Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τον μηχανισμό πίσω από το… γκριζάρισμα των μαλλιών μας

Τα γκρίζα μαλλιά είναι κάτι παραπάνω από… τρίχες και τώρα επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τον μηχανισμό που ευθύνεται για το «γκριζάρισμα» του κεφαλιού μας.

Κάποιοι τα απεχθάνονται, επιστρατεύοντας τακτικά βαφές, άλλοι τα αποθεώνουν ως διαχρονικό δείγμα γοητείας. Για τον Ρίτσαρντ Γκιρ αποτελούν σήμα κατατεθέν, για την Αντι ΜακΝτάουελ statement κομψότητας και ηλικιακής χειραφέτησης.

Το σίγουρο είναι πως τα γκρίζα μαλλιά είναι κάτι παραπάνω από… τρίχες. Και τώρα επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τον μηχανισμό που ευθύνεται για το «γκριζάρισμα» του κεφαλιού μας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η πηγή της αλλαγής ίσως κρύβεται σε βλαστοκύτταρα που «παγιδεύονται» καθώς οι τρίχες «γερνούν» και χάνουν τη δυνατότητά τους να ωριμάζουν και να διατηρούν το χρώμα τους.

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τον μηχανισμό πίσω από το… γκριζάρισμα των μαλλιών μας-1
Τι προκάλεσε τις σοβαρές ασθένειες του Μπετόβεν; DNA από τα μαλλιά του αποκαλύπτουν νέα στοιχεία
Ορισμένα βλαστοκύτταρα -τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε λογής διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους- έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταφέρονται μεταξύ τμημάτων ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Στο πέρασμα του χρόνου χάνουν την ικανότητα μετακίνησής τους με αποτέλεσμα η τρίχα να χάνει το χρώμα της και να γκριζάρει.

Η έρευνα εστίασε στα δερματικά κύτταρα ποντικιών που απαντώνται και στους ανθρώπους και αποκαλούνται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSC.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Grossman της Νέας Υόρκης, υποστηρίζουν πως αν τα ευρήματά τους ευσταθούν και για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στην επιστήμη για την ανάπτυξη θεραπείας που θα διακόπτει ή και θα αναστρέφει τη διαδικασία γκριζαρίσματος.

«Οι νεοανακαλυφθέντες μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρχει και στον άνθρωπο η ίδια θέση βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Κι Σαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο NYU Langone Health.

«Αν ισχύει αυτό, συνιστά μια δυνητική οδό για την αναστροφή ή αποτροπή του γκριζαρίσματος στα μαλλιά των ανθρώπων, μέσω της βοήθειας των παγιδευμένων κυττάρων να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων του θύλακα της τρίχας» προσθέτει.

Πηγή: Guardian

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέγαρο Μαξίμου: Συναντήθηκαν Ιωάννης Σαρμάς και Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς δέχθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής και επίτροπο προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Σχοινάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα και εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα στο χρονικό ορίζοντα της υπηρεσιακής

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο