Ένοπλες Δυνάμεις: 1.400 κατοικίες για στρατιωτικούς σε Έβρο και 13 νησιά του Αιγαίου

Μεγάλο πρόγραμμα έχει στα σκαριά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της οικιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά, που οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη.

Λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον Έβρο και τα νησιά έρχεται να βάλει το φιλόδοξο και μακρόπνοο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στα ύψη και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο για μία οικογένεια στρατιωτικών να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες της βασικές ανάγκες, έχοντας μετακομίσει σε ακριτικές περιοχές βάσει των υπηρεσιακών αναγκών.

Την πρώτη φορά που έκανε την σχετική εξαγγελία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού.

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στο συνολικό πρόγραμμα κατασκευής 1.400 κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια έως το 2030. Η πρώτη φάση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2027 προβλέπει την κατασκευή 700 κατοικιών σε νησιά και Έβρο.

Με τη συνδρομή των δήμων σε 13 νησιά έχουν βρεθεί και οι χώροι ανέγερσης των οικημάτων ταυτόχρονα με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα πρώτα 350 να παραδίδονται έως τις αρχές του 2026, με προϋπολογισμό έργο τα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, βάσει του σχεδίου, προβλέπεται η κατασκευή 200 κατοικιών στην Θράκη και ιδιαίτερα στον Έβρο.

Όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, στόχος του υπουργείου είναι «ο καθένας που υπηρετεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα μόνιμα στελέχη μας, να έχουν αξιοπρεπή κατοικία ώστε να επιτρέπει σε όλους να έχουν και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής».

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 2 ειδών κατοικιών, 58 τ.μ. και 84 τ.μ. , ενός και δύο υπνοδωματίων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών.

Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό ο στόχος έως το 2030 δεν είναι η κατασκευή μόνο των 1.400 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά η συνολική επίλυση του οικιστικού προβλήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι τμήμα αυτού του οικιστικού προγράμματος θα αφορά και στην κάλυψη αναγκών άλλων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, από το υπουργείο Υγείας και από το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές.

Το πρόγραμμα για αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος για την αυτάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε πάρα πολλές προκλήσεις που έρχονται, που δεν είναι μόνο αμιγώς στρατιωτικές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο