«Το πρωί έφτασε ένα ταχύπλοο σκάφος με δύο οδηγούς – χειριστές και επιβιβαστήκαμε αμέσως. Ξεκινήσαμε περίπου στις 8.30-9 π.μ. Και οι δύο οδηγούσαν το σκάφος εναλλάξ και μας έλεγαν συνέχεια να είμαστε σκυμμένοι κάτω. Μετά από περίπου 30 λεπτά και ενώ πλησιάζαμε τις ελληνικές ακτές, άκουσα έναν πυροβολισμό και τότε κατάλαβα ότι μας καταδιώκει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού. Για τη μεταφορά μου στην Ελλάδα πλήρωσα 4.500 ευρώ».
Πρόκειται για απόσπασμα κατάθεσης 40χρονου Παλαιστινίου. Επέβαινε στο σκάφος με τους μετανάστες που ενεπλάκη σε αιματηρή καταδίωξη με το Λιμενικό το πρωί της Παρασκευής στη Σύμη, με θύμα 39χρονο υπήκοο Κουβέιτ. Ως διακινητές συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Τουρκίας, ηλικίας 24 και 16 ετών. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για παράνομη μεταφορά στη χώρα παράτυπων μεταναστών και έκθεση σε κίνδυνο και πρόκειται να απολογηθούν την Τετάρτη στον εισαγγελέα. Ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού, που στη διάρκεια του επεισοδίου έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου τραυματίζοντας θανάσιμα τον έναν από τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο, συνελήφθη κατ’ εντολήν του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το πολεμικό τυφέκιο G3, που χρησιμοποίησε, φέρεται να κατασχέθηκε, σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό.
Νεότερα στοιχεία για τις συνθήκες της αιματηρής καταδίωξης προκύπτουν από το περιεχόμενο της δικογραφίας, μέρος της οποίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Τα στελέχη του Λιμενικού που επέβαιναν στο περιπολικό σκάφος περιγράφουν ότι εντόπισαν το πολυεστερικό ταχύπλοο με τους μετανάστες στις 9 το πρωί κοντά στον όρμο του Αγίου Αιμιλιανού. «Στη θέα του περιπολικού και στο άκουσμα “Hellenic Coast Guard”, ο χειριστής ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει, κάνοντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθειες να μας εμβολίσει», αναφέρει στην κατάθεσή του ο ανθυποπλοίαρχος – κυβερνήτης του σκάφους 1044 του Λ.Σ.
«Θεωρήθηκε απαραίτητη η χρήση των κανόνων εμπλοκής», είπε ο 44χρονος ανθυπασπιστής, ο οποίος κατηγορείται για τον θανάσιμο τραυματισμό του μετανάστη. Περιγράφει ακόμη ότι ο μηχανικός του περιπολικού σκάφους, χρησιμοποιώντας ένα πολεμικό τυφέκιο G3, πραγματοποίησε αρχικά δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, καθώς και ότι μετά την προσπάθεια του χειριστή του δουλεμπορικού να τους εμβολίσει, το στέλεχος του Λιμενικού έριξε άλλες δύο «σκοπευμένες» βολές. Οταν το ταχύπλοο με τους μετανάστες τελικά σταμάτησε εντόπισαν στο εσωτερικό του θανάσιμα τραυματισμένο τον 39χρονο υπήκοο Κουβέιτ. Ο ίδιος μάρτυρας καταθέτει ότι άκουγαν τους μετανάστες να καλούν τους χειριστές του ταχυπλόου να σταματήσουν, με τους τελευταίους να απαντούν λέγοντάς τους να παραμείνουν σκυμμένοι.
Για αλλεπάλληλες προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού από τους διακινητές έκανε λόγο στην απολογία του και ο 44χρονος ανθυπασπιστής, ο οποίος κατηγορείται για τον θανάσιμο τραυματισμό του μετανάστη. «Θεωρήθηκε απαραίτητη η χρήση των κανόνων εμπλοκής και έγινε ρίψη δύο προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα. (…) Ο χειριστής του σκάφους συνέχισε να έρχεται κατά πάνω μας χωρίς να συμμορφώνεται, με μοναδικό σκοπό τη βύθισή μας. (…) Έγιναν δύο στοχευμένες βολές στον κινητήρα προκειμένου να ακινητοποιηθεί όπως και έγινε», κατέθεσε απολογούμενος ο 44χρονος, συμπληρώνοντας ότι οι μετανάστες ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα και δεν ήταν εύκολο να τους διακρίνει από μακριά.
Στον φάκελο της δικογραφίας υπάρχουν και οι προανακριτικές απολογίες των δύο συλληφθέντων ως διακινητών των μεταναστών (ανάμεσά τους και πέντε παιδιά). Ο ένας απ’ αυτούς δήλωσε άγνοια, ισχυριζόμενος ότι συμμετείχε στη μεταφορά τουριστών και όχι παράνομη διακίνηση μεταναστών. «Θεωρούσα ότι ήταν τουρίστες για μια βόλτα στις τουρκικές παραλίες», κατέθεσε. Ο δεύτερος είπε ότι εις βάρος του εκκρεμούν έξι δικαστήρια στην Τουρκία για διακίνηση ναρκωτικών καθώς και ότι πλήρωσε 4.500 ευρώ για να έρθει στην Ελλάδα. Υπέδειξε, ωστόσο, δύο άλλα άτομα ως χειριστές του ταχύπλοου ανάμεσα στα οποία ο 39χρονος θανάσιμα τραυματισμένος υπήκοος Κουβέιτ. «Στην αρχή οδηγούσε κάποιος που δεν ξέρω το όνομά του, αλλά είναι αυτός που αργότερα πυροβολήθηκε», ισχυρίστηκε.
Ο ένας από τους μετανάστες που κατέθεσαν με την ιδιότητα του μάρτυρα –Παλαιστίνιος, 40 ετών– ρωτήθηκε από τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σύμης εάν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης οι χειριστές του ταχύπλοου έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς. «Οταν γινόταν η καταδίωξη τον χειρισμό του σκάφους είχε ο … ο οποίος πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς (…) ο λόγος που ο πυροβολισμός βρήκε τον Mahmod είναι εξαιτίας των ελιγμών που πραγματοποιούσε ο χειριστής», πρόσθεσε.