«Ενα δέμα να περάσει, 100 κιλά κόκα φίλε»

Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ναρκωτικά, κινητά και χρήματα εντός του σωφρονιστικού καταστήματος με την εμπλοκή κρατουμένων, σωφρονιστικών και ενός αστυνομικού, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Κέρδη που έφταναν το ένα εκατομμύριο ευρώ υπολόγιζε ότι θα αποκομίσει ο φερόμενος ως «αρχηγός» της οργάνωσης στην υπόθεση των φυλακών Ιωαννίνων, γνωστός και με το προσωνύμιο «Mόντι», έπειτα από διακίνηση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης που προετοίμαζε όσο ήταν κρατούμενος.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και περιήλθαν στην κατοχή της «Κ», σε συζήτηση που είχε ο «Mόντι» αρχές Μαΐου με τον προϊστάμενο Διοικητικού-Οικονομικού του καταστήματος κράτησης, παρουσία και άλλου κρατουμένου, τού ανακοίνωσε ότι αναμένει «το δέμα να περάσει».

Μ.: Αν θα γίνει μια δουλειά τώρα φίλε, θα πάρω πολλά λεφτά.

Πρ.: Aμα γίνει δουλειά; Πού έξω; Τώρα περιμένεις;

Μ.: Eνα δέμα να περάσει, 100 κιλά κόκα φίλε.

Πρ.: Πότε; Ντάξει όλα; Κάνα εκατομμύριο; Πόσο είναι αυτό;

Μ.: Eνα εκατομμύριο καθαρό στην τσέπη. […] Εδώ αυτά έρχονται δύο εκατομμύρια […] Εγώ θα δώσω δύο και θα πουλήσω τρία.

Σημειώνεται πως ύστερα από έκτακτο έλεγχο που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι εντοπίστηκαν 168 συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 80 γραμμαρίων, μέσα στην αποχέτευση του κοινόχρηστου μπάνιου. Δεν έχει ταυτοποιηθεί ποιος ήταν ο κάτοχος και ερευνάται.

«Ενα δέμα να περάσει, 100 κιλά κόκα φίλε»-1
[Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη]

«Τα ξαδέλφια» και οι καταθέσεις από ψευδή ονόματα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ατομικό λογαριασμό του «Mόντι», ο οποίος είναι καταδικασμένος για πλήθος κακουργημάτων, μεταξύ αυτών για ληστεία, ανθρωποκτονία και εμπορία ναρκωτικών, βρέθηκαν περισσότερα από 47.000 ευρώ. Στην προσπάθεια να μην κινηθούν υποψίες, σε 15 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν ψευδή στοιχεία καταθετών ενώ σε τουλάχιστον 16 περιπτώσεις δεν καταγράφηκαν καν τα στοιχεία των καταθετών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καταγράφονταν μικρότερα ποσά από αυτά που κατέληγαν στον λογαριασμό του «Mόντι».

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ των δύο διοικητικών υπαλλήλων που φέρονται να νομιμοποιούσαν τα χρήματα από διακίνηση ναρκωτικών καταθέτοντάς τα στον λογαριασμό του κρατούμενου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι υπάλληλοι βεβαίωναν και ψευδή ποσά αλλά και ψευδή ονόματα καταθετών όταν καλούνταν να καταθέσουν έσοδα που σύμφωνα με το κατηγορητήριο προέκυπταν από διακίνηση ναρκωτικών στον προσωπικό λογαριασμό του κρατούμενου. Οι υπάλληλοι αναφέρονται στα χρήματα ως «ξαδέλφια» και στον μεταξύ τους διάλογο παραδέχονται ότι καταγράφουν ψευδώς τα ονόματα ενώ κάνουν λόγο για το «μαύρο ταμείο».

ΥΠ1: Την ημέρα που ήρθαν τα ξαδέρφια…

ΥΠ2: Ναι;

ΥΠ1: Και τους έβαλε στο γραφείο του… [επώνυμο προϊσταμένου διεύθυνσης]. Ωραία, εμένα μου ζητήθηκε να φέρω εκείνα που ήτανε άγραφα.

ΥΠ2: Μμ. Ναι.

ΥΠ1: Ε… δύο κόμμα κάτι (αναφέρεται στο «μαύρο ταμείο» και στην παράδοση χρηματικού ποσού ύψους –τουλάχιστον– 2.000 ευρώ).

Σε άλλο σημείο, αναφέρονται στον τρόπο νομιμοποίησης:

ΥΠ1: Γιατί συνδύασα το δικό σου (…) με το βιβλίο και με το δικό του κομμάτι (αναφερόμενη στη λήψη χρηματικών ποσών από τον προϊστάμενο Διοικητικού-Οικονομικού).

ΥΠ2: Ναι […] εδώ […] το ξέρεις γιατί θα στο πάει αύριο αναγκαστικά ο … (μικρό όνομα προϊσταμένου Διοικητικού-Οικονομικού).

[…]

ΥΠ2: Ε… και τι να λέει; Ναι, αλλά και τι να λέει ρε συ…

ΥΠ1: Ε, εντάξει θα δω ένα όνομα (αναφερόμενη σε ψευδή βεβαίωση στοιχείων καταθέτη).

