Ένα… χωριό κάθε χρόνο πνίγεται στις ελληνικές θάλασσες

Το 2023 έχασαν τη ζωή τους 407 άνθρωποι, από αυτούς οι 400 στη θάλασσα και οι υπόλοιποι 7 σε λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.α. ● Άνδρες άνω των 60 χρόνων, ελληνικής υπηκοότητας στην πλειονότητά τους τα θύματα ● Τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα καταγράφηκαν σε παραλίες όπου δεν προβλεπόταν ναυαγοσωστική κάλυψη
Την τελευταία πενταετία (2019-2023) κατά μέσο όρο 360 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινη αναψυχή). Οι πνιγμοί και τα θανάσιμα ατυχήματα που συντελούνται στο νερό έχουν πολλαπλές αιτίες, αλλά θα μπορούσαν να προληφθούν με απλή και συντονισμένη δράση. Παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία και η επιτήρηση ασφαλέστερου περιβάλλοντος, η βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας, η παροχή μαθημάτων κολύμβησης και η ενημέρωση για την ασφάλεια και τους κινδύνους που ελλοχεύει η επαφή μας με το υδάτινο περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Το 2023, 407 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κολυμπώντας ή συμμετέχοντας σε υδάτινα σπορ και υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το 2022. Από αυτούς, οι 400 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.). Το 71% (288) των θυμάτων ήταν άνδρες, το 29% γυναίκες ενώ 1 θανάσιμο ατύχημα παραμένει άγνωστο ακόμα. Το 67% (272) των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας και το 33% αλλοδαπούς. Από τους 400 θανάτους οι 260 οφείλονται σε πνιγμό (65%), 25 σε παθολογικά αίτια (6%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 114 (29%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση η οποία καταγράφει τα πραγματικά αίτια.

Τα πιο πάνω στοιχεία και οι διαπιστώσεις συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών για το έτος 2023 και τα οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου, με σκοπό την ενημέρωση για το θέμα των θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών (11/5), η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 19 του νόμου 4597 (ΦΕΚ 35α της 28ης Φεβρουαρίου 2019), μια κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και της ΜΚΟ Safe Water Sports.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους είναι ο Ιούλιος και ακολουθεί ο Αύγουστος, ενώ από τα 400 θανάσιμα ατυχήματα, 331 αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών (83%), 59 άτομα ηλικίας 18-59 ετών, 5 παιδιά ηλικίας 0-17 και 5 αγνώστου ηλικίας. Αξιοσημείωτο είναι πως το χρονικό διάστημα 12.00-13.00 είναι αυτό κατά το οποίο καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά θανάσιμων ατυχημάτων (14% σε σύνολο), τις ώρες που η προσέλευση στις παραλίες είναι αυξημένη. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι αν και η θάλασσα αποτελεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και παρόλο που κάθε χρόνο δεχόμαστε περισσότερους από 34 εκατ. ξένους επισκέπτες, 3 φορές περισσότερους από τον πληθυσμό μας, με μεγάλη διαφορά οι Έλληνες είναι αυτοί που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε αυτήν. Το 2023, 272 Έλληνες (68%) έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, 124 αλλοδαποί και 4 θύματα αγνώστου ταυτότητας.

Το 56% των θανάσιμων ατυχημάτων (207) καταγράφηκαν σε παραλίες όπου δεν προβλεπόταν ναυαγοσωστική κάλυψη, το 32% (121) σε φυλασσόμενες παραλίες εντός του ωραρίου της ναυαγοσωστικής κάλυψης και τέλος το 12% (45) σε φυλασσόμενες παραλίες εκτός του ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης. Άρα το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων συνέβησαν σε παραλίες μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το Safe Water Sports, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, από το καλοκαίρι του 2020 έχει δημιουργήσει μια σειρά ενημερωτικών δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την πληροφόρηση των ατόμων 3ης ηλικίας σχετικά με τους κινδύνους στη θάλασσα και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν μέσα από ημερίδες και παρουσιάσεις στα ΚΑΠΗ των δήμων.

Στην εκδήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι «επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ενημέρωση και την εκπαίδευση όλων των πολιτών για τους κανόνες ασφαλείας και τις πρακτικές που σώζουν ζωές» και εστίασε στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία.

Η προσφορά του Safe Water Sports

To Safe Water Sports είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό, τα υδάτινα σπορ και τις δραστηριότητες αναψυχής. Πρόκειται για μια καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται αποκλειστικά από την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα (δεν λαμβάνει καμία χρηματική υποστήριξη από το κράτος).

Ο οργανισμός δραστηριοποιείται σήμερα στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχει δημιουργήσει το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων στο Υδάτινο Περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία που αφορούν συμβάντα απώλειας ανθρώπινης ζωής και τραυματισμού στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατοικίες για τους λιμενικούς θα κατασκευάσει στο Καστελλόριζο το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κατοικίες για τη στέγαση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα κατασκευάσει στο Καστελλόριζο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς του παραχωρήθηκε δωρεάν κατά χρήση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων. Για το σκοπό αυτό

Συντάξεις Απριλίου: Πληρώνονται νωρίτερα οι δικαιούχοι – Γιατί άλλαξαν οι ημερομηνίες

Συντάξεις Απριλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:   Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες

Αμερικανικές κυρώσεις σε πλοία μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ, καθώς και σε πολλούς οργανισμούς και πλοία, στο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΠΑ για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη. «Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα

Νεκρή η 61χρονη επιβάτιδα πλοίου που αγνοούνταν

Νεκρή εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Περιστέρια Σαλαμίνας, η 61χρονη επιβάτιδα επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου που αγνοούνταν από τις 12 Μαρτίου ενώ υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή πτώση της στη θάλασσα. Η 61χρονη είχε επιβιβαστεί στο πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τη Μυτιλήνη, ενώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο