Εντεκα χρόνια φαγούρα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, 47,2 δισ. Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε ένα τρίμηνο, η ελληνική οικονομία είχε να τα δει από το 2011

Το +7% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκρινόμενο με το «κλειστό» λόγω καραντίνας πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ήταν αναμενόμενο. Για την ακρίβεια δεν έχει κανένα νόημα ως δείκτης, για να δει κάποιος την πρόοδο μιας οικονομίας, όταν συγκρίνει τη φετινή «ανοιχτή» οικονομία με την περσινή «κλειστή». Είναι σημαντικό ως προς την επίδρασή του στο συνολικό αποτέλεσμα της χρονιάς, το οποίο πλέον ξεκινά με βάση το +3,5% από 3,1% που προέβλεπε η κυβέρνηση. Αυτό που είναι πιο σημαντικό και παρήγορο, είναι όμως το +2,3% του πρώτου τριμήνου φέτος, συγκρινόμενο με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Συγκρινόμενο δηλαδή με το «υπερκανονικό» από πλευράς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και από πλευράς ακρίβειας διάστημα. Συγκρίθηκαν δηλαδή δύο τρίμηνα, το ένα με μεγάλη κατανάλωση λόγω Χριστουγέννων και πριν πάρει τα πάνω του ο πληθωρισμός, με ένα άλλο με πολλή ακρίβεια λόγω πολέμου και το δεύτερο κέρδισε. Από 46,1 δισ. ευρώ τον περσινό Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η οικονομία φέτος τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, κατάφερε να παραγάγει 47,2 δισ. Θα πει κάποιος ότι συνέβη από κεκτημένη ταχύτητα. Μπορεί και να οφείλεται στη μετά πανδημική ορμή της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία επέδειξε φοβερές αντοχές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, 47,2 δισ. Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε ένα τρίμηνο, η ελληνική οικονομία είχε να τα δει από το 2011. Σχεδόν έπειτα από 40 τρίμηνα. Από την εποχή που η οικονομία ξεφούσκωνε από το φαγοπότι των προηγούμενων χρόνων. Ακόμα πιο ενδιαφέρον έχουν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο, καθώς πέραν της κατανάλωσης που ήταν υψηλότερη κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι επενδύσεις (+3,7%).

Μέγεθος που συνολικά ποντάρουμε πολλά για τη φετινή χρονιά. Μάλιστα η επίδοση του πρώτου τριμήνου επετεύχθη με τις εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή τον τουρισμό, να υποχωρούν σε τριμηνιαίο επίπεδο κατά 5,4%.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός ήδη τρέχει με πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους περσινούς μήνες, μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία τόσο σε αυτόν, όσο και στις επενδύσεις για τη συνέχιση της μεγέθυνσής της. Και τα δύο σημαντικοί δείκτες, ειδικά αν συνεκτιμηθεί ότι η κατανάλωση λόγω ακρίβειας το πιθανότερο είναι να συρρικνώνεται σχεδόν για όλα τα επόμενα τρίμηνα.

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις αποτελούν σημάδι παρήγορο για την τρέχουσα χρονιά, αλλά και βοηθούν ώστε να ξεκολλήσουμε επιτέλους ως οικονομία από τα μεγέθη του 2019. Μας επιτρέπουν, μετά τη ζημιά του 2020 λόγω της πανδημίας που την καλύψαμε σχεδόν αμέσως και με το παραπάνω το 2021, να καλυφθεί και μέρος των «σπασμένων» της προηγούμενης δεκαετίας.

Κερδίζουμε επίσης χρόνο, αλλά και «χώρο» προκειμένου να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη χρονιά το 2023, έχοντας το περιθώριο κάποιων λελογισμένων παρεμβάσεων χωρίς το άγχος ότι το κάνουμε με την οικονομία σε ύφεση. Στέλνουμε, τέλος, ένα καλό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες πλέον θα είναι ο απόλυτος κριτής της καλής ή κακής πορείας της οικονομίας και βέβαια της επιβράβευσης με υψηλό ή χαμηλό κόστος δανεισμού…

Νίκος Φιλιππίδης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative