Επίορκο κράτος…

Η Βουλή είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής νόμων. Όλη τη μεταπολίτευση έχουν παραχθεί χιλιάδες νόμοι που μαζί και με τις χιλιάδες διατάξεις νόμων προχουντικών που εξακολουθούν να ισχύουν, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα χαοτικό.

 

Μέσα σ’ αυτό το χάος και τη συγκέντρωση στο κεντρικό κράτος πάνω από 27.000 αρμοδιοτήτων (έναντι μόνο 1.000 –ολογράφως χιλίων- της αυτοδιοίκησης), ευδοκιμεί η ακινησία της δημόσιας διοίκησης, η αθάνατη γραφειοκρατία, και η προστασία των επίορκων υπαλλήλων της, ακόμη κι αν έχουν υποπέσει σε βαρύτατα ποινικά και όχι μόνο διοικητικά ολισθήματα.

 

Από τη διαθεσιμότητα που τέθηκε χτες αστυνομικός που πιάστηκε να διακινεί ναρκωτικά, ως την οριστική αργία του και την απόταξη από την ΕΛΑΣ θα περάσουν αρκετά χρόνια. Και αυτός θα παίρνει σημαντικό μέρος του μισθού του. Το ότι υπάλληλοι που έχουν διωχθεί εδώ και χρόνια από την υπηρεσία τους, ακόμη και φυλακισμένοι για βαρύτατα αδικήματα, εξακολουθούν να λαμβάνουν τμήμα του μισθού τους, δείχνει την κατάσταση όχι μόνο της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της ακινησίας, της παραλυσίας που βολεύει πολλούς -κυρίως το πελατειακό σύστημα- και γι’ αυτό νόμοι και διατάξεις που θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν και να εμποδίζουν να πραγματωθούν πράξεις απλής και κοινής λογικής.

 

Αυτή η κατάσταση, φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές ασθένειες της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, το ανελαστικό πλαίσιο και ένα περιβάλλον, όπου και οι υπάλληλοι που θέλουν να προσφέρουν και αισθάνονται ότι πρέπει να τιμούν τη θέση και τον μισθό τους, απελπίζονται και παραιτούνται κάθε προσπάθειας. Χώρια που δεν επιβραβεύονται με προαγωγές και μπόνους, αφού δεν υπάρχει αξιολόγηση και αξιοκρατία.

 

Η κρίση στη χώρα εξακολουθεί να υπάρχει ως κρίση θεσμών. Και τους θεσμούς σε τελευταία ανάλυση πολιτικοί καλούνται να τους αλλάξουν. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μεγάλος ασθενής από όλα τα κόμματα διακυβέρνησης. Ως το μείζον θέμα της χώρας, μαζί με την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.  Αξίζει να καταλάβει σημαντικό χρόνο του προεκλογικού αγώνα των κομμάτων. Να καταθέσουν θέσεις και απόψεις. Και δεσμεύσεις για εκσυγχρονισμό και αλλαγές.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθρεφτάκια στους… ιθαγενείς

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες, οι κατακτητές της Νότιας Αμερικής, με μπιχλιμπίδια ευτελούς αξίας, με τα όπλα και το αδήριτο πάθος τους για χρυσάφι παραπλάνησαν και τελικά εξόντωσαν έναν πολιτισμό που βρεχόταν από δυο ωκεανούς… Οι Έλληνες πολιτικοί, με παραμύθια, προεκλογικά δώρα

Νομικές διαδικασίες κατά Ψαριανού προανήγγειλε η ΟΛΜΕ για την επίθεσή του στους καθηγητές

«Για απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία δεν θα γίνει ανεκτή» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά κατά του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους καθηγητές «καθάρματα,

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι θανατώσεις ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο συνεχίζονται

Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης: «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα

Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο της σπείρας που άρπαξε πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ

Το κόλπο με το… αλουμινόχαρτο εφάρμοζε η σπείρα που δρούσε από τον περασμένο Μάρτιο στα νότια προάστια της Αττικής και έκλεβε ηλικιωμένους που νόμιζαν ότι οι νεαροί που έμπαιναν στα σπίτια τους ήταν υπάλληλοι παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή συντηρητές ασανσέρ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο