Έντεκα μετανάστες για κάθε 1.000 Ευρωπαίους

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2022 που δημοσίευσε χθες η Eurostat – Η χώρα μας παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατ’ αναλογίαν μονίμων κατοίκων και μεταναστών

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που αποφάσισαν για οποιονδήποτε λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Ε.E., Eurostat, το 2022, 5,1 εκατ. μετανάστες εισήλθαν στο «μπλοκ» από τρίτες χώρες, σε σύγκριση με 2,4 εκατ. το 2021.

Η ισορροπία μεταξύ εκείνων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όσων Ευρωπαίων μετανάστευσαν εκτός αυτής παρέμεινε σταθερή: ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Ε.Ε. άφησαν τη χώρα τους το 2022 για τρίτες χώρες, με το ίδιο ποσοστό να έχει καταγραφεί και το 2021.

Παράλληλα, πέρυσι και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών που εισήλθαν στο έδαφός τους από εκείνα των πολιτών τους που μετανάστευσαν προς τρίτες χώρες, ενώ το 2021 σε ΕλλάδαΛετονίαΚροατία και Ρουμανία καταγράφηκαν περισσότεροι μετανάστες από τους εθνικούς μετανάστες (δηλαδή τους υπηκόους τους, που μετανάστευσαν εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σύμφωνα με τη Eurostat, την 1η Ιανουαρίου 2023 από τους συνολικά 448,8 εκατ. πολίτες που ζούσαν στην Eυρωπαϊκή Ένωση, τα 27,3 εκατ. (6,1%) ήταν μετανάστες από τρίτες χώρες. Κατ’ αναλογίαν πληθυσμού εκτιμάται μάλιστα ότι 11 μετανάστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχούσαν σε 1.000 μόνιμους κατοίκους στην Ε.Ε. το 2022.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εισήλθαν συνολικά 96,7 χιλιάδες μετανάστες το 2022, εκ των οποίων 34 χιλιάδες είχαν ήδη ελληνική υπηκοότητα, 4,7 χιλιάδες ήταν από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., ενώ οι υπόλοιποι 58 χιλιάδες (60%) ήταν από τρίτες χώρες. Σε σχέση με το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού των 10,4 εκατ. κατοίκων (2022) η χώρα μας πάντως παρέμεινε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατ’ αναλογίαν μονίμων κατοίκων και μεταναστών.

Σε σχέση με το μέγεθος του μόνιμου πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης από τρίτες χώρες καταγράφηκε στη Μάλτα (66 ανά 1.000 κατοίκους) και το Λουξεμβούργο (48 ανά 1.000 κατοίκους), ενώ χαμηλότερες αναλογίες καταγράφηκαν στη Σλοβακία (1 ανά 1.000 κατοίκους), τη Βουλγαρία και τη Γαλλία (6 ανά 1.000 κατοίκους).

Η Γερμανία

Αναλύοντας τα στοιχεία σε απόλυτους όρους, το Ελντοράντο της Ευρώπης παρέμεινε και το 2022 η Γερμανία, καθώς εκεί μετανάστευσαν 2,1 εκατ. άνθρωποι, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 1,3 εκατ. μετανάστες, η Γαλλία και η Ιταλία με περίπου 400.000 μετανάστες. Η Γερμανία, ωστόσο, είδε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό αναχωρήσεων (533.500), ακολουθούμενη από την Ισπανία (531.900), τη Γαλλία (249.400) και την Πολωνία (228.000).

Ο αριθμός των 5,1 εκατ. μεταναστών που εισήλθαν από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2013, ωστόσο όπως επισημαίνει η Eurostat, o αριθμός αυτός περιλαμβάνει σε κάποια κράτη-μέλη και τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, που επωφελούνται από το καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Ενδιαφέρον έχουν παράλληλα τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες των μεταναστών. Περίπου το ίδιο ποσοστό ανδρών και γυναικών μετανάστευσε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 (50,4% άνδρες, 49,6% γυναίκες), ενώ το 2021, περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες μετανάστευσαν στην E.E. (55,1% σε σύγκριση με 44,9%). Παράλληλα, οι μετανάστες ήταν, κατά μέσον όρο, νεότεροι από τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2023, η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού της E.E. ήταν 44,5 έτη, ενώ η αντίστοιχη για τους μετανάστες ήταν 30,5 έτη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτο σκηνικό στη Χερσόνησο: Μεθυσμένος πήρε… σβάρνα δεμένα σκάφη μέσα στο λιμάνι!

Στη σύλληψη 38χρονου Βρετανού προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου, μετά από πρόσκρουση σκάφους σε άλλα προσδεμένα σκάφη Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αγγλίας, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο 38χρονος συνελήφθη για παράβαση του

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πώς θα πάρετε έως 1.600 ευρώ

Επίδομα ενοικίου: Όλα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και η διπλή ενίσχυση για το Δημόσιο Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ενοικιαστές αναμένεται να προσφέρει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δημόσιας

Μωβ μέδουσες: Συναγερμός σε τρεις περιοχές της Ελλάδας – Δείτε πού καταγράφονται οι περισσότερες εμφανίσεις

Οι μωβ μέδουσες ξανά στις ακτές: Οι «κόκκινες» ζώνες και το εργαλείο που προβλέπει την εξάπλωσή τους Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου φέρνει ξανά στο προσκήνιο την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, με τις αναφορές εμφάνισής τους να καταγράφουν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένες

Συντάξεις Δημοσίου: Επανασυνδέονται με τους μισθούς των εν ενεργεία – Ποιοι δικαιούνται έως 80%

Ποιοι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν αυξήσεις, αναδρομικά και πλαφόν 24 ετών για τα τέκνα Σε τροχιά σημαντικών αυξήσεων εισέρχονται οι συνταξιοδοτικές παροχές συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων του Δημοσίου, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει μια