Ελληνικά μαχητικά Mirage 2000-5: Η συμμετοχή τους σε πολυεθνική άσκηση

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αναβάθμιση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας».

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Orion 2023» που διεξήχθη στο έδαφος της Γαλλίας, καθώς και σε θαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου.

Στην «ORION 2023» συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 τα οποία είχαν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Mont de Marsan της Γαλλίας για το σκοπό αυτό. Η τελική φάση (φάση 4) της άσκησης, προέβλεπε την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής προ της έναρξης μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων πολυεθνικής δύναμης υπό γαλλικό έλεγχο, για την ανάκτηση γαλλικού εδάφους.

Άσκηση σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου

Στη φάση αυτή εκτελέσθηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών όπως:

– Επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA)

– Αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA)

– Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX). 

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της 4ης φάσης παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, στο πεδίο ασκήσεων Suippes de Champagne και περιελάμβανε επίδειξη συνδυασμένης από στεριά και αέρα επιθετικής ενέργειας για την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας.

Η άσκηση – προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ – συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο. 

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αναβάθμιση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας» που έχουν υπογράψει οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στρατηγοί Κωνσταντίνος Φλώρος και Thierry Burkhard. 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο