Ενιαίος Κανονισμός Παροχών: Έρχονται μειώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι παροχές σε χρήμα από ταμείο σε ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους έχει ήδη αποτυπωθεί  από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Εργασίας η οποία θα εισηγηθεί αυτό το διάστημα αυξομειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι παροχές σε Χρήμα

Ως «Παροχές σε Χρήμα» του ΕΦΚΑ νοούνται το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσηςβρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.

Η εξίσωσή τους, καθυστερεί από το 2017, όταν δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ. Αιτία είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι, ιδίως των πιο «προνομιούχων» πρώην Ταμείων, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, κινδυνεύουν να δουν τις παροχές τους να μειώνονται, αφού αναμένεται να εξισωθούν με εκείνες που προσφέρει το πρώην ΙΚΑ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας προτείνει το μακάβριο επίδομα των εξόδων κηδείας που  σε ορισμένα ταμεία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ να κυμαίνεται στο εξής από 800 έως 1.300 ευρώ.

Οι διαφορές από ταμείο σε ταμείο

Πάντως μέχρι σήμερα κάθε ταμείο εξακολουθεί να έχει τους δικούς του κανόνες για τις παροχές συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο  του κατακερματισμού και των ανισοτήτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας ότι οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν 150 ευρώ το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν 200 ευρώ το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των 486 ευρώ, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (762 ευρώ) και την υψηλότερη τα ταμεία των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα το ΙΚΑ καταβάλλει για έξοδα κηδείας 843 ευρώ, ο ΟΓΑ 800 ευρώ, το Δημόσιο 1.000 ευρώ, ενώ τα ταμεία των τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καταβάλλουν διαφορετικά ποσά το καθένα που κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείου του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών  μηνιαίων μισθών  και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.

Δύο μισθούς η δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ. Έως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.

Επίδομα ασθενείας

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, ο π. ΟΑΕΕ παρέχει επίδομα εργατικού ατυχήματος την ώρα που οι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ δεν λαμβάνουν καμία παροχή, ενώ τα π. Ταμεία των μισθωτών παρέχουν και επίδομα ασθενείας και επίδομα ατυχήματος, με την προϋπόθεση βεβαιωμένης αποχής από την εργασία.

Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους  450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης ενώ ακόμα υψηλότερο 800-900 ευρώ είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί  το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ  χορηγεί το επίδομα κατασκήνωσης μετά από αίτηση στη ΔΥΠΑ  με εισοδηματικά κριτήρια.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο