Επαγγελματικά ταμεία: Πώς θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη

Βασική υπηρεσία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι η επένδυση και βασικό προϊόν η καθαρή απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων.

Τον κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, τόσο για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, όσο και για την αύξηση των αποταμιεύσεων που χρηματοδοτούν επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά, επισήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

Μιλώντας σε παρουσίαση κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ για την Επαγγελματική Ασφάλιση, ο κ. Τακλόγλου τόνισε ότι η συγκυρία για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα είναι πολύ καλή.

«Όμως δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στον “αυτόματο πιλότο”, αλλά εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο Εργασίας όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης», σημείωσε.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Βασική υπηρεσία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι η επένδυση και βασικό προϊόν η καθαρή απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων. Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσδιόρισε τις βασικές αρχές, της Καλής Διακυβέρνησης, της Διαφάνειας και των Οικονομιών Κλίμακας, οι οποίες πρέπει να διέπουν την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων του 2ου πυλώνα.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου: «Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες – ειδικά τους νέους – να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, πέρα από την υποχρεωτική αποταμίευση της κοινωνικής ασφάλισης. Χρειάζεται μια διαρκής εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων σε εθελοντική βάση, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου. Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενισχύοντας την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο