Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία.

Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG).

Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων και φυσίγγια στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Προσέξτε γιατί πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου  επιτυχία της χώρας μας.

Στην νέα αυτή εταιρεία το 51% θα το κατέχει η ΕΑΣ και το 49% οι Τσέχοι.

Η ελληνική πλευρά δεν θα βάλει χρήματα ενώ οι Τσέχοι θα επενδύσουν 50 εκατ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ΕΑΣ προ μηνών υπέβαλε  στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα αμυντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών που δημιούργησε η ΕΕ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε ASAP, δηλαδή το Act in Support Ammunition Production, για την κατασκευή πυρομαχικών που κατά κύριο λόγο οδηγούνται προς την Ουκρανία.

Συνολικά μέσω του ASAP χρηματοδοτούνται δεκάδες αμυντικές βιομηχανίες σε ολες της χώρες της ΕΕ.

Το ελληνικό σχέδιο εγκρίθηκε με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία με την συμμετοχή της ΕΑΣ και των Τσέχων.

Πρακτικά ΕΕ και Τσέχοι επενδύουν στην νέα αυτή εταιρεία το θηριώδες ποσό των 83 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χτιστεί μια νέα μονάδα εντός των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ στον νομό Αττικής.

Το αίτημα για να χρηματοδοτηθεί η νέα αυτή μονάδα από κοινοτικά κονδύλια έγινε προ μηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση να συσταθεί το joint Venture (JV).

Τελικώς το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την δημιουργία του κοινού σχήματος.

Προχθές το απόγευμα το ΔΣ της ΕΑΣ, ενέκρινε το σχέδιο και τώρα όλα προχωρούν καλώς.

Την τελική συμφωνία, χειρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι των Τσέχων δηλαδή το γραφείο Φλογαΐτη – Σιούτη και του Ελληνικού Δημοσίου η φίρμα Ζέπος – Γιαννόπουλος.

Έτσι τώρα το αφεντικό της ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος θα «πετάξει» για τις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Μαΐου προκειμένου να πάρει το Οκ ότι όλα έγιναν σωστά.

Ακολούθως η χρηματοδότηση που ήδη έχει εγκριθεί,  θα λάβει το τελικό ΟΚ από τις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου.

Δίχως άλλο η απόφαση του ίδιου  του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εγκρίνει την δημιουργία του JV μεταξύ της ΕΑΣ και των Τσέχων, αποδεικνύει την δυναμική που μπορεί να έχει μια τέτοια εταιρεία.

Αυτή την στιγμή στην Ευρώπη αντίστοιχο εργοστάσιο που να παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων, υπάρχει μόνο στην Πολωνία.

Άρα σε μια ιδιαίτερα αισθητή περίοδο για την Ευρώπη, που «ξεσπάνε» και θα «ξεσπάνε» πόλεμοι στα σύνορα μας, η ΕΕ με δικά της κονδύλια θα λειτουργεί μια νέα μονάδα παραγωγής οπλικών συστημάτων.

H οποία θα εχει πελάτες μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο τζίρος της νέας εταιρείας μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 200-300 εκατ. ευρώ σε μια 5ετια.

Η Deloitte

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, η διοίκηση της εταιρείας είχε αναθέσει στην Deloitte την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κάνει ξένοι επενδυτές για το JV, και συγκεκριμένα οι Τσέχοι και μια αμερικανική εταιρεία.

Ωστόσο, η πρόταση του αμερικανικού fund αφορούσε στην ενοικίαση της έκτασης στο Λαύριο και στην παραγωγή πυρομαχικών μόνη της, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των ΕΑΣ.

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» οδηγούταν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, πρόταση που κρίθηκε ανεπαρκής και μη συμφέρουσα.

Αντίθετα, η πρόταση της τσεχικής εταιρείας για απόκτηση του 49% στο joint venture που θα δημιουργηθεί, οδηγεί στο άμεσο «ξεκλείδωμα» κοινοτικών κονδυλίων ύψους 33 εκατ. ευρώ και σε ρευστό άλλων 50 εκατ. ευρώ από την πλευρά του επενδυτή.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε συνομιλήσει σχετικά με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Φιάλα και έδωσε εντολή να προχωρήσει η συμφωνία επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει χωρίς ισχυρή αμυντική βιομηχανία σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο