Έντεκα μετανάστες για κάθε 1.000 Ευρωπαίους

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2022 που δημοσίευσε χθες η Eurostat – Η χώρα μας παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατ’ αναλογίαν μονίμων κατοίκων και μεταναστών

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που αποφάσισαν για οποιονδήποτε λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Ε.E., Eurostat, το 2022, 5,1 εκατ. μετανάστες εισήλθαν στο «μπλοκ» από τρίτες χώρες, σε σύγκριση με 2,4 εκατ. το 2021.

Η ισορροπία μεταξύ εκείνων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όσων Ευρωπαίων μετανάστευσαν εκτός αυτής παρέμεινε σταθερή: ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Ε.Ε. άφησαν τη χώρα τους το 2022 για τρίτες χώρες, με το ίδιο ποσοστό να έχει καταγραφεί και το 2021.

Παράλληλα, πέρυσι και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών που εισήλθαν στο έδαφός τους από εκείνα των πολιτών τους που μετανάστευσαν προς τρίτες χώρες, ενώ το 2021 σε ΕλλάδαΛετονίαΚροατία και Ρουμανία καταγράφηκαν περισσότεροι μετανάστες από τους εθνικούς μετανάστες (δηλαδή τους υπηκόους τους, που μετανάστευσαν εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σύμφωνα με τη Eurostat, την 1η Ιανουαρίου 2023 από τους συνολικά 448,8 εκατ. πολίτες που ζούσαν στην Eυρωπαϊκή Ένωση, τα 27,3 εκατ. (6,1%) ήταν μετανάστες από τρίτες χώρες. Κατ’ αναλογίαν πληθυσμού εκτιμάται μάλιστα ότι 11 μετανάστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχούσαν σε 1.000 μόνιμους κατοίκους στην Ε.Ε. το 2022.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εισήλθαν συνολικά 96,7 χιλιάδες μετανάστες το 2022, εκ των οποίων 34 χιλιάδες είχαν ήδη ελληνική υπηκοότητα, 4,7 χιλιάδες ήταν από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., ενώ οι υπόλοιποι 58 χιλιάδες (60%) ήταν από τρίτες χώρες. Σε σχέση με το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού των 10,4 εκατ. κατοίκων (2022) η χώρα μας πάντως παρέμεινε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατ’ αναλογίαν μονίμων κατοίκων και μεταναστών.

Σε σχέση με το μέγεθος του μόνιμου πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης από τρίτες χώρες καταγράφηκε στη Μάλτα (66 ανά 1.000 κατοίκους) και το Λουξεμβούργο (48 ανά 1.000 κατοίκους), ενώ χαμηλότερες αναλογίες καταγράφηκαν στη Σλοβακία (1 ανά 1.000 κατοίκους), τη Βουλγαρία και τη Γαλλία (6 ανά 1.000 κατοίκους).

Η Γερμανία

Αναλύοντας τα στοιχεία σε απόλυτους όρους, το Ελντοράντο της Ευρώπης παρέμεινε και το 2022 η Γερμανία, καθώς εκεί μετανάστευσαν 2,1 εκατ. άνθρωποι, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 1,3 εκατ. μετανάστες, η Γαλλία και η Ιταλία με περίπου 400.000 μετανάστες. Η Γερμανία, ωστόσο, είδε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό αναχωρήσεων (533.500), ακολουθούμενη από την Ισπανία (531.900), τη Γαλλία (249.400) και την Πολωνία (228.000).

Ο αριθμός των 5,1 εκατ. μεταναστών που εισήλθαν από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2013, ωστόσο όπως επισημαίνει η Eurostat, o αριθμός αυτός περιλαμβάνει σε κάποια κράτη-μέλη και τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, που επωφελούνται από το καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Ενδιαφέρον έχουν παράλληλα τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες των μεταναστών. Περίπου το ίδιο ποσοστό ανδρών και γυναικών μετανάστευσε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 (50,4% άνδρες, 49,6% γυναίκες), ενώ το 2021, περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες μετανάστευσαν στην E.E. (55,1% σε σύγκριση με 44,9%). Παράλληλα, οι μετανάστες ήταν, κατά μέσον όρο, νεότεροι από τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2023, η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού της E.E. ήταν 44,5 έτη, ενώ η αντίστοιχη για τους μετανάστες ήταν 30,5 έτη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης. Ο Πύργος του Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας, συμμετέχει με υπερηφάνεια στο πολυήμερο ταξίδι της φλόγας από

Ιράν: «Το ιρανικό ΠΝ συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την πρώτη απ’ ευθείας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των σπουδαστών της 76ης

Κ. Κυρανάκης: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Our Ocean Confererce 2024», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παρατήρησης της

Μετάβαση στο περιεχόμενο