Επιστημονικό συνέδριο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης για την αρχαία ελληνική ναυτοσύνη

Επιστημονικό συνέδριο για την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη» διοργάνωσε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το ετήσιο συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου και επιστημόνων, ύστερα και από τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την διενέργεια της ιστορικής ναυμαχίας που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην σημασία της Ναυμαχίας και στην επιτυχία της έκβασης της, όπου αποτέλεσε μία ιστορική στιγμή ομοψυχίας, ενάντια σε κάθε αναλογική λογική στην οποία οι αριθμοί είναι αυτοί που υπερτερούν.

«Μας διδάσκει ότι για ακόμη μία φορά, όταν είμαστε ενωμένοι γίνεται εφικτό το φαινομενικά ακατόρθωτο. Με τη νίκη αυτή των Ελλήνων έναντι των Περσών οριοθετήθηκαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά Σύνορα. Χωρίς την αντίσταση των Ελλήνων ίσως δεν ακολουθούσε αυτή η μετέπειτα χρυσή εποχή ανάπτυξης του πολιτισμού και των Δημοκρατικών θεσμών οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδες αρχές των σημερινών δημοκρατικών πολιτισμών», τόνισε ο ΥΝΑ.
Ο Ιστορικός – Ερευνητής Χάρης Τζάλας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια πειραματικής αρχαιολογίας της Τριήρης Ολυμπιάς με πολλά επιστημονικά στοιχεία.

Η συγγραφέας – ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, ανέφερε τον ρόλο των πεζοναυτών κατά τον εμβολισμό της Τριήρους.

Ακολούθως ο ιστορικός Στέφανος Σκαρμίντζος, με τον Διονύσιο Σάκη Βαρδίκο του οπλιτικού εκπαιδευτικού αγήματος «Λεωνίδας» αναβίωσαν την ιστορική αναπαράσταση. Το πολυπληθές ακροατήριο ενθουσιάστηκε βλέποντας μπροστά του τους μαχητές με την πανοπλία τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και τέως Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης , ο Βουλευτής Α’ Πειραιά Νικόλαος Μανωλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ιδρύματος και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης όπου με μεγάλη χαρά φιλοξένησε το επιστημονικό συνέδριο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνοαμερικάνικου Ομίλου Onex Πάνος Ξενοκώστας όπου έλαβε και τιμητική διάκριση από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την πολύτιμη προσφορά του στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα είναι εκτός στόχου για μεγάλο διάστημα

Αναθεωρείται προς τα πάνω έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 Αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στις αγορές ομολόγων, καθώς η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις

Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος για πρόκληση της Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου – Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η ημέρα

Σε επιφυλακή δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο μονάχα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι κυπριακές καθώς εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια σειρά από προκλητικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, ιδίως την 15η Νοεμβρίου ή τέλος πάντως εκείνες τις

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ ρεπορτάζ για πιλότο ελικοπτέρου που κρίθηκε ακατάλληλος

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας υποβάλλεται σε υγειονομικό έλεγχο από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και παρακολουθεί την απαραίτητη εκπαίδευση με γραπτές εξετάσεις, ώστε να είναι ικανό για το

Κοκκάλας: Bάζουν εγκύους και παιδιά σε υπερφορτωμένα φουσκωτά με θυελλώδεις ανέμους

«Αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Λέσβο, καθώς