Ένωση Λιμενικών Κρήτης: Μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη – Επιβεβλημένη η λήψη μέτρων

Οι  συνεχόμενες ροές μεταναστών  έχουν  αποδεδειγμένα πλέον μετατρέψει την νότια Κρήτη σε πύλη εισόδου. Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν οι καιρικές συνθήκες στο Λιβυκό πέλαγος είναι ευνοϊκές, παρατηρείται η σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη πλοιαρίων αμφιβόλου αξιοπλοΐας  με   μετανάστες που θέτουν επί ποδός κυρίως τις Λιμενικές Αρχές των νομών Ηρακλείου , Χανίων και Ρεθύμνου.

Παρά το γεγονός ότι η Κρήτη φαντάζει ως η γη της υπηρεσιακής “επαγγελίας” στην πραγματικότητα υπάρχουν υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με αυτά των Λιμενικών Αρχών του ανατολικού Αιγαίου.

Οι λιμενικοί σταθμοί νότια της Κρήτης σηκώνουν το πρώτο βάρος εντοπισμού και διάσωσης , οι οποίοι όμως είναι στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένοι, με απαρχαιωμένα ή ακόμα και ανύπαρκτα επιχειρησιακά μέσα. Ιδιαίτερα στους Λιμενικούς Σταθμούς της Παλαιοχώρας , της Χώρας Σφακίων  και της Αγίας Γαλήνης  υπάρχει έντονη υποστελέχωση, το Λιμενικό Φυλάκιο Γαύδου είναι κλειστό και ο Λ/Σ Χώρας Σφακίων δεν διαθέτει καν πλωτό ενώ το περιπολικό όχημα είναι πλέον  24 ετών.

Εκτός των προαναφερόμενων, ως πάσης γνωστόν, πλωτά επιχειρησιακά μέσα των Λιμενικών Αρχών Κρήτης, νότια και βόρεια, με τα πληρώματα τους αλλά και στελέχη αποσπώνται σε μόνιμη βάση για την ενίσχυση Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όταν την ίδια ώρα και η Κρήτη έχει γίνει στόχος των δικτύων διακίνησης  μεταναστών σε Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου  που καλούνται εν τέλει να διαχειριστούν τα περιστατικά να βρίσκονται ομοίως με μειωμένη στελέχωση.

Όλα συνηγορούν ότι πλέον οι αφίξεις όχι μόνο θα συνεχίσουν αλλά και θα αυξηθούν. Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι Λιμενικές Αρχές Κρήτης στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ροών μεταναστών θα πρέπει να ενισχυθούν με στελέχη με τον ίδιο τρόπο που ενισχύονται και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για την κάλυψη πρωτίστως των κενών στις υποστελεχωμένες Λιμενικές Αρχές, την μόνιμη λειτουργία του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου, την ενίσχυση  με πλωτά επιχειρησιακά μέσα αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων με δεύτερα πληρώματα.

Η Ένωση Λιμενικών Κρήτης θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου οι συνάδελφοί μας να συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όχι όμως εις βάρος της προσωπικής τους αξιοπρέπειας και ασφάλειας και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την πολιτική και στρατιωτική μας Ηγεσία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πριν είναι αργά.

.com/img/a/

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Τους τσάκωσαν με τρία κιλά χασίς – “Λαβράκι” έβγαλαν οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Μία μεγάλη επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου,  στελέχη του οποίου κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα χασίς. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, σήμερα το πρωί στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια στο

Κόρινθος: Παράνομο αλίευμα και αλιευτικός εξοπλισμός κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κορίνθου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν την 03/03/2024 ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος με επιβαίνοντα έναν (01) ημεδαπό να έχει διενεργήσει αλιεία στη θαλάσσια περιοχή Βάγιας Σαρωνικού Κόλπου

«Βόμβες» από τον πρώην επικεφαλής της Frontex: «ΜΚΟ, Σόρος και Τουρκία πίσω από την απομάκρυνσή μου»

Στη συνέντευξη του Fabrice Leggeri στη Le Figaro με τίτλο «Οι ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ο αξιωματούχος επανέρχεται στους λόγους της αποχώρησής του από την υπηρεσία αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτό συνέβη λόγω

Η ώσμωση τρόμου και εγκλήματος στις φυλακές

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Γράφει 0 κ. Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και reader στη Διεθνή Ασφάλεια στο King’s College, London. Οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» καταδεικνύουν τη ριζική μετάλλαξη της ελληνικής τρομοκρατίας. Εδώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο