Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άλλη παρακράτηση για μισθωτούς, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες – Δείτε παραδείγματα

Στόχος να μην προκληθεί τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τον επόμενο χρόνο

Διαφορετικό μοντέλο παρακράτησης για συνταξιούχους που εργάζονται με μισθωτή απασχόληση καθώς και για αυτοαπασχολούμενους προβλέπει η διάταξη που θα ενσωματωθεί το Σεπτέμβριο στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το ποσοστό παρακράτησης επί των εισοδημάτων από την εργασία για τους μισθωτούς αναμένεται να είναι κοντά στο 15% ενώ η παρακράτηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ανέρχεται στο 50% της εισφοράς που έχουν δηλώσει.

Ετσι σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσιες το υπουργείου Εργασίας με στόχο να μην προκληθεί τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τον επόμενο χρόνο, η λύση που κερδίζει έδαφος είναι να μην υπάρχει εν τέλει «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως προκειμένου να μην υπάρξουν χαμένοι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του πέναλτι 30% στις συντάξεις θα προβλέπεται η επιβολή πλαφόν ώστε η παρακράτηση να μην υπερβαίνει τα 413 ευρώ το μήνα (μια Εθνική Σύνταξη) και 4.956 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 12 εθνικές συντάξεις.

Στόχος – μεταξύ άλλων – είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024, καθώς αν εισπραχθεί για πρώτη φορά το 2025 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024, του χρόνου θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Δείτε παραδείγματα

Παράδειγμα 1:

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000€ που εργάζεται ως μισθωτός και λαμβάνει αμοιβή 800€ το μήνα. Έχει σήμερα «πέναλτι» 300€ (30% επί των 1.000€)

Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και επιβάλλεται μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημα του ύψους 15%. Με το νέο σύστημα θα έχει παρακράτηση 120€ από το μισθ. Κερδίζει 180€ το μήνα

Παράδειγμα 2:

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ και εισόδημα από απασχόληση 45.000 ευρώ το χρόνο (3.750 ευρώ το μήνα).

Με το σημερινό καθεστώς ο εν λόγω συνταξιούχος χάνει 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.400 ευρώ το χρόνο.

Με το νέο καθεστώς θα έχει «πέναλτι» 15% στο ποσό που υπερβαίνει το ποσό μιας Εθνικής Σύνταξης (413 ευρώ σήμερα, 4.956 ευρώ το χρόνο).

Το νέο πέναλτι προκύπτει στα 6.006 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 500 ευρώ το μήνα.

Επειδή όμως υπάρχει ο δεύτερος «κόφτης», το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό 12 εθνικών συντάξεων το χρόνο. Έτσι η παρακράτηση πέφτει στα 413 ευρώ το μήνα και 4.956 ευρώ το χρόνο. Θα έχει όφελος 444 ευρώ το χρόνο (αντί ζημίας 606 ευρώ το χρόνο).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θαλασσίων μεταφορών ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία;

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ” Σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons Research πάνω από 50% των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων (μετρούμενες σε cgt – compensated gross tonnage) προέρχεται από μόλις δύο τομείς ναυτιλιακών μεταφορών, τα LNG και τα containers. Η επικείμενη

Αντίο δίπλωμα, μπάι μπάι άδεια: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν συγχωρεί ο νέος ΚΟΚ

Όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή – και στον δρόμο- υπάρχουν φάουλ και φάουλ. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή πάνω στη φάση να χτυπήσεις κατά λάθος παίκτη της αντίπαλης ομάδας κι άλλο πράγμα να φερθείς αντιαθλητικά, να βγεις σαν κλαδευτήρι και

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον… μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο …παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο