Πρόκειται για έναν 34χρονο από τη Βουλγαρία, έναν 29χρονο από τη Συρία και έναν 29χρονο από την Παλαιστίνη που από τις 30 Απριλίου 2021 βρίσκονται στα χέρια των διωκτικών αρχών της περιοχής μας και μετά τις απολογίες τους οδηγήθηκαν στη φυλακή, έναν 26χρονο από την Παλαιστίνη ο οποίος μάλιστα κατηγορείται ότι εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών που εξιχνιάστηκε στο νησί του Ιπποκράτη, καθώς και άλλους τρεις αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν στις 29 Απριλίου 2021 στις 11 το βράδυ όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου τηλεφωνικά από το πλήρωμα πλωτού σκάφους του Λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία, για τον εντοπισμό ενός ύποπτου σκάφους που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα βορειοδυτικά της Ρόδου, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια.

Άμεσα αναχώρησαν για την περιοχή προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα (ξημερώματα της 30ής Απριλίου 2021) οι λιμενικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον 34χρονο Βούλγαρο και συνοδηγό τον 29χρονο Παλαιστίνιο. Οι δύο άνδρες φέρονται να επιβίβαζαν στο αυτοκίνητο τους τρεις αλλοδαπούς.

Όταν οι Λιμενικοί προσέγγισαν το όχημα και γνωστοποίησαν την ταυτότητά τους με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου, ο 34χρονος Βούλγαρος ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει τον έλεγχο, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Λιμενικών.

Την ίδια ώρα ο 29χρονος Παλαιστίνιος διέφυγε τρέχοντας με τους τρεις αλλοδαπούς σε δασώδη περιοχή.

Οι Λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου μετά από καταδίωξη κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, να συλλάβουν τον 34χρονο Βούλγαρο και να κατασχέσουν το όχημα.

Από έρευνες που έκαναν στη συνέχεια οι Λιμενικοί στην ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ρόδου (Θεολόγο και Σορωνή), εντόπισαν συνολικά πέντε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Οι αλλοδαποί δήλωσαν προανακριτικά στους Λιμενικούς ότι το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου αφού τους αποβίβασε στο νησί μας, επέστρεψε στα γειτονικά παράλια.

Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης ότι για το ταξίδι τους αυτό είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ έκαστος και οι οδηγίες που είχαν λάβει από τους διακινητές ήταν μετά την αποβίβασή τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένα άτομα που γνώριζαν το σημείο συνάντησης για να τους παραλάβουν από εκεί με αυτοκίνητα και να τους μεταφέρουν σε κάποιο σπίτι ή ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Οι διώξεις και οι απολογίες
Αν και αρχικά συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς μόνο ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 29χρονος Σύριος, μετά από συντονισμένες έρευνες εντοπίστηκε την 1η Μαΐου 2021 στην πόλη της Ρόδου και ο 29χρονος Παλαιστίνιος και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιποι.

Ο Παλαιστίνιος σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει προανακριτικά οι δύο συλληφθέντες συγκατηγορούμενοί του, φέρεται να είναι το άτομο από το οποίο ελάμβαναν εντολές ο μεν 34χρονος Βούλγαρος για την παραλαβή και μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και ο 29χρονος Σύριος για την εξασφάλιση προσωρινής διαμονής.

Μάλιστα ο Σύριος δήλωσε στους λιμενικούς ότι ο 29χρονος Παλαιστίνιος δεν ενεργούσε μόνος του  αλλά σε συνεργασία με έναν άλλο 26χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωνε για το σημείο και την ώρα αποβίβασης των παράτυπων αλλοδαπών στη Ρόδο.

Ο Παλαιστίνιος αυτός φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί παράτυπους μετανάστες στην περιοχής μας και η οποία έχει διαλευκανθεί από τις διωκτικές αρχές της Κω το προηγούμενο διάστημα.

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διευκόλυνση μεταφοράς και εξασφάλισης καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κοινού, κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή και για απείθεια.

Απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος Παλαιστίνιος αποδέχτηκε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι το έκανε για οικονομικούς λόγους και πλέον έχει μετανιώσει, ενώ οι λοιποί δύο συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τρεις αλλοδαποί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί τους στην υπόθεση αυτή.

Η δίκη τους προσδιορίστηκε για τις 13 Δεκεμβρίου και τα αδικήματα που τους βαραίνουν είναι:
Διευκόλυνση μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή και απείθεια.