Σοβαρό προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η σειρά ατυχών δηλώσεων βουλευτών και στελεχών για τις πυρκαγιές και τη διαχείρισή τους, μετά την άρση του άτυπου σιωπητηρίου που είχε επιβληθεί για την πύρινη καταστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την Πέμπτη την πιο σημαντική πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα,την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάστασή της από μια Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, η πολιτική συζήτηση επικεντρωνόταν στις πρωτοφανείς εκφράσεις που χρησιμοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αυλωνίτου χαρακτήρισε «π@π@ριές» δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές. Τελικώς, από την κυβέρνηση επελέγη η λύση του «αδειάσματος» από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ η ίδια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αναδίπλωση, κάνοντας λόγο για «ατυχείς εκφράσεις». Το γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι περιστατικά όπως τα παραπάνω κάθε άλλο παρά μεμονωμένα είναι τις τελευταίες ημέρες.
Η δήλωση Πολάκη και το άδειασμα Ξυδάκη
Το περασμένο Σάββατο, μία μόλις ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και την αλλαγή επικοινωνιακής στρατηγικής από το «ουδέν λάθος» στην «έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων “θολώνει” την εικόνα».
H συγκεκριμένη δήλωση προκαλεί σειρά αντιδράσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για ύβρι και κυνισμό και να τονίζει ότι ο «Ο κ. Πολάκης έπρεπε να είχε αποπεμφθεί χθες, γιατί δεν νοείται άνθρωπος να προσβάλει νεκρούς. Όμως είναι εκεί για να στηρίζει και να εκτελεί οδηγίες του Πρωθυπουργού. Άλλωστε, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας». Οι δηλώσεις Πολάκη έτυχαν αποδοκιμασίας και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Ξυδάκη να δηλώνει πέντε ημέρες μετά τα εξής: «Είναι άστοχη η έκφραση. Κανείς δεν θα πρέπει να μιλάει με τρόπο που παρεξηγείται».
O Κουβέλης και τα μνημόνια
Την προτροπή του κ. Ξυδάκη μάλλο δεν άκουσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο κ. Κουβέλης προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση λέγοντας πως αντιλαμβάνεται τον πόνο των πληγέντων αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.
Ειδικότερα, σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πυρκαγιά, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «Έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων με αυτό που συνέβη στο Μάτι. Δεν επιχειρώ να συμψηφίσω, αλλά εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός στις 21/8. Η χώρα εξέρχεται από την οδύνη των 8 μνημονιακών ετών. Δεν είναι δυνατόν να τα αποσιωπά κανείς όλα αυτά και να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο, αναφέρομαι στην αντιπολίτευση…»
Και στην περίπτωση Κουβέλη, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός προχώρησε την Πέμπτη σε νέα δήλωση καταγγέλλοντας… «μονταζιέρες».
«Τι να πρωτοκάνουμε σε 3 χρόνια;»
Την Τρίτη, και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές ότι αναλαμβάνεται η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης επιχείρησε να εξηγήσει διαφορετικά τα αίτια της: «Θα τα αλλάξουμε, τι να πρωτοκάνουμε σε 3-3,5 χρόνια όταν βρήκαμε μια χώρα χρεοκοπημένη σε όλα τα επιπεδα» υποστήριξε ο κ. Σιμορέλης. Την ίδια ημέρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου προχωρά στην ακόλουθη δήλωση: «Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει, που δεν έχει εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα», συνέχισε η Ελένη Αυλωνίτου, «γιατί νόμιζε ότι θα μπει μέσα στο νερό και θα σωθεί;».
Ο Καμμένος και οι πολιτικές εξελίξεις
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προκάλεσαν εντύπωση. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά το εξαιρετικά βαρύ πλήγμα που επέφεραν στην εικόνα της οι χειρισμοί που έγιναν στην πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στη συμφωνία με την πΓΔΜ, είπε ότι εάν έρθει στη Βουλή τότε θα… πάμε σε εκλογές. «Θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Θα πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι δέσμευση μου. Εάν φέρουν αυτή τη συμφωνία στη Βουλή εγώ θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Το έχω πει και στον Πρωθυπουργό, το έχω πει και δημόσια, το έχω πει και στη Βουλή».
Την ίδια ημέρα πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι μετά τις πυρκαγιές στην Αττική δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε και ο οδικός χάρτης των πολιτικών εξελίξεων.
Στους 93 οι νεκροί – Στη δημοσιότητα η λίστα των θυμάτων
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θυμάτων από την τραγωδία συνεχίζει να αυξάνεται. Χθες έφτασε τους 93 καθώς κατέληξε γυναίκα εγκαυματίας 78 ετών (με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό), που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Ακόμη, 34 εγκαυματίες-θύματα της πυρκαγιάς στην Αν. Αττική νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του νομού, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Νωρίτερα, δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα των 92 νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής. Τη λίστα παραχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 44 γυναίκες, 35 άνδρες, 10 παιδιά και ένα βρέφος έξι μηνών. Δύο εκ των θυμάτων δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνεται η 78χρονη που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, καθώς κατέληξε μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας.
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση