Ελληνική απάντηση με σύστημα που θα «χακάρει» τα τουρκικά drones

171 παραβιάσεις το τελευταίο δεκαήμερο από UAVs – Ελληνική απάντηση με σύστημα που θα «χακάρει» τα τουρκικά drones – Στην τελική ευθεία το σχέδιο αντίδρασης του «Πενταγώνου»

Μάνος Χαραλαμπάκης

Ένα συνεχές μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά UAVs καταγράφεται το τελευταίο δεκαήμερο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έως και χθες – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ – έχουν σημειωθεί 171 παραβιάσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα συνέχισαν τις παραβιάσεις τους και ανήμερα της εθνικής μας εορτής, την περασμένη Παρασκευή, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχει δε σημασία ότι όλη η παραπάνω επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι μέρες ανενόχλητης δράσης των τουρκικών UAVs στο Αιγαίο είναι… μετρημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από στρατιωτικές πηγές, πολύ σύντομα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξοπλιστούν με σύστημα αντί-UAV. Το σύστημα θα είναι σε θέση όχι απλώς να εντοπίζει έγκαιρα τα τουρκικά μη επανδρωμένα – αυτό εξάλλου γίνεται και τώρα με τα ηλεκτρονικά μέσα του ελληνικού Στρατού – αλλά να τα «χακάρει», δηλαδή να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά τα τουρκικά UAVs θα εκτρέπονται της πορείας τους. Και τι μπορεί να συμβεί όταν γίνεται αυτό, το είδαμε πρόσφατα στον πόλεμο της Ουκρανίας όταν ένα ρωσικό UAV «έχασε» τον δρόμο του και έπεσε στη Ρουμανία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι επιτελείς έχουν δει και ελέγξει αρκετά τέτοια συστήματα, αλλά βέβαια απαιτείται λίγος χρόνος έως ότου αποφασιστεί ποιο είναι το πιο κατάλληλο αλλά και αυτό που θα μπορεί να «κουμπώσει» με όλους του κλάδους.

Ανάμεσα στα συστήματα αντίμετρων για τα UAVs τα οποία μελετούν τα επιτελεία είναι και ένα ισραηλινό (drone dome) , καθώς το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους τεχνολογία. Το συγκεκριμένο είχε μάλιστα παρουσιαστεί στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι. Τα στελέχη του «Πενταγώνου» που είχαν παρακολουθήσει παρουσιάσεις είχαν δει πως το εν λόγω σύστημα είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και να τα «τζαμάρει». Μπορούσε δηλαδή να τους προκαλεί παρεμβολές και να διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης. Τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε σταθερό ή κινητό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευελιξία να δρα σε διάφορους χώρους.

Εντοπισμός και αναχαίτιση

Έως σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις εντοπίζουν σχετικά εύκολα και έγκαιρα τα τουρκικά μη επανδρωμένα. Τα ίχνη τους καταγράφονται ακαριαία όταν πλησιάζουν τον εναέριο χώρο μας είτε από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είτε από τα ηλεκτρονικά μέσα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολές στο Αιγαίο. Το σύνθετο κομμάτι είναι αυτό που ακολουθεί. Από τη στιγμή που το τουρκικό ή τα τουρκικά μη επανδρωμένα προχωρούν σε παραβιάσεις και μάλιστα παραμένουν για αρκετά λεπτά εντός του εθνικού εναέριου χώρου τότε ακολουθείται η πάγια διαδικασία αναχαίτισης. Ελληνικά μαχητικά δηλαδή απογειώνονται όπως κάνουν παγίως και στις περιπτώσεις που έχουν να απομακρύνουν επανδρωμένα τουρκικά μαχητικά.

Οι στόχοι της Άγκυρας

Είναι πρόδηλο ότι μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει εντάξει τα μη επανδρωμένα στην καθημερινή παραβατική της δραστηριότητα στο Αιγαίο με τρεις προφανείς στόχους: ο πρώτος είναι να κάνει προβολή ισχύος με τα δικά της UAVs τα οποία προχωρούν σε παραβιάσεις αλλά και σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Ο δεύτερος είναι να απασχολεί την Πολεμική μας Αεροπορία με ελάχιστο κόστος. Και ο τρίτος είναι με τα μη επανδρωμένα της να συλλέγει πληροφορίες και εικόνα και πάλι χωρίς να δαπανά δυνάμεις και καύσιμα.

ΠΗΓΗ: in.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):