Οπως αναφέρει η «Κ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν και επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, χρησιμοποιώντας κατά βάση διαδικτυακές εφαρμογές. Οποτε το έκριναν απαραίτητο, προγραμμάτιζαν και συναντήσεις διά ζώσης. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις για τις οποίες είχαν δοθεί στοιχεία αλλοδαπών, τα λεγόμενα «ghostphones». Με τον όρο «εκείνα», αναφέρονταν σε ναρκωτικές ουσίες. Με τη «βαριά ντόπα» εννοούσαν την κοκαΐνη, και το «φτιάχνω» σήμαινε ότι προμηθεύουν κάποιον με ναρκωτικές ουσίες. «Ασπρα» έλεγαν τα χρήματα και «κασέρι» το χρηματικό κέρδος.

«Ενα δέμα να περάσει, 100 κιλά κόκα φίλε»-2
[Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη]

Διακίνηση στην Κέρκυρα

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ιδιώτης που πουλούσε ναρκωτικά στην Κέρκυρα και φαίνεται να προμήθευε ναρκωτικές ουσίες για περαιτέρω διακίνησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η «Κ», ο ιδιώτης κατηγορείται ότι ζήτησε να προμηθευτεί κάνναβη προκειμένου να τη διακινήσει στην Κέρκυρα και έπειτα να αποδώσει μέρος των εσόδων στον «Μόντι». Κατά τις ίδιες πηγές, ο άντρας που δρούσε στο νησί της Κέρκυρας έκρυβε τις ποσότητες των ναρκωτικών σε σημείο εντός του οικισμού Ρομά.

Ιστορικό

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έφτασε μέσω ενός ανώνυμου email η πληροφορία – καταγγελία για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης ενός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων.

Αμεσα έγιναν έρευνες και διαπιστώθηκε η δράση της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, η συσταθείσα οργάνωση προέβαινε στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην περαιτέρω νομιμοποίηση των εσόδων τους. Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 2 έγκλειστοι κρατούμενοι, αστυνομικός και 2 ιδιώτες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εγκέφαλος της οργάνωσης ενώ ήταν έγκλειστος του Σωφρονιστικού Καταστήματος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων. Παράλληλα ιδιώτης είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης. Αστυνομικός και μια γυναίκα ιδιώτης, μεσάζοντες των συναλλαγών, παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός του Καταστήματος είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό του λογαριασμό μέσω του Λογιστηρίου. Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του αρχηγού, κατά παράβαση των καθηκόντων τους. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων. Αλλη υπάλληλος κατηγορείται ότι βοηθούσε τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για τη νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος.

Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα καταστήματα κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.

«Ενα δέμα να περάσει, 100 κιλά κόκα φίλε»-3
[Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη]

Το πάρτι

Στους δημοσιογραφικούς κύκλους των Ιωαννίνων ήταν γνωστό εδώ και κάποιους μήνες πως υπήρχαν ζητήματα με τη λειτουργία του τοπικού σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα τοπική ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει από τις αρχές Ιουνίου στιγμιότυπα από βίντεο που έδειχνε πάρτι γενεθλίων το οποίο οργάνωσαν κρατούμενοι κατά παράβαση των κανονισμών με ποτό, φαγητό και τσιγάρα. Το πάρτι έγινε στη σάλα των φυλακών, με τους τρόφιμους μεταξύ άλλων να έχουν μαζί τους κινητά και να τραβούν βίντεο που έπειτα ανήρτησαν σε κλειστή ομάδα που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φαινόμενα διαφθοράς στις φυλακές

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, ο Κωνσταντίνος Βαρσαμάς ανέφερε μιλώντας στην «Κ» πως ο σωφρονιστικός υπάλληλος που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου Διοικητικού-Οικονομικού στις φυλακές Ιωαννίνων ήταν υπάλληλος με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, που έχει διατελέσει και διευθυντής του καταστήματος κράτησης της Κέρκυρας, και δεν δικαιολογείται να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά. Βεβαίως, όπως συμπλήρωσε, δεν είναι ο πρώτος καθώς αντίστοιχα κρούσματα έχουν υπάρξει με τον αρχιφύλακα των φυλακών στη Νιγρίτα αλλά και τον διευθυντή της φυλακής Τρικάλων. «Είχαμε τέτοια περιστατικά διαφθοράς», πρόσθεσε.

Η δικηγόρος του κρατούμενου που αναφέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης, δήλωσε στην «Κ» πως ο εντολέας της αρνείται κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε βάρος του κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και πως ουδεμία σχέση έχει με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. «Πρόκειται για αυθαίρετη στοχοποίησή του από τις διωκτικές αρχές, χωρίς κανένα κανένα αντικειμενικό εύρημα να τον συνδέει με επιμέρους πράξεις εμπορίας ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

«Πρέπει να αναδειχθούν τα στοιχεία που προσιδιάζουν στον καθένα και αφορούν τις πράξεις του καθενός. Δεν έχουν όλοι τη συγκεκριμένη βαρύτητα στη συγκεκριμένη υπόθεση», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος, Παναγιώτης Κατσάνος, ο οποίος εκπροσωπεί τη διοικητική υπάλληλο που καταχωρούσε τα ποσά αυτά στο βιβλίο χρηματικών ενταλμάτων του κατηγορούμενου κρατουμένου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο δικηγόρος του αστυνομικού, Δημήτρης Μπούκας, σημείωσε πως οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Το μόνο ασύμβατο είναι πως ένας αστυνομικός δημιούργησε φιλικές σχέσεις με έναν κρατούμενο».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο