυσικού αερίου χωρίς να έχει κλείσει τις στρόφιγγες ο Πούτιν. Δηλαδή ακριβαίνει χωρίς να έχει μειωθεί η προμήθεια του, γεγονός που αποκαλύπτει το τρελό πάρτι των κερδοσκόπων.

Τον περιορισμό της κερδοσκοπίας που θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, έχουν στόχο οι προτάσεις έξι σημείων τις οποίες κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που πιστεύει στις ελεύθερες αγορές που λειτουργούν εύρυθμα» δήλωσε στο Bloomberg. «Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η χονδρική αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή σωστά ή αν έχει πάψει να λειτουργεί με βάση τα θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης» τόνισε. Το γράφημα σχετικά με τις διακυμάνσεις στο δείκτη TTF τις τελευταίες εβδομάδες, είναι απολύτως προφανές ότι αυτή «δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά» όπως τόνισε.

Με βάση αυτήν την παραδοχή, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να γίνει μια πιο δραστική παρέμβαση, ουσιαστικά για την επανεκκίνηση της αγοράς και την εξισορρόπησή της, ώστε να αποφευχθούν οι υπερβολικές διακυμάνσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τους θεμελιώδεις κανόνες προσφοράς και ζήτησης όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εφιάλτης ο πληθωρισμός

Η αβεβαιότητα η οποία επιτείνεται από τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες τους στην Ευρωπαΐκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, έχει αναγκάσει στην κυβέρνηση να βάλει πάνω στο τραπέζι όλα τα σενάρια. Το χειρότερο θα ήταν ο Πούτιν να σταματούσε την ροή του φυσικού αερίου. Το ανεξέλεγκτο ράλι της ακρίβειας θα μπορούσε, σε μια τέτοια περίπτωση, να εκτινάξει τον πληθωρισμό στο 8% που θα ισοδυναμούσε με ακόμα μεγαλύτερο εφιάλτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κ.Σταϊκούρας δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ακριβαίνει το κόστος δανεισμού της χώρας. Το θετικό μήνυμα είναι ότι τα αποθεματικά της χώρας από τις εξόδους στις αγορές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα όταν τα επιτόκια ήταν πάρα πολύ χαμηλά, αγγίζουν τα 41 δις και σε αναλογία με το ΑΕΠ θεωρούνται από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Η ενεργειακή κρίση δεν αναβάλει πάντως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταβολή των τελευταίων 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την οποίαν ολοκληρώνεται η αποπληρωμή όλων των δανείων που είχαν δοθεί στην χώρα την εποχή των μνημονίων.

Προεκλογική ετοιμότητα

Το ρευστό οικονομικό κλίμα που ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, χωρίς από την άλλη να την οδηγεί σε μεγάλη φθορά όπως θα ήταν αναμενόμενο, πυροδοτεί σενάρια πρόωρων εκλογών. Υπάρχουν αρκετοί και μέσα στη ΝΔ που τα υποστηρίζουν με το επιχείρημα ότι στις κρίσεις γενικώς οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση τους και εάν δεν γίνουν τώρα εκλογές και γίνουν αργότερα, κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι τότε το κλίμα και που θα έχει φτάσει η ακρίβεια.

Πηγές του Μαξίμου με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST διαψεύδουν κατηγορηματικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να τις κάνει ακόμη και τον Μάιο.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση μια και έξω. Θα πρέπει η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο τουλάχιστον δυόμιση μηνών καθώς οι πρώτες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με το εκλογικό σύστημα της Ν.Δ. Θα μεσολαβήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με περιορισμένες δυνατότητες επέμβασης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Υπάρχουν και πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι το κλίμα θα είναι βαρύ λόγω του ενεργειακού κόστους και των συνεπειών του ρωσο- ουκρανικού πολέμου – πολύ περισσότερο αν αυτός συνεχίζεται – και το πιο πιθανό είναι οι πολίτες όχι να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση που θα τους οδηγήσει στην περιπέτεια των πρόωρων εκλογών αλλά να την τιμωρήσουν.

«Χρειάζονται μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια: πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία».

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα. Άρχισε να φτιάχνει και λίστες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST.

Και ο Γιάννης Δραγασάκης βλέπει «μόνη διέξοδο στις εκλογές, σε περιόδους ισχυρών διακυβευμάτων». «Το δίλημμα το έχει ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε. «Η προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία θα δώσει τη λύση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων και πολιτικών για το πρώτο δύσκολο εξάμηνο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης».

Διάψευση πρόωρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε όλα αυτά τα σενάρια. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη χρονική στιγμή είναι εκτός τόπου και χρόνου» δήλωσε. «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, αρραγή ενότητα και μέλημα της κυβέρνησης είναι κάθε μέρα που περνά να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των πρωτοφανών εξελίξεων που ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο».

Έκτακτο επίδομα: Ποιοι θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας και πότε – Ο εφιάλτης του πληθωρισμού και οι πρόωρες εκλογές

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο