Έλεγχος Αλιείας: Με δράσεις του προηγούμενου προγράμματος ξεκινάει το ΠΑΛΥΘ 2021-2027

Με τμηματοποιημένα (phasing) και μεταφερόμενα έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 κάνει ουσιαστικά «ποδαρικό» το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021 – 2027.

Σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό ενεργοποίησης δράσεων που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της 1ns Επιτροπής Παρακολούθησης στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα τρέξουν έργα που εκκρεμούν από την προηγούμενη περίοδο.

Όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα μία σειρά από δράσεις που δεν είχαν ενεργοποιηθεί.

Με βάση τον προγραμματισμό, τα έργα αυτά αφορούν:  

* Τεχνική Βοήθεια.

* Βελτίωση των υποδομών που εξυπηρετούν την αλιεία, όπως για παράδειγμα αλιευτικά καταφύγια κ.ά. (έργα phasing και μεταφερόμενα).

* Έλεγχος των αλιευτικών δραστηριοτήτων – έργα της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (έργα phasing και μεταφερόμενα/νέα έργα των οποίων επείγει ένταξη).

* Ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως βελτίωση υδατικών οικοσυστημάτων λιμνοθαλασσών κ.ά. (έργα phasing και μεταφερόμενα).

* Υποστήριξη της λειτουργίας του κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της ΕΕ (έργα μεταφερόμενα).

Επιπλέον, και βάσει του Κανονισμού, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023 πρέπει να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος επιλογής των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης.  Έως τότε, δηλαδή, πρέπει να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές δράσεις για τις ΤΑΠΤΟΚ (εκπόνηση στρατηγικών για τις περιοχές παρέμβασης, μελέτες για τις περιοχές, δράσεις επικοινωνίας και διαβούλευσης κ.ά.) και η επιλογή των Τοπικών Στρατηγικών.

Το πρόγραμμα  

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΛΥΘ 2021 -2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 519,64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 363.75 εκατ. ευρώ (70%) αφορούν ενωσιακούς πόρους, ενώ 155,9 εκατ. ευρώ (30%) αφορούν εθνικούς πόρους.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα οικοδομείται γύρω από τις τέσσερις Προτεραιότητες του ΕΤΘΑΥ, στις οποίες κατανέμεται προϋπολογισμός:

  1. Προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδρόβιων βιολογικών πόρων (296,95 εκατ. ευρώ).
  2. Προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια της Ένωσης (130,40 εκατ. ευρώ).
  3. Ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές εσωτερικών υδάτων και προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (71,30 εκατ. ευρώ).
  4. Ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και δημιουργία προϋποθέσεων για την εξασφάλιση ασφαλών, προστατευμένων και καθαρών θαλασσών και ωκεανών που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση (10 εκατ. ευρώ).

Ο προϋπολογισμός της Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματος θα ανέρχεται σε 10,99 εκατ. ευρώ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο