Έρχονται νέα ναυτιλιακά ομόλογα στην ελληνική κεφαλαιαγορά – Καταλύτης οι μεταλλάξεις της πανδημίας

Η μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλίας στην πράσινη εποχή δημιουργεί ανάγκες για χρηματοδότηση με στόχο την ανανέωση του παγκόσμιου στόλου – Το ενδιαφέρον Ελλήνων και Κυπρίων εφοπλιστών και ο ρόλος των ναυλαγορών – Οι δικλείδες ασφαλείας

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι ναυλαγορές, ειδικά για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα φορτηγά και τα πλοία μεταφοράς LNG, πραγματοποιούν ράλι κερδών σε συνδυασμό με την αρχή της μετάβασης της παγκόσμιας ναυτιλίας στην πράσινη εποχή, δημιουργούνται ανάγκες για χρηματοδότηση με στόχο την ανανέωση του παγκόσμιου στόλου αλλά και την ανάπτυξη ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι χρηματοδοτήσεις μέσω της έκδοσης ναυτιλιακών ομολόγων στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι ένα νέο κεφάλαιο. Την αρχή έκανε ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος με την Costamare ο οποίος άντλησε 100 εκατομμύρια και σχεδόν ταυτόχρονα η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη άντλησε 150 εκατομμύρια. Και οι δύο δημόσιες προσφορές υπερκαλύφθηκαν.

Σύμφωνα με διαρροές, σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις αρχές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς βρίσκονται ο Κύπριος Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου με την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Safe Bulkers η ο ποία δραστηριοποιείται στη φορτηγό ναυτιλία, η ναυλαγορά της οποίας πήγε πολύ καλά μέσα στο 2021. Στόχος η άντληση 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Διέρρευσε και το όνομα του Νίκου Τσάκου με την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ΤΕΝ η οποία διαχειρίζεται κυρίως δεξαμενόπλοια. Στόχος η άντληση 150 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως ο Έλληνας πλοιοκτήτης θα περιμένει να δει σημάδια ανάκαμψης της ναυλαγοράς των δεξαμενόπλοιων πριν προχωρήσει αφού εδώ και 16 μήνες είναι στα πολύ χαμηλά της. Υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για ανάκαμψη της ναυλαγοράς δεξαμενόπλοιων μέσα στο 2022 αλλά θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις της Covid-19.

Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι το όνομα του Κωστή Κωνσταντακόπουλου ο οποίος φέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ετοιμάζει την έκδοση και νέου ομολόγου ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η δυναμική είσοδός του στη φορτηγό ναυτιλία από την περασμένη άνοιξη έφερε νέες πηγές κερδοφορίας στην Costamare επιπλέον του στόλου με τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Είχε ακουστεί και το όνομα του δρ Ιωάννη Κούστα με τη Danaos αλλά διαψεύστηκε και παρασκηνιακά αφού η εταιρεία είχε εκδώσει ομόλογο στις ΗΠΑ.

Άνοιγμα στη ναυτιλία
«Στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει και οι ξένοι έρχονται και επενδύουν. Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης. Πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Πρέπει οι επενδυτές να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, να προστατευθούν οι επενδυτές» έχει δηλώσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ήταν μεγάλη τύχη που ξεκινήσαμε και εμείς και η Costamare. Να συνεχίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο να προσελκύει καλές εταιρείες με καλή φήμη, αυτό είναι καλό για τον τόπο μας. Η επιτυχία της συναλλαγής αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στην εταιρεία μας αλλά και σε μελλοντικούς εκδότες, καθώς δείχνει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και το ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών για αξιόλογες εταιρίες.».

Από την πλευρά του ο Χάρης Αντωνίου με πάνω από 25 χρόνια εμπειρία στη χρηματοδότηση, με προϋπηρεσία στην ABN AMRO και στην Amsterdam Trade Bank ιδρυτής της Neptune Maritime Leasing Ltd, έχει επισημάνει:

«Πιστεύω ότι τα πρώτα βήματα γίνανε με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή, μεγάλες εταιρείες με κεφαλαιακές δομές που αντέχουν τέτοιου τύπου χρηματοδοτήσεις. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά αρχίζει να ανοίγεται στη ναυτιλία που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο να υπάρχει στη Νορβηγία και να μην υπάρχει στην Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει οι ελεγκτικές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να κάνουν τη σωστή δουλειά ούτως ώστε να μην επιτραπεί σε σχήματα τα οποία θα είναι υποδεέστερα του απαιτούμενου να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία Και βέβαια οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τη σωστή δουλειά ως ανάδοχοι».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Έρχονται νέα ναυτιλιακά ομόλογα στην ελληνική κεφαλαιαγορά – Καταλύτης οι μεταλλάξεις της πανδημίας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το