Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πώς θα λάβουν ετήσια προσαύξηση 0,77% στην σύνταξή τους

Έως το τέλος του έτους τίθεται σε εφαρμογή το σχετικό λογισμικό του ΕΦΚΑ

Διπλό είναι το όφελος των συνταξιούχων  που εργάζονται, ιδιαιτέρως μετά την ψήφιση του νέου νόμου που καταργεί την περικοπή της σύνταξης κατά 30% και την αντικαθιστά με ειδική εισφορά 10% επί του μισθού που εισπράττουν.

Πέραν τούτου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης τους κατά 0,77% για κάθε έτος που πληρώνουν εισφορές ως εργαζόμενοι.

Έτσι οι 75.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει την εργασία τους όταν σταματήσουν να εργάζονται θα δικαιούνται επιπλέον προσαύξηση της σύνταξής τους.

Η προσαύξηση

Δικαιούχοι της προσαύξησης είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας εξ ιδίου δικαιώματος και όχι εκ μεταβίβασης (χηρείας) και οι συνταξιούχοι που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας που τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς καταβολή εισφορών (π.χ. παλαιοί συνταξιούχοι ΟΓΑ).

Η αίτηση για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης και την προσαύξηση σύνταξης, υποβάλλεται μετά τη διακοπή της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης που δικαιούνται υπολογίζεται από την ημερομηνία της αίτησης.

Η προσαύξηση υπολογίζεται με συντελεστή 0,77% – όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – επί των αποδοχών ή των εισφορών που κατέβαλαν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους, από 1/1/2017 και μετά.

Η προσαύξηση ισχύει μόνον για την ανταποδοτική σύνταξη. Ο νέος ειδικός πόρος λόγω απασχόλησης συνταξιούχων που ισχύει από 1/1/2024 υπέρ ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για προσαύξηση σύνταξης.

Παραδείγματα

Για κάθε έτος ο συνταξιούχος παίρνει ποσοστό 0,77% επί των αποδοχών εργασίας και έτσι προκύπτει η έξτρα αύξηση στη σύνταξη.

Για παράδειγμα:

– Συνταξιούχος που απασχολείται ως μισθωτός για 2 έτη και έχει μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 800 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 12 ευρώ στη σύνταξη.

– Συνταξιούχος που απασχολείται για 4 έτη με μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 1.300 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 40 ευρώ στη σύνταξη.

– Συνταξιούχος που απασχολείται για 5 έτη με μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 1.500 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 58 ευρώ στη σύνταξη.

– Συνταξιούχος που απασχολείται για 6έτη με μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών 1.800 ευρώ, θα πάρει έξτρα αύξηση 83 ευρώ στη σύνταξη.

Στις αρχές του 2025

Σημειώνεται ότι η προσαύξηση – που ισχύει από το 2016 – δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο το λογισμικό σύστημα του ΕΦΚΑ που θα την υπολογίζει αυτόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσαύξηση θα αρχίσει να υπολογίζεται στις αρχές του 2025, ενώ αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που εργάσθηκαν ή συνεχίζουν να εργάζονται από το 2017, αναλόγως με το χρόνο της απασχόλησής τους.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

Μετάβαση στο περιεχόμενο