Έργα προστασίας από διάβρωση στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου σε επτά περιοχές της Αχαΐας

Μία σειρά έργων προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να εκτελεσθούν στην περιοχή της Αχαΐας, εξετάσθηκαν από τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής και παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «σκοπός της υλοποίησης των έργων είναι η προστασία της περιοχής των νοτίων ακτών του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα της ακτογραμμής μεταξύ Αιγείρας και Λαμπιρίου, στα όρια της Αχαΐας, από το φαινόμενο διάβρωσης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αναστροφή του διαβρωτικού μηχανισμού».

«Ουσιαστικά», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, «πρόκειται για έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, όπως καθαιρέσεις, θωράκισης επί της ακτής, κατασκευής εγκάρσιων προβόλων, τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής, και επανευθυγράμμισης υφιστάμενης ακτογραμμής».

Τα προτεινόμενα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στην Αχαΐα, ουσιαστικά αφορούν επτά περιοχές Αιγιαλείας, δηλαδή την Αιγείρα, την Ακράτα, την παραλία Ποροβίτσας, την παραλία Πλατάνου, το Διακοπτό, τα Σελιανίτικα και τον Λόγγο.

Στις παραπάνω παραλιακές περιοχές οι μόνιμοι κάτοικοι φθάνουν περίπου τους 7.000, ενώ τους καλοκαιρούς μήνες αυξάνονται σημαντικά, αφού υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες, καθώς και καταλύματα, διότι αποτελούν προορισμό για διακοπές.

Ειδικότερα, τα προτεινόμενα έργα είναι τα εξής:

· Για την περιοχή της Ακράτας και της Αιγείρας, προτείνεται να προστατευθεί η αναπλήρωση της ακτής από ύφαλο αναβαθμό παράλληλα στην ακτή. Επίσης, προτείνεται η επανευθυγράμμιση της ακτής, λόγω της αρνητικής επίδρασης των κατασκευών που βρίσκονται πολύ κοντά στην ακτή.

· Για την περιοχή της παραλίας Ποροβίτσης, προτείνεται η κατασκευή θωράκισης επί της ακτής, εγκάρσιοι πρόβολοι και τεχνητή αναπλήρωση, καθώς και έργα επανευθυγράμμισης.

· Για την παραλία Πλατάνου, προτείνεται η κατασκευή 6 εγκάρσιων προβόλων, ενώ στο δυτικό τμήμα θα πραγματοποιηθεί αναπλήρωση της ακτής με ίζημα το οποίο θα προστατευθεί με την κατασκευή ύφαλου αναβαθμού σε όλο το μήκος, καθώς και με την κατασκευή ενός εγκάρσιου προβόλου στο δυτικότερο άκρο της παραλίας της περιοχής μελέτης. Για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων από την αναπλήρωση της ακτής με ίζημα, θα καθαιρεθούν οι πρόχειρες κατασκευές που βρίσκονται σε δύο θέσεις της παραλίας, επιτυγχάνοντας την επανευθυγράμμιση της ακτογραμμής, με στόχο και την αποκατάσταση της αρχικής γραμμής παραλίας.

· Για την περιοχή του Διακοπτού, προτείνεται εξολοκλήρου αντικατάσταση τμήματος της θωράκισης του παραλιακού μετώπου με τεχνητή αναπλήρωση και εγκάρσιους προβόλους. Ως εκ τούτου, προτείνονται έργα τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής με χρήση 14 εγκάρσιων προβόλων, σε συνολικό μήκος περίπου 1,6 χιλιομέτρου.

· Στις περιοχές Σελιανίτικα και Λόγγος προτείνονται έργα αναπλήρωσης της ακτής με την προσθήκη ενός εγκάρσιου προβόλου στο ανατολικό άκρο της τεχνητής αναπλήρωσης, και έργα θωράκισης επί της ακτής. Επίσης, σε 4 σημεία προτείνεται επανευθυγράμμιση, όπου παρουσιάζονται προβλήματα, όπως σοβαρή υποσκαφή, βλάβη στο τοιχίο και κατάπτωση της παραλίας.

·Στην περιοχή Λαμπίρι προτείνονται έργα αναπλήρωσης, έργα επανευθυγράμμισης της ακτής στις δύο προβλήτες και έργα προστασίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τα προτεινόμενα έργα βρίσκονται σε συνάφεια με τον στόχο, ο οποίος σχετίζεται με την προώθηση της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής, της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται έργα προστασίας των κυριότερων ακτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος από την διάβρωση.

Συγκεκριμένα, τα έργα σχετίζονται με τους στόχους για τη μείωση των πλημμυρών και της διάβρωσης, τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την προστασία και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας.

Όσον αφορά την απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο πρόεδρος πρότεινε τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση τις επισημάνσεις και τους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς όρους από την αρμόδια υπηρεσία και τελικά η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο