Επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης – Θα το μάθει την κατάλληλη στιγμή

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος έδωσε τη συνηθισμένη απάντηση ότι γευμάτισε με τον Μητσοτάκη και του είπε «ας μην εμπλέκουμε τρίτους ή τρίτα πρόσωπα στις σχέσεις μας». Όμως παραπονέθηκε για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αργότερα στο Νταβός που επιτέθηκε στην Τουρκία. Είμαστε Τουρκία, δεν είμαστε φυλετικό κράτος, ανέφερε. Μετά από αυτό είπε, ότι έδωσε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του να σταματήσουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Πρέπει να ξέρετε ότι ως πολιτικός πρέπει να μπορώ να εξηγώ στους ανθρώπους μου τι κάνω και τι μέτρα λαμβάνω. Έδωσα οδηγίες να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Προσπαθούν να τις αναπτύξουν στα νησιά. Λένε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό ενάντια στη Ρωσία, ακόμη και η Αμερική δεν μπορεί να το κάνει αυτό», είπε και πρόσθεσε:

«Μετά κάναμε την άσκηση Έφες 22 Αυτό τους τρέλανε. Ακύρωσα τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Λένε «μην το δώσετε στην Τουρκία» το λένε στη Γαλλία, στις ΗΠΑ. Διατηρούμε όμως τη θέση μας με τη στάση μας. Πήραν το μάθημα που έπρεπε. Αυτές οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο με τη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και τη Συμφωνία του Παρισιού.

Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να είναι υπό μη στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος. Νομίζω ότι θα το μάθει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά το Κoγκρέσο και το ζήτημα των F-16, το νομοσχέδιο του Κρις Πάππας δηλαδή, είπε ότι «για εμάς αυτά δεν ισχύουν. Γιατί έχουμε μιλήσει στη Μαδρίτη με τον Μπάιντεν, είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση. Δεν ξέρω από πού βγήκε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά υπάρχει το Ελληνοκυπριακό λόμπι και το Ελληνικό λόμπι που επηρεάζουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Αλλά αυτό δεν είναι τελεσίδικο πρέπει να δούμε την τελική του μορφή, εγώ πιστεύω ότι τελικά έχουμε μια θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης», κατέληξε.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης – Θα το μάθει την κατάλληλη στιγμή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. ελληνική ναυτιλία και Μόσχα

Νέα προβλήματα στην ελληνική ναυτιλία -και ειδικά στις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες- θα προκαλέσει το 12ο «πακέτο» κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας το οποίο προγραμματίζεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα να είναι παρούσα στην Ερυθρά θάλασσα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» H Ερυθρά Θάλασσα, μήκους 1.400 ναυτικών μιλίων από το Σουέζ μέχρι τον πορθμό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, είναι καίριας σημασίας θαλάσσια λεωφόρος, από εμπορική και ενεργειακή άποψη για την Ευρώπη και την Ασία. Τη σημασία της

Προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η διεθνής ναυτιλία ζητά περισσότερη στρατιωτική προστασία στις θαλάσσιες διαδρομές στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για νέες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ανησυχία

Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Έβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές

Μετάβαση στο περιεχόμενο