Επιτυχία θεωρεί ο ΣΑΣΜΥ την έκδοση νέου ΠΔ για την Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των μελών των οικογενειών τους

Ο ΣΑΣΜΥ έθεσε επιτακτικά με το Αρ. Πρωτ.:22/2023 Τρίκαλα,04 Απρ έγγραφο του προς τον υπουργό εθνικής άμυνας το  ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των μελών τους ζητώντας εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου και την έκδοση νέου ΠΔ.

Υγειονομική Περίθαλψη : Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δαπανών υγείας στρατιωτικών, Προτάσεις εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου. – Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (sasmy.gr)

Τελικά μετά και την υποβολή ερώτησης διαμέσου του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον βουλευτή Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ κ Βασίλη Κεγκέρογλου με βάση το έγγραφο του ΣΑΣΜΥ https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=2dbdf1ab-86c6-447a-b885-afdd00f76cc1  στις 16 Μαϊου 23 υπογράφτηκε το νέο ΠΔ για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτών και των μελών τους, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις.

 Σίγουρα  και μόνο η έκδοση νέου ΠΔ για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών λίγες ημέρες μετά το έγγραφο μας αποτελεί μια επιτυχία για τον ΣΑΣΜΥ καθώς έβαλε το λιθαράκι του και μια σειρά προτάσεων του όπως αυτή  της αποζημίωσης για την αγορά οπτικών και για τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών θεσμοθετήθηκε και περιλαμβάνεται στο νέο ΠΔ.

Επίσης λίγες ημέρες μετά το έγγραφο του ΣΑΣΜΥ για μεγάλο ποσοστό δαπανών που αφορούσαν την Νήσο «Κ» και είχε υπάρξει καθυστέρηση για περισσότερο από 9 μήνες, πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Ο ΣΑΣΜΥ είχε προτρέψει τον κ. υπουργό να εξετάσει μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων να δοθεί η δυνατότητα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς να επισκέπτονται συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας βαθμίδας υγείας ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων αλλά ταυτόχρονα να δοθεί και στα στελέχη η δυνατότητα επιλογής ιατρού.

Αυτό διαπιστώσαμε ότι ενώ θεσμοθετήθηκε για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) όπως συγκεκριμένα αναγράφεται στο άρθρο 1 του νέου ΠΔ «Η υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) και των μελών των οικογενειών τους, παρέχεται από τους ιατρούς των Μονάδων και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, καθώς επίσης και από γενικά ή ειδικά κρατικά νοσοκομεία, μονάδες περίθαλψης εντός ή εκτός του Ε.Σ.Υ. ή άλλα ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα, από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα συμβεβλημένα ή μη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους ή μη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ελεύθερη επιλογή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 123 του ν. 3079/2002…….» δεν θεσμοθετήθηκε και τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ.

Ως ΣΑΣΜΥ πιστεύουμε ότι η έκδοση του νέου ΠΔ με τίτλο «Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους» ήταν μια θετική εξέλιξη αλλά δεν αντικατοπτρίζει και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ολιστικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες του προσωπικού.

Ως ΣΑΣΜΥ επιμένουμε ότι η ελεύθερη επιλογή ιατρού και από ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους ή μη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πνεύμα του άρθρου 1 παρ. 2 του νέου ΠΔ όπως ισχύει για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.)  πρέπει να θεσμοθετηθεί και για τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ.

Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε γιατί «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

 Περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν πλήρως οι προτάσεις του ΣΑΣΜΥ όπως αυτές τέθηκαν στο έγγραφο που αποστείλαμε  με Αρ. Πρωτ.:22/2023 Τρίκαλα,04 Απρ  « Υγειονομική Περίθαλψη : Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δαπανών υγείας στρατιωτικών, Προτάσεις εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου. – Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (sasmy.gr) »

Για να δείτε το νέο ΠΔ Προεδρικό Διάταγμα 62/2023 – ΦΕΚ 114/Α/17-5-2023 πατήστε εδώ «https://www.e-nomothesia.gr/kat-enoples-dynameis/pd-62-2023.html» .

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάλι κατά της Ελλάδας γνωστή Ευρωβουλευτής

Με χθεσινοβραδινή επιστολή της προς τον Αντιπρόεδρο της Commission κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο κα. Ylva Johansson, η κα. Sophie in ‘t Veld, Ευρωβουλευτής (Κάτω Χώρες), μέλος της Επιτροπής LIBE και Συντονίστρια της πολιτικής ομάδας Renew Europe (στην οποία

Υπ. Μετανάστευσης για συμφωνία ΕΕ: Ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα – Τι προβλέπει

Ο υπουργός κ. Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελεί υπό Σουηδική προεδρία. Η ανακοίνωση “Το νέο

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν – Ποια “κόπηκαν”

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν δηλώσει συμμετοχή, 35 κόμματα, οι 5 συνασπισμοί κομμάτων, ο ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (συνολικά 44). Μετά την χθεσινή (8/6/2023) ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου τα

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η εξουδετέρωση των ναρκών στο Καστρί Λουτρό

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι με ελεγχόμενη έκρηξη, η εξουδετέρωση των δυο ναρκών που είχαν εντοπιστεί από δύτη στη θαλάσσια περιοχή των Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία στο Καστρί -Λουτρό. Ο

Μετάβαση στο περιεχόμενο