Ενέργεια: Από τον ήλιο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν πέρυσι για πρώτη φορά μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από ό,τι το ορυκτό αέριο.

Σύμφωνα με το think tank Ember και την σχετική έκθεση που δημοσίευσε, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγες ενέργειας.

Παρά τα προβλήματα και τις αναταράξεις που εμφανίστηκαν το 2022, και πιο συγκεκριμένα τη διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία, την ακραία ξηρασία και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, φαίνεται πως αυτό το σημαντικό ορόσημο επετεύχθη.

«Η Ευρώπη έχει αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης», επισημαίνει ο Dave Jones της Ember τονίζοντας ότι παρά τους κραδασμούς το 2022 υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οποιοσδήποτε φόβος για ανάκαμψη του άνθρακα είναι πλέον νεκρός», ανέφερε.

Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα το 2022, κατά 24% προκειμένου να αποφευχθεί κόστος φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζει η Ember, ενώ 20 χώρες της ΕΕ παρουσίασαν νέα εθνικά ρεκόρ.

Δεύτερη ήδη στη λίστα, μετά την Ολλανδία, είναι η Ελλάδα έχοντας παράγει το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο (με τoν ποσοστό της Ολλανδίας να είναι στο 14%). Αξίζει να σημειωθεί πως η πεντάδα των χωρών συμπληρώνεται με την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ισπανία.

“Η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο”, λέει η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe. “Αυτοί οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης”.

Ορισμένοι αριθμοί μπορούν να αποδοθούν σε καλά σχεδιασμένες πολιτικές- για παράδειγμα, το σύστημα net-metering των Κάτω Χωρών, το οποίο ενθαρρύνει την οικιακή ηλιακή ενέργεια. Αλλά ο Jones της Ember αποδίδει την ώθηση και στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το χρέος τους από άποψη κλίματος και ενεργειακής ασφάλειας.

Ενέργεια: Από τον ήλιο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